«Όταν υπάρχει πληρότητα στις ΜΕΘ ο γιατρός θα αποφασίσει ποιος θα μπει και ποιος όχι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

 Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε πως θα πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των επιδημιολόγων.

 Για την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο είπε πως βλέπουμε μια αποστασιοποίηση στελεχών του ρεπουμπλικανικού κόμματος από τον απερχόμενο πρόεδρο ενώ είπε ότι υπάρχει μιας άνοδος νέου τύπου δεξιάς.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία μέσω των διερευνητικών επαφών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στα Παραπολιτικά 90,1 έχει ως εξής: 

Για τις ΜΕΘ

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γιατροί αποφασίζουν για το ποιοι θα πάνε στις ΜΕΘ,  για να αποφασίσουν όμως πρέπει να υπάρχουν άδεια κρεβάτια και θυμόσαστε ότι στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα είχε φτάσει στο πικ της πανδημίας και 90%. Άρα η κριτική που μπορεί να ασκηθεί είναι ότι όταν ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι είναι ευθύνη των γιατρών είπε τουλάχιστον τη μισή αλήθεια γιατί αυτό είναι αυτονόητο ποιος θα αποφάσιζε ο υπουργός Υγείας; Όμως η απόφαση του γιατρού ήταν δεσμευμένη από το πόσες κλίνες ήταν άδειες.

Η κριτική που είχαμε ασκήσει ήταν ότι έπρεπε να ενισχυθεί το ΕΣΥ και πριν από την πανδημία, από εκεί και μετά η κριτική μας  στις δηλώσεις του κ.Κοντοζαμάνη είχε να κάνει με αυτό το πινγκ πονγκ που φαίνεται να παίζε η κυβέρνηση κρύβοντας τις δικές της ευθύνες και προβάλλοντας την ευθύνη των γιατρών για αυτό το λόγο έχουμε ζητήσει να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουν πει ότι άλλες ήταν οι εισηγήσεις τους άλλα έγιναν. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει και με τον πιο επίσημο τρόπο μέσω της Βουλής να δοθούν τα πρακτικά στη δημοσιότητα εάν δεν έχει κάτι να κρύψει η κυβέρνηση γιατί δεν δίνονται.

Για να έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδυναμώνει τη φωνή τους και δεύτερον ακριβώς επειδή στη δημοκρατία πρέπει να ξέρουμε  τα πάντα δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο δεν δίνεται τα πρακτικά της επιτροπής».

Αναφερόμενος στα γεγονότα στο Καπιτώλιο  

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: «Βλέπουμε πράγματι μια αποστασιοποίηση στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος,  η περίπτωση του Κ.Παουέλ είναι σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε την παρέμβαση του πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας του Α. Σβαρτσενέγκερ και αυτό δείχνει πράγματι  μια διαφοροποίηση της παραδοσιακής Δεξιάς και μάλιστα όχι της πιο συστημικής. Αυτό εγώ το ερμηνεύω, βλέπουμε όχι μόνο  στην Αμερική και στην Ευρώπη, γενικά στο  δυτικό κόσμο μια άνοδο ενός νέου τύπου δεξιάς, τη λέμε alt-right αυτή τη δεξιά , που έχει πολλές φορές εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά  από την άκρα δεξιά του παρελθόντος, στην Αμερική αυτή η τάση ενισχύθηκε από την παρουσία του Τράμπ. Ο τραμπισμός είναι μια παραλλαγή της altright, και μπορεί να διχάσει την αμερικανική κοινωνία την επόμενη μέρα γιατί πράγματι η  alt –right  είναι μια άκρα δεξιά η οποία έχει χαρακτηριστικά πολλές φόρες γραφικά, συνωμοσιολογικά είδαμε ποιοι έκαναν την εισβολή στο Καπιτώλιο αντανακλά όμως και πραγματικά προβλήματα.  Το ουσιαστικό είναι να συνειδητοποιήσουμε πρώτον ότι αυτά τα φαινόμενα είναι παγκόσμια, δεύτερον ότι η δημοκρατία χρειάζεται υπεράσπιση, δεν πρέπει να θεωρούμε τη δημοκρατίας μας δεδομένη και το τρίτο είναι ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα αν δεν αντιμετωπιστούν και οι αιτίες που τα παράγουν».

Για το διορισμό του Μενέντες

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: «Θετικό γεγονός είναι αλλά το βασικότερο ζήτημα είναι ότι στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα πρέπει πάντοτε να ψάχνουμε την αμοιβαιότητα και την ευθυγράμμιση συμφερόντων».

Για τις διερευνητικές επαφές

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: «Υπέρ του διαλόγου είμαστε πάντα και της έναρξης των διερευνητικών, δεν έχουμε άλλο τρόπο να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία. Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι επειδή δεν πέτυχε ο Πρωθυπουργός να εξασφαλίσει κυρώσεις στο τελευταίο συμβούλιο εξαρτόμαστε απολύτως από την καλή θέληση της Αγκύρας όχι τόσο ως προς την έναρξη αλλά ως προς την εξέλιξη. Εξακολουθεί δηλαδή αυτή να έχει ως  εναλλακτική λύση, ως άσσο στο μανίκι της να ξαναγυρίσει πίσω στην κλιμάκωση της επιθετικότητάς της. Ακριβώς για αυτο το λόγο χρειάζονταν οι κυρώσεις όχι τόσο τιμωρητικά αλλά για να μπορούμε να έχουμε εγγυήσεις ότι η Τουρκία θα συζητήσει σοβαρά και στη βάση του διεθνούς δικαίου.