Πρωτόγνωρη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταία 24ωρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με καινούργιες ομαδοποιήσεις, τασικές διασπάσεις, δημιουργία νέων τάσεων, δημοσιοποίηση κειμένων, τηλεδιασκέψεις με τη συμμετοχή δεκάδων πρώην υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών.

Όλα αυτά, που παλαιότερα ήταν κάτι συνηθισμένο για το κόμμα του 3% και 4%, τώρα δημιουργούν προς τα έξω την εικόνα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σκορποχώρι και σίγουρα όχι αξιωματική αντιπολίτευση που διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία.

Για αυτό και ο «Ηρακλής του Στέμματος», Θανάσης Καρτερός, έσπευσε με παρέμβασή του στην Αυγή να διευκρινίσει «τι είναι και τι δεν είναι οι τάσεις».

Με σαφή υπονοούμενα για έλλειψη αλληλεγγύης, απουσία συντροφικότητας, αλλά και αιχμές για σιωπή των τάσεων όταν βάλλεται το κόμμα, ο Θανάσης Καρτερός θέλησε να στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. «Θα έχετε προσέξει πως όταν ο κόσμος καίγεται και έχει ανάγκη έναν συντεταγμένο ΣΥΡΙΖΑ, οι τάσεις σωπαίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εξ απορρήτων του κ. Τσίπρα. Και υπονοώντας σαφώς πως δεν υποστηρίζεται αρκούντως ο αρχηγός, έσπευσε να νουθετήσει τα στελέχη του κόμματος διαμηνύοντας πως πρέπει να στηρίζουν τον Τσίπρα!

Τα μηνύματα του πολύπειρου Καρτερού είναι απολύτως ξεκάθαρο πως εκφράζουν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος (φαίνεται να) παρακολουθεί με αμηχανία ή και αδυναμία τη νέα κατάσταση. Και αυτό γιατί απέναντί του συγκροτείται για πρώτη φορά ένα μεγάλο μπλοκ ευρύτερων κομματικών δυνάμεων που ακόμα δεν είναι σαφές αν έχει στόχο την ανατροπή του ή απλώς να τον θέσει υπό πολιτική ομηρεία.

Η ενοποίηση όλων των εσωκομματικών δυνάμεων που διαφωνούν με πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με την αντιπολιτευτική τακτική του  ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο που γίνονται τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά,  αλλά και με το ύφος της ηγεσίας Τσίπρα, ενδέχεται να διαμορφώσει νέους συσχετισμούς στην πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα δεν έχει οριστεί ο χρόνος διεξαγωγής του.

Και τα ερωτήματα που τίθενται από έμπειρους παρατηρητές του χώρου είναι δυο:

α) αν όλες αυτές οι δυνάμεις σκοπεύουν στο συνέδριο να θέσουν θέμα ηγεσίας «κατεβάζοντας» δικό τους υποψήφιο απέναντι στον κ. Τσίπρα.
β) πώς θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας,  που σε επίπεδο ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κόμματος.

Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του κ. Τσίπρα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο εκλογής αρχηγού από τη βάση, στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κάτι που για πολλά στελέχη της αριστεράς, ιδίως τους πιο παλιούς, αποτελεί casus belli.