«Οι εμβολιασμοί έχουν συγκεκριμένο προγραμματισμό, προφανώς σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί εμβολιασμός φιλοξενούμενων σε προσφυγικές δομές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη.

Η κ. Βούλτεψη σημείωσε ότι «όσοι έχουν άσυλο θα πρέπει να ενταχθούν και οι υπόλοιποι θα πρέπει να φύγουν».

Παράλληλα ανέφερε πως «στις δομές τηρούνται όλα τα μέτρα όπως μάσκες αντισηπτικά και πως δεν υπάρχουν κρούσματα σε αυτές».

Ακόμη επισήμανε πως «εφαρμόζεται το σχέδιο για την επιπλέον αποσυμφόρηση των δομών».

Σε ότι αφορά την ένταξη όσων έχουν λάβει άσυλο, ανέφερε ότι «υπάρχουν προγράμματα ελληνομάθειας, κοινωνικής και πολιτιστικής ένταξης και προγράμματα δεξιοτήτων».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείσα αν υπάρχει προγραμματισμός να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολισμούς των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε: «Αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμοί έχουν συγκεκριμένο προγραμματισμό, προφανώς σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί. Ωστόσο πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε κρούσματα στα δομές, σε αυτό βοηθάει και η κοινωνική ιδιοσυγκρασία αυτών των ανθρώπων, δεν έχουν τόσες πολλές επαφές».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 75 χιλιάδες κλίνες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε γύρω στις 64 χιλιάδες δεν υπάρχει δηλαδή συνωστισμός. Βεβαίως υπήρχε γιατί υπήρχε ένα χάος γενικό και γιατί μεταναστευτική πολιτική μόνο με αφίξεις δεν γίνεται. Η μεταναστευτική πολιτική έχει αποχωρήσεις και ένταξη. Αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο πρέπει να φύγουν και αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας πρέπει να ενταχθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μέσα στις δομές τηρούνται όλα τα μέτρα, μάσκες απολυμαντικά, υπάρχει έλεγχος. Υπάρχουν περιοριστικοί όροι και στις δομές, όπως είμαστε όλοι περιορισμένοι είναι όλοι περιορισμένοι», υπογράμμισε η ίδια.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει νέος προγραμματισμός για επιπλέον αποσυμφόρηση των δομών, η κ. Βούλτεψη απάντησε: «Ασφαλώς υπάρχει, υπάρχει σχέδιο που εφαρμόζεται δηλαδή για παράδειγμα το Νοέμβριο του ’19 στη Λέσβο είχαμε 18.875 διαμένοντες τώρα έχουμε 8.904 δηλαδή μείον 53%. Η μείωση και αυτών εξαρτάται από την ταχύτητα απονομής του ασύλου, η οποία διαδικασία κινείται κανονικά».

«Έκανε ο κ. Μηταράκης μια σοβαρή δουλειά ένα χρόνο για να μπορώ να έρθω εγώ εδώ τώρα και να πω έχω τόσες μητέρες καταγεγραμμένες μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά και πρέπει τα παιδιά να κάνουν ελληνομάθεια και οι μητέρες να μάθουν μια τέχνη αλλά αυτοί που δικαιούνται», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την ένταξη όσων έχουν λάβει άσυλο, σημείωσε: «Η ένταξη είναι καταρχήν η ελληνομάθεια δηλαδή να μάθουν ελληνικά, υπάρχουν προγράμματα όπου είναι υποχρεωτική η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Θα διευρυνθεί υπάρχει πρόγραμμα κοινωνικής και πολιτιστικής ένταξης δηλαδή να μαθαίνουν οι άνθρωποι αφού η χώρα μας τους προστατεύει να μαθαίνουν βασικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας και από εκεί και πέρα σχετίζεται με προγράμματα δεξιοτήτων. Και σύνδεση με την αγροτική οικονομία».