«Αν τηρηθούν τα μέτρα θα συνεχιστεί κανονικά η εκπαιδευτική διαδικασία σε νηπιαγωγεία και δημοτικά  που άνοιξαν σήμερα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ζέττα Μακρή.

Η κ. Μακρή τόνισε πως «ίσως μέσα στην εβδομάδα να ξεκαθαρίσει το άνοιγμα της τρίτης λυκείου».

Ακόμη ανέφερε πως «η τηλεκπαίδευση ήταν απαραίτητη και λειτούργησε σωστά».

Παράλληλα σημείωσε πως «τα μαθήματα θα σταματήσουν μόνο εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές για την μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία».

Τέλος χαρακτήρισε «αστοχία το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις μάσκες στην έναρξης της σχολικής χρονιάς».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζέττας Μακρής στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφερόμενη στην έναρξη των Δημοτικών, η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε: «Ανησυχούμε όπως ανησυχούν και οι εκπαιδευτικοί, αυτή τη φορά η ανησυχία είναι δημιουργική γιατί σημαίνει ότι υπάρχει πρόσθετη φροντίδα και έννοια να τηρηθούν τα μέτρα και οι οδηγίες που έχει δώσει και το υπουργείο και ο ΕΟΔΥ. Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα κλείσουν ξανά τα σχολεία φαίνεται όμως ότι η επιτροπή των ειδικών η οποία εισηγήθηκε το άνοιγμά τους είναι αισιόδοξη και θεωρεί ότι αν τηρηθούν τα μέτρα και εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα συνεχίσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία στην πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης».

Για την Γ’ Λυκείου, η κ. Μακρή ανέφερε: «Αν οι ειδικοί επιτρέψουν μπορεί να λειτουργήσει και ανεξάρτητα αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο μένει, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, να ξεκαθαριστεί. Είναι όμως στην πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου και φάνηκε άλλωστε από τη μείωση της ύλης ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές και να γνωρίζουν σε ποια μαθήματα θα εξεταστούν. Βεβαίως είναι στην προτεραιότητα, βεβαίως είναι στη φροντίδα και ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια αλλά δεν μπορούμε κάτι να πούμε οριστικό πριν πάρουμε το πράσινο φως».

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν κενά στην ύλη λόγω της τηλεκπαίδευσης, η υφυπουργός απάντησε: «Σε ότι φορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα θέματα των επαναλήψεων θα γίνουν εάν χρειάζεται με τη συνήθη διαδικασία δηλαδή ο δάσκαλος κάθε τάξης αν διαγνώσει ότι υπάρχει θέμα επανάληψης ή επιμονής σε κάποια μαθήματα μπορεί να το κάνει. Δεν έχω εικόνα αν προχωράει ή υπάρχουν κενά στην υλη, θέλω να πω όμως για την τηλεκπαίδευση πέρα από το ότι ήταν απαραίτητη και λειτούργησε σωστά θα σας παραπέμψω στον Economist ο οποίος έγραψε ότι ήταν ένα άλμα, μια φοβερή επιτυχία για τη χώρα μας και είναι προ-εκτίμηση είναι αποτίμηση της προσπάθειας που έγινε. Σε μια χώρα η οποία μπορούμε να πούμε ότι ήταν ηλεκτρονικά αναλφάβητη, έγιναν όντως άλματα και όχι μόνο στον τομέα του υπουργείου Παιδείας αλλά και σε άλλα θέματα και αυτό ας πιστωθεί. Δεν είναι κακό να πιστωθεί και κάτι το οποίο λειτούργησε γρήγορα και θετικά».

Ερωτηθείσα αν εξετάζεται να υπάρξει αναστολή των Δημοτικών σχολείων σε περιοχές που θα έχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, ανέφερε: «Η αναστολή θα είναι όπως γινόταν όταν δεν υπήρχε η πανδημία εάν και εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές και δεν επιτρέπουν στα παιδιά να επισκεφτούν το σχολείο. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για πως θα αερίζονται οι αίθουσες και αυτό θα γίνει προφανώς όταν δεν θα είναι οι μαθητές μέσα στην τάξη όταν οι καιρικές συνθήκες είναι σχεδόν απαγορευτικές».

Αναφορικά με το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τις μάσκες στα σχολεία, δήλωσε: «Γνωρίζω ότι δεν ήταν ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, αυτή την ώρα δεν έχει καμία σημασία να ρίξω ευθύνες σε κάθε περίπτωση ήταν μια αστοχία».

Ερωτηθείσα για τις διαφορετικές δηλώσεις που έγιναν σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων, απάντησε: «Δεν είναι η δική μου θέση να κρίνω ή να κριτικάρω, η δική μου θέση είναι να βοηθήσω στο υπουργείο στην εφαρμογή της πολιτικής, να συνεργάζομαι με την υπουργό μου και να μην κρίνω κανέναν. Να προσέχω οι δικές μου δηλώσεις να μη δημιουργούν παρερμηνείες κα παρενέργειες και όχι να κάνω σε συναδέλφου μου παλαιότερους, με υψηλότερες θέσεις κριτική».