«Σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «ετοιμάζει το αφήγημα της επόμενης ήττας του», ενώ σημείωσε ότι «τέτοιες δηλώσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται πως θα χάσει τις εκλογές».

Με αφορμή τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ρίχνει την ευθύνη για τους θανάτους στους γιατρούς, έκανε λόγο για «απίστευτη αθλιότητα», λέγοντας ότι την «απόφαση για τη νοσηλεία λαμβάνει ο θεράποντας ιατρός».

Για το σκάνδαλο της Novartis είπε ότι «η τότε κυβέρνηση έκανε λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο και σκοπός της ήταν η στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων».

Ανέφερε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση «δεν έκανε τίποτα αναφορικά με τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis στη φαρμακευτική δαπάνη που αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Πολάκη για τη ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι έχω σχέδιο και το σχέδιο αυτό είναι πολύ φανερό, το σχέδιο αυτό είναι ότι θα ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες. Έχει ληφθεί η σχετική απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία γιατί βρεθήκανε σε ένα σημείο, παρά τις αντιρρήσεις τους τα κόμματα της Αριστεράς, οι οποίοι κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν επιτρέπεται οι απόδημοι Έλληνες να ψηφίζουνε αλλά παρά τις αντιρρήσεις τους κατέληξαν σε ένα συγκεκριμένο συμβιβασμό με την κυβέρνηση και αυτός ο συμβιβασμός είναι σήμερα νόμος της Βουλής και αυτός ο νόμος πρόκειται να εφαρμοστεί και αποτελεί ευθύνη και δέσμευση και στόχο προγραμματικό του υπουργείου Εσωτερικών οι απόδημοι έλληνες να ψηφίσουν».

«Καταλαβαίνω ότι μέσα στη γενικότερη κακοδαιμονία που αυτή τη στιγμή κατατρέχει το ΣΥΡΙΖΑ γιατί να έχεις 1,5 χρόνο διακυβέρνηση, να έχεις αντιμετωπίσει την επίθεση που έκανε η Τουρκία χρησιμοποιώντας και εργαλειοποιώντας παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, να έχεις αντιμετωπίσει και να αντιμετωπίζεις τον κορονοϊό, να έχεις αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα και εν μέσω όλων αυτών να δείχνουν οι μετρήσεις 17 μονάδες διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση καταλαβαίνετε τι πίεση δημιουργείται στο εσωτερικό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι σαν να προετοιμάζουν το αφήγημα της επόμενης ήττας τους, δηλαδή πρέπει να εξηγήσουν τώρα γιατί δεν παίρνουνε τίποτα και γιατί πρόκειται να χάσουν στις επόμενες εκλογές. Η εξήγηση είναι ότι ο Βορίδης θα οργανώσει τους ομογενείς που είναι ακροδεξιοί για να ψηφίσουν και οι δεύτερη εξήγηση είναι ότι δεν έχουν κάλυψη από τα ΜΜΕ. Άρα όλη αυτή η συζήτηση και η ιστορία μας λεει ότι ο κ. Πολάκης ανησυχεί ότι θα χάσει τις εκλογές. ...Το να λες ότι η θέση σου δεν υπάρχει μέσα στον επικοινωνιακό χώρο και για αυτό θα χάσεις τις εκλογές ή να λες ότι θα ψηφίσει μια συγκεκριμένη ομάδα ελλήνων πολιτών και να λες ότι για αυτό θα χάσεις τις εκλογές, γιατί κάποιος τους οργανώνει για να ψηφίσουν καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρίσκονται και σε τι πανικό βρίσκονται», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για το ενδεχόμενο εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Η κυβέρνηση δεν βλέπει εκλογές. Η κυβέρνηση έχει να ασχοληθεί με σοβαρά πράγματα και όχι με τον κ. Πολάκη, έχει να ασχοληθεί με την πανδημία, έχει να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών από τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας που έχουμε κάνει για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Έχει να σηκώσει και να υλοποιήσει ένα βαρύ μεταρρυθμιστικό έργο, μια φιλοδοξία μεταρρυθμιστική για την οποία την έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός επομένως η κυβέρνηση ούτε πιέζεται ούτε αμφισβητείται αντιθέτως έχει την εμπιστοσύνη του κόσμου και επομένως όποιοι νομίζουν ότι ο πρωθυπουργός εκείνο που κάνει είναι ότι σηκώνεται το πρωί και σκέφτεται «ποια είναι η μέρα που θα κάνουμε εκλογές» προφανώς δεν γνωρίζουν τον Κ. Μητσοτάκη».

Αναφορικά με την κριτική από την αντιπολίτευση που δέχεται ο κ. Κοντοζαμάνης, τόνισε: «Είναι ντροπή. Αυτό ξεπερνά κάθε όριο. Ακούστε το επιχείρημα, διαπιστώνουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που απεβίωσαν, απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ. Ρωτάνε τον κ. Κοντοζαμάνη γιατί συμβαίνει αυτό, και απαντά ο κ. Κοντοζαμάνης διότι αυτή είναι η απόφαση των γιατρών. Διότι αν θα νοσηλευτεί κάποιος σε ΜΕΘ ή η νοσηλεία αυτή δεν θα προσθέσει κάτι στην κατάστασή του, δεν θα τον βοηθήσει, αυτό είναι απόφαση των γιατρών.

