Ο διάσημος μυθιστοριογράφος Τζον Λε Καρέ που έφυγε πρόσφατα από την ζωή θα ήταν κατά τον Ε. Τσακαλώτο το ιδανικό πρόσωπο για να γράψει τι συνέβη την εποχή των μνημονίων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του ημερολογίου που κρατά και δημοσιεύει κάθε μήνα στο fb ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται στην είδηση του θανάτου του Τ. Λε Καρέ στις αρχές Δεκεμβρίου και βρίσκει την ευκαιρία να ρίξει και μερικές σπόντες εναντίον εκείνων που έγραψαν βιβλία για τον "πόλεμο" με τους δανειστές, όπως ο Γ. Βαρουφάκης με το "Ενήλικοι στο Δωμάτιο". "Ολο το δράμα γυρνά γύρω από το πρόσωπο του και όλοι τον προδίδουν' αναφέρει, αφού προηγουμένως επισημαίνει πως εκείνη την περίοδο όλοι τσακαλακωθήκαμε.

Συγκεκριμένα γράφει στο ημερολογιο του:

  

4/12/20 ένας Τζον Λε Καρέ για την ελληνική κρίση

 Στην ολομέλεια για τον προϋπολογισμό. Δεν με απορροφά εντελώς το επίπεδο της συζήτησης.

 Έτσι όταν μου στέλνει sms δημοσιογράφος από την Καθημερινή να σχολιάσω το θάνατο του Τζον Λε Καρέ, αποφασίζω να ανταποκριθώ. Για μένα ο Λε Καρέ  ανέδειξε πως ο ψυχρός πόλεμος διαστρέβλωσε τις αξίες που υποστήριζαν και οι δυο πλευρές. Μια σκοτεινή περίοδο όπου κυριαρχούσε η κυνικότητα και η απαξίωση των όποιων οραμάτων, κάτι που στο έργο του συγγραφέα παρουσιάζεται με τον καλύτερο τρόπο χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις.

 Αργότερα σκέφτομαι τον «πόλεμο» της Ελλάδας κατά την περίοδο των μνημονίων. Ανεξάρτητα από πια μεριά στηρίζει κανείς, και υπήρχαν πολλές, και σε αυτή την περίπτωση διαστρεβλώθηκαν, ή τουλάχιστον τσαλακώθηκαν, οι αξίες των συμμετεχόντων. Αυτό δεν μπορεί να βγει από βιβλία όπως Η Τελευταία Μπλόφα των Βαρβιτσιώτη και Δενδρινού – η κατά Θωμά (ή αλλιώς Βιζεριανού της Αυστρίας) Ευαγγελίου περιγραφή των γεγονότων – όπου παρουσιάζεται όλη η γραμμή των πιστωτών χωρίς καμία προσπάθεια να αναλυθεί, έστω και από κριτική μάτια, η δίκη μας πλευρά. Ούτε βέβαια από το Ενήλικοι στο δωμάτιο του Γιάννη Βαρουφάκη, μια άσκηση ολικής επιβεβαίωσης όπου όλο το δράμα τριγυρνά γύρω από το πρόσωπό του, που πάντα είχε δίκιο, πάντα υπήρχαν λύσεις, πάντα τον πρόδιδαν οι άλλοι.

 Ίσως πρέπει να περιμένουμε από τη λογοτεχνία μια ιστόρηση που θα μπορεί να πιάσει όλες τις πτυχές του δράματος χωρίς προκαταλήψεις, παρωπίδες αλλά και χωρίς εμπάθεια. Θα βρεθεί ο Τζον Λε Καρέ της ελληνικής κρίσης;