«Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε πως «στην ΕΕ έχει ωριμάσει το πλαίσιο εφαρμογής σοβαρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Την ίδια ίδια στιγμή η ευρωβουλευτής της ΝΔ, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι «έως το καλοκαίρι -με τους εμβολιασμούς- η Ελλάδα θα έχει εξασφαλίσει τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ελίζας Βόζεμπεργκ στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα για σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, η ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Θα εκτιμούσα τον κ. Τσίπρα να έχει μια εναλλακτική πρόταση η οποία να είναι υλοποιήσιμη. Η πρόταση του είναι πρόταση συγκυβέρνησης στη δική μου οπτική και νομίζω ότι είναι ένας ελιγμός και τίποτα άλλο».

Με αφορμή την κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, η κ. Βόζεμπεργκ επισήμανε: «Η κατεπείγουσα ερώτηση έχει να κάνει με την γνωστοποίηση ότι για μια ακόμη φορά η τουρκική προκλητικότητα αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τους επισημαίνω ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο επισημάνθηκε στην Τουρκία ότι θα παρακολουθείται η πορεία της εν όψει της συνόδου του Μαρτίου. Είναι μια ακόμη προκλητική συμπεριφορά που πρέπει να αθροιστεί στο να πάρει η ΕΕ επιτέλους μια απόφαση εφαρμογής των συγκεκριμένων κυρώσεων».

«Έχει κάτι αλλάξει αυτό το λεω μετά λόγου γνώσεων γιατί η συντριπτική πλειονότητα των ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες καταδικάζουν την Τουρκία για τη συμπεριφορά της γιατί πλέον έχει αναγνωριστεί και με τη σύμπραξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα φυλάει ευρωπαϊκά σύνορα και ότι δεν πρόκειται περί ελληνοτουρκικών διαφορών αλλά ευρωτουρκικών και σε αυτή την προοπτική και με το δεδομένο ότι αλλάζει και η διοίκηση στις ΗΠΑ η Ευρώπη υπολογίζει πια διαφορετικά τη διεθνή συγκυρία. Θέλω να πιστεύω, χωρίς να είμαι ρομαντική ότι έχει ωριμάσει πλέον το περιθώριο εφαρμογής κάποιων κυρώσεων σοβαρών που να μπορούν να ωθήσουν την Τουρκία, αν ποτέ αυτό συμβεί, να αλλάξει στρατηγική και οπτική στην αναθεωρητικής της πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα εμβόλια, υπογράμμισε: «Αυτό το οποίο μας γνωστοποιήσει η κα Φον ντερ Λάιεν είναι ότι έχουν εξασφαλιστεί 2,5 δις δόσεις δηλαδή υπερδιπλάσιες του πληθυσμού που είναι να εμβολιαστεί. Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα, οι ρυθμοί εξαρτώνται από την έγκριση των εμβολίων από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε μέχρι το καλοκαίρι να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης. Είμαι αισιόδοξη».