«Αυτό σας φαίνεται περίεργο; Και αρχίζει την επόμενη στιγμή και λεει ο ΣΥΡΙΖΑ ''ρίχνει ο Κοντοζαμάνης την ευθύνη για τις ΜΕΘ και τη νοσηλεία στους γιατρούς''». Και ρωτώ, θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Δηλαδή θα μπορούσε να παίρνει τηλέφωνο ο κάθε υπουργός, πολιτικός, διοικητής νοσοκομείου ο οποιοσδήποτε ο οποίος όμως δεν είναι ο θεράπων ιατρός και να λεει βάλτε ή μη βάζετε έναν ασθενή στη ΜΕΘ; Και λένε αυτό το αισχρό πράγμα υπονοώντας ότι έχει δοθεί κάποιου είδους οδηγία και κατεύθυνση προκειμένου να μην έχουν την προσήκουσα νοσηλείας οι ασθενείς. Είναι τερατώδες αυτό το οποίο λένε», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι πρώτα από όλα απόδοση μιας φριχτής ευθύνης και για αυτό και εγώ ρώτησα τον κ. Ζαχαριάδη και ρωτάω ευθέως και όλο το ΣΥΡΙΖΑ έχετε κάποια τέτοια πληροφορία; Υπάρχει δηλαδή έχεις θεράπων ιατρός που λεει ότι με πήραν τηλέφωνο ένας υπουργός και μου είπε να μην βάλω αυτόν τον άνθρωπο στη ΜΕΘ ενώ πρέπει να πάει; Διότι αυτό πρέπει να πάει στον εισαγγελέα και να εκδικαστεί για να τιμωρηθούν αυτοί που το έχουνε κάνει γιατί αλλιώς πρόκειται περί απίστευτης αθλιότητας. Αυτό που είπε ο Κοντοζαμάνης είναι το τελείως αυτονόητο ότι για το είδος της νοσηλείας την απόφαση παίρνει ο θεράπων ιατρός», πρόσθεσε.

Για την υπόθεση Novartis, σημείωσε: «Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή έχει πει ότι το τι είδους επίπτωση έχουν επιφέρει στην φαρμακευτική δαπάνη τυχόν αθέμιτες πρακτικές της Novartis , εγώ θα προσθέσω ή και άλλων, ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης. Η ΝΔ αυτό το είπε το πρώτο δευτερόλεπτο».

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών και το είπαν προτού διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή για να παιχτεί το τελευταίο μέρος της σκευωρίας την οποία είχαν ετοιμάσει. Ρωτάω επειδή ήταν πολύ ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της Novartis και στο θέμα της απώλειας των εσόδων από το δημόσιο εξαιτίας αυτών των πολύ κακών πρακτικών, 4,5 χρόνια τι ακριβώς κάνανε; Πόσα χρήματα πήραν πίσω από την Novartis πόσες αγωγές έχουν κάνει; Τι ποσά ζητάν αυτές οι αγωγές υπέρ του ελληνικού δημοσίου και κατά της Novartis», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η απάντηση είναι μηδέν γιατί αυτοί που κόπτονται τόσο πολύ υπέρ του δημοσίου χρήματος το μόνο το οποίο κάνανε είναι να στοχοποιήσουν πολιτικούς τους αντιπάλους και βέβαια το αποτέλεσμα αυτής της στοχοποίησης το ξέρουμε, πήγαν στο αρχείο οι υποθέσεις. Σε ότι αφορά όμως τη Novartis δεν έπραξαν το παραμικρό, και αυτή που κάνει κάτι σήμερα για τη Novartis είναι αυτή η κυβέρνηση. Άρα τη λέξη Novartis οι Συριζαίοι δεν θα τη λένε γιατί κάθε φορά που θα τη λένε θα μας θυμίζουν την σκευωρία και την αδράνεια τους να ανακτήσουν έστω και ένα ευρώ υπέρ του ελληνικού δημοσίου», επισήμανε ο υπουργός.

«Άρα δεν θα λένε αυτή τη λέξη γιατί αμέσως θα θυμόμαστε όλοι ποιος είναι ΣΥΡΙΖΑ . Είναι οι ψεύτες και οι σκευωροί αυτοί οι οποίοι χρησιμοποίησαν μια υπόθεση στην οποία πράγματι ενδέχεται να έχουν βλαφτεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και αυτό μένει να τεκμηριωθεί και θα τεκμηριωθεί από την εργασία που θα κάνουν τώρα τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να προχωρήσουν στην άσκηση των αγωγών που πρέπει να προχωρήσουν αλλά αυτό δεν το έχει κάνει πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, το κάνει η κυβέρνησή μας», διευκρίνισε ο ίδιος.