mitsotakis-anasximatismos
Πολιτική

Σήμερα στις 12:00 ο ανασχηματισμός: Οι αλλαγές στα υπουργεία και οι μετακινήσεις - Όλα τα ονόματα

Στις 12 το μεσημέρι ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» του περασμένου Σαββάτου, το οποίο χαρακτήριζε ως θέμα εικοσιτετραώρων την ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκτιμάται πως ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας ενω ο Στέλιος Πέτσας μετακινείται από την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στην κυβερνητική εξίσωση φαίνεται να εισέρχονται, οι Χρήστος Ταραντίλης ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σπήλιος Λιβανός ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,  Σοφία Βούλτεψη ως Μετανατευτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος ως υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Κώτσηρας ως υφυπουργός Δικαιοσύνης και Ζέτα Μακρή ως υφυπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με πηγές έτερος υφυπουργός παιδείας θα είναι ο Άγγελος Συρίγος

Σημαντική ανατροπή συνιστά η αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη, που αφήνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αντικαθιστά τον Τάκη Θεοδωρικάκο ως επικεφαλής στο υπουργείο Εσωτερικών με αναπληρωτή υπουργό το Στέλιο Πέτσας.

Το μέχρι πρότινος φαβορί για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, Θοδωρής Λιβάνιος μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ταυτόχρονα, παρά τις εισηγήσεις και τις σκέψεις για την απομάκρυνσή του, παραμένει τελικώς στο υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας.

Στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αντί του Κωστή Χατζηδάκη θα βρεθεί ο μέχρι χθες υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και θα τον ακολουθήσει η επίσης αναβαθμισμένη (καθώς αναλαμβάνει θέση αναπληρώτριας υπουργού) Δόμνα Μιχαηλίδου που μετακινείται από το υπουργείο Εργασίας.

Κομβικό στοιχείο αποτελεί ακόμη η επιστροφή του Θοδωρή Ρουσόπουλου σε «γαλάζιο» κυβερνητικό σχήμα, μετά την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Στο υπουργείο Τουρισμού παραμένει ο Χάρης Θεοχάρης.

Την ίδια στιγμή, όπως είχαν γράψει τα «Π» αντικαθίστανται οι δύο υφυπουργοί Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη (πηγαίνει στο υπουργείο Τουρισμού ως υφπουργός) και Βασίλης Διγαλάκης, ενώ ο Λευτέρης Αυγενάκης χρίζεται αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού με το κομμάτι του εθελοντισμού να προστίθεται στις αρμοδιότητές του.

Στα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντικά ανατάταξη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις των υφυπουργών Γιώργου Ζαββού, Γιάννη Τσακίρη, Κώστα Βλάση και Δημήτρη Οικονόμου που φέρονταν να είναι υπ’ ατμόν.

Κατά τ’ άλλα, παραμένουν εκτό απροόπτου στις θέσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας ως υπουργός και οι Θοδωρής Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν αλλάζουν ο επικεφαλής Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και οι Νίκος Παπαθανάσης και Χρήστος Δήμας, ενώ το ίδιο ισχύει για τον Νίκο δένδια, τον Μιλιτάδη Βαρβιτσιώτη και τον Κώστα Φραγκογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Καμμία αλλαγή δεν αναμένεται στο υπουγείο Προστασίας του Πολίτη με τους Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Λευτέρη Οικονόμου και φυσικά Νίκο Χαρδαλιά να παραμένουν στα πόστα τους, αλλά και στο υπουργείο Άμυνας όπου είναι αμετακίνητοι ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Αμετακίνητοι φαίνεται να είναι είναι τόσο η Νίκη κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας, όσο και οι υφυπουργοί Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και Ζωή Ράπτη.

Στο υπουργείο Εργασίας παραμένει ο Πάνος Τσακλόγλου ως υφυπουργός, όπως και ο Νίκος Ταγαράς στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σταθεροί είναι επίσης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχίζει ο Κυριάκος Πιερρακάκης ενώ παρά το γεγονός οτι υπήρχε αβεβαιότητα είναι πλεον δεδομένη η υφυπουργοποίηση του Γεώργιου Στύλιου, ο οποίος αντικαθιστά τον Γρηγόρη Ζαριφόπουλο,  πιθανότατα με το σημερινό σχήμα υφυπουργών, αν και χθες το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες για πιθανές ανακτατατάξεις στο μέτωπο αυτό, όπως και οι Κώστας Καραμανλής στο Υποδομών και Μεταφορών και Γιάννης Πλακιωτάκης στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Κανονικά παραμένει στην θέση του ο Υπουργός Νότης Μηταράκης, ενώ τις τελευταίες ώρες υπηρξε ενα θρίλερ γυρω απο το όνομα του αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσακου 

Τέλος, Φωτεινή Αραμαπτζή και Γιάννης Κεφαλογιάννης συνεχίζουν εκτός απροόπτου στα χαρτοφυλάκια Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών και Μεταφορών αντίστοιχα.