«Αποδεικνύεται ότι η Δημοκρατία είναι ένα εύθραυστο πολίτευμα όπως καταδεικνύουν τα επεισόδια στις ΗΠΑ. Η νίκη Μπάϊντεν είναι καθαρή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε πως «ήταν ατόπημα της εκκλησίας που δεν άκουσε τις εισηγήσεις της κυβέρνησης και δεν εφάρμοσε το νόμο».

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «είναι πολιτικά αδύναμη καθώς υποχώρησε του Αγίου Δημητρίου και τα Θεοφάνια» και πως «δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια στο Καπιτώλιο, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «Από τα χθεσινά αποδεικνύεται ότι η δημοκρατία είναι ένα ιδιαίτερα εύθραυστο πολίτευμα που πρέπει διαρκώς να είμαστε σε εγρήγορση πολιτικά και θεσμικά να τη βαθαίνουμε και να τη διαφυλάττουμε. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανάδειξης στην ηγεσία, που έχουν βεβαίως πολιτικό βάθος και πολιτική εξήγηση, ενός ακροδεξιού σαν τον Τράμπ που μέσα σε αυτή την τετραετία διαπότισε με μίσος, με ρατσισμό, με μισαλλοδοξία την αμερικάνικη κοινωνία και φτάσαμε σε μια πολωτική πολιτική μάχη που κέρδισε ευτυχώς ο Μπάϊντεν. Το αποτέλεσμα της νίκης του Μπαίντεν είναι καθαρό, θα πρέπει να γίνει σεβαστό και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό η επόμενη διοίκηση Μπαϊντεν όμως έχει πολύ δουλειά να κάνει προκειμένου να μπορέσει να ενώσει τις ΗΠΑ στο εσωτερικό. Να μπορέσει να κλείσει τις πληγές, τα χάσματα και τις ανισότητες».

Αναφορικά με κάποιους που παρομοίασαν τα χθεσινά επεισόδια στο Καπιτώλιο με αυτά που παραλίγο θα γίνονταν στα πρώτα χρόνια του μνημονίου στην ελληνική Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Είναι τόσο ρηχή και τόσο επιπόλαια αυτή η μεταφορά που με τρομάζει όσο με τρομάζουν και αυτές οι σκηνές. Δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει ότι είναι τελείως διαφορετικό πράγμα ο ακροδεξιός όχλος των υποστηρικτών του Τράμπ με μια κοινωνική διαμαρτυρία σε ένα λαό που τότε έχανε τα εισοδήματα του, έχανε την καθημερινότητά του. Είναι ατυχέστατη η σύγκριση».

Για τη στάση της εκκλησίας στον εορτασμό των Θεοφανίων, ανέφερε ότι «ήταν σημαντικό ατόπημα της εκκλησίας ότι δεν άκουσε τις εισηγήσεις».

ΔΗΜ: Παρανόμησε η εκκλησία χθες;

«Βεβαίως. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να εφαρμόσει το νόμο. Αν είχε ενημερώσει εγκαίρως για την πορεία της πανδημίας, αν είχε προκαλέσει διάλογο και τη συμβολή και των άλλων κομμάτων θα ασκούνταν μεγαλύτερη πίεση στην εκκλησία. Κάνει λάθος η κυβέρνηση που δεν δίνει όλη τη γνώση στην κοινωνία, στα κόμματα και στο κοινοβούλιο γιατί με αυτό τον τρόπο αποστερεί συμμάχους από τον εαυτό της όταν παίρνει αποφάσεις σωστές για να καταπολεμηθεί η πανδημία», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το ζήτημα εδώ είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αδύναμη πολιτικά, κάνει επικοινωνιακές και πολιτικές υποχωρήσεις και του Αγίου Δημητρίου έκανε σημαντική υποχώρηση και χθες έκανε σημαντική υποχώρηση για λόγους πολιτικού κόστους και φαίνεται ότι δεν μπορεί να προασπιστεί τη δημόσια υγεία. Θα πρέπει και στην Ιερά Σύνοδο όταν μαζεύονται και βλέπουν ότι κάθε φορά που μαζεύονται έχει αρρωστήσει και έχει πεθάνει κάποιος δυστυχώς από κορονοϊό θα πρέπει και αυτοί να προβληματιστούνε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Φέρει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ γιατί είναι αδύναμη και ανίκανη να εφαρμόσει τις αποφάσεις που παίρνει. Ο κ. Ταραντίλης θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή δεν κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς θα διαφυλάξει το νόμο και την τάξη η κυβέρνηση είναι δικό της πρόβλημα. Εγώ δεν θέλω ούτε βία ούτε ξύλο αλλά πολύ παραπάνω δεν θέλω νεκροφόρες», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να προετοιμάσει την κοινωνία για τρία πράγματα, πρώτον για το τρίτο κύμα της πανδημίας και δεν έχει κάνει αυτό που θα έπρεπε όσο ήμασταν κλεισμένοι στο δεύτερο και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Δεύτερον, να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα οικονομική κρίση που οδηγεί σε κοινωνική κατάρρευση, και τρίτον να ισχυροποιήσει και να προετοιμάσει τη χώρα για τη διαδικασία του εμβολίου», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Πρέπει να δούμε ποιος είναι ο κίνδυνος και ποιος είναι ο εχθρός και να ενωθούμε για να τον αντιμετωπίσουμε. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της γιατί οι κρίση την έχει υπερβεί και μας πάει σε μια μεγάλη δίνη, και αυτή η δίνη επειδή ο Γενάρης και Φλεβάρης είναι οι πιο δύσκολοι μήνες του χειμώνα, κινδυνεύει να μας καταπιεί και κινδυνεύει να μας καταπιεί και στη δημόσια υγεία και στην οικονομία. Για αυτό είναι ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό να συζητάμε για εκλογές διότι την ώρα που δεν μπορούμε να βρεθούμε δυο ανθρωποι να πιούμε έναν καφέ, την ώρα που κάνουμε μόνοι μας αλλαγή του χρόνου στα σπίτια μας είναι παράλογο να πεις ότι θα βγάλω 10 εκατομμύρια ανθρώπους να τους βάλω σε χιλιαδες εκλογικά κέντρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με το δίλημμα δημόσια υγεία ή οικονομία, δήλωσε: «Δεν υπάρχει δίλημμα υγεία ή οικονομία, αν πετυχαίνουμε καλύτερη δημόσια υγεία θα μπορούμε να έχουμε πιο ανοιχτή και πιο λειτουργική οικονομία. Όσο έχουμε κλειστή την οικονομία λόγω των κακών επιλογών και της αρνητικής διαχείρισης στη δημόσια υγεία πρέπει το κράτος να βοηθάει και να υποστηρίζει πραγματικά όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την οικονομία. Αν βάλουμε αυτή τη στιγμή βάλουμε ένα τέτοιο πολωτικό δίλημμα δεν θα βοηθήσουμε ούτε την οικονομά ούτε τη δημόσια υγεία, θα καταρρεύσουνε μαζί. Αλλά είναι ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό κάποιοι να ανοίγουν από μόνοι τους τις εκκλησίες χθες και η κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα και αυτό να καταδικάζει την αγορά και την επιχειρηματικότητα σε πιο αυστηρά μέτρα για την επόμενη περίοδο».