Ποιος ηγέτης συναντά ποιον στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής, αλλά και σε κατ’ιδίαν συναντήσεις στην πρωτεύουσα του κράτους ενός από τους δύο; Με άλλα λόγια, ποιοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο ενεργοί στην διαπροσωπική διπλωματία και επιδιώκουν διμερείς συναντήσεις με ομολόγους τους ή τους ζητούν εκείνοι να τους δουν;

Τα αποτελέσματα της μελέτης ενός ερευνητή στις Βρυξέλλες, που ανέλυσε τα δεδομένα αξιοποιώντας το twitter, παρουσιάζουν σίγουρα ενδιαφέρον. Η Άγγελα Μέρκελ είναι βέβαια στην πρώτη θέση, καθώς όλοι οι ομόλογοί της στην Ευρώπη θέλουν να συναντηθούν με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βάση την έρευνα αυτή, είναι στο top 5 των Ευρωπαίων πρωθυπουργών ή αρχηγών κρατών που έχουν πραγματοποιήσει τις περισσότερες διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους τους τελευταίους 18 μήνες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέχει την πέμπτη θέση σε αυτή τη λίστα με τους «28», αποτέλεσμα της κινητικότητας που επιδεικνύει στο διπλωματικό πεδίο, εν μέσω μάλιστα των συνεχών κρίσεων (μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά, πανδημία) που αντιμετωπίζει.

Η περίοδος της έρευνας συμπίπτει με το διάστημα από την επομένη των ευρωεκλογών και όλο το διάστημα που ο κ. Μητσοτάκης είναι στην πρωθυπουργία.

ErM4msHXMAALBMk