Αυξημένη είναι η γυναικεία παρουσία στη νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, δια στόματος του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη

Ο αριθμός των εκπροσώπων του κατ’ επίφασιν και μόνον «ασθενούς» φύλου ανέρχεται πλέον σε δέκα, με τις βουλευτές Σοφία Βούλτεψη και Ζέττα Μακρή να αποκτούν κυβερνητικό πόστο στα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Παιδείας, αντίστοιχα, και την μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα να αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Εργασίας.

Στο πρώτο υπουργικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 οι γυναίκες που ανέλαβαν κρίσιμα υπουργικά χαρτοφυλάκια ήταν πέντε: η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή.

Στη συνέχεια στο σχήμα προστέθηκαν η βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών της ΝΔ Ζωή Ράπτη ως υφυπουργός Ψυχικής Υγείας και η Αριστοτελία Πελώνη που ανέλαβε χρέη αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου.

Οι παραπάνω κυρίες διατήρησαν τις θέσεις του μετά τον ριζικό ανασχηματισμό Μητσοτάκη της 4ης Ιανουαρίου, με μοναδική εξαίρεση τη Σοφία Ζαχαράκη η οποία μετακινήθηκε από το υπουργείο Παιδείας και ορίστηκε υφυπουργός αρμόδια για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και ειδικών μορφών Τουρισμού.

Δύο πολιτικοί με πλούσια εμπειρία στα κοινοβουλευτικά έδρανα, οι Σοφία Βούλτεψη και Ζέττα Μακρή ήρθαν να συμπληρώσουν τον σχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, έχει διατελέσει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε κυβερνητική εκπρόσωπος στην κυβέρνηση, ορίστηκε στη θέση της υφυπουργού αρμόδιας για την ένταξη Μεταναστών.

Η βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Ζέττα Μακρή ανέλαβε χρέη υφυπουργού Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής στη θέση της κ. Ζαχαράκη.