Για την μεγάλη περιπέτειά του όταν κόλλησε κοροναϊό, τις δύσκολες στιγμές μοναξιάς και απογοήτευσης στο νοσοκομείο, αλλά και την ενθάρρυνση από το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και για το εμβόλιο που έρχεται για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, μίλησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΙΚΑ 90,1.

 Ο κ. Πλακιωτάκης μιλώντας στην  εκπομπή «Μέχρι τέλους» με τους  δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο, μίλησε για την περιπέτεια υγείας που είχε όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό, τον οποίο ακόμη δεν