Το μεγάλο μπάχαλο που δημιουργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τις μάσκες στα σχολεία κρίνεται ως ο βασικότερος παράγοντας που οδήγησε τον Τάκη Θεοδωρικάκο εκτός του υπουργείου Εσωτερικών μετά τον ανασχηματισμό, παρόλο που δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριζαν ότι στο μέτωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα είχε πάει ικανοποιητικά.

Όταν προέκυψε το πρόβλημα με τις μεγάλες μάσκες που είχαν δοθεί στα σχολεία οι πρώτες ευθύνες είχαν αποδοθεί στην αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως. Η τελευταία έσπευσε να διευκρινίσει λέγοντας: «Οι μάσκες παραδόθηκαν και αυτό έγινε προφανώς σε συνεννόηση του υπουργείου Εσωτερικών με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων».

Η κόντρα μεταξύ Κεραμέως και Θεοδωρικάκου είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού όταν η Νίκη Κεραμέως έλεγε σε συνέντευξή της για τη μάσκα πως είναι θέμα «ατομικής ευθύνης» και μία μέρα μετά ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωνε τη χορήγηση δωρεάν μασκών στους μαθητές.

Η Νίκη Κεραμέως είχε αναφέρει πως «η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο που θωρακίζει τον καθένα από μας. Είναι ευθύνη του καθενός να προμηθεύσει μία υφασμάτινη μάσκα η οποία μπορεί να πλένεται». Αντίθετα ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είχε δηλώσει πως «εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για τις προδιαγραφές των μασκών μετά και την χθεσινή εισήγησή τους για χρήση μάσκας απ' όλους τους μαθητές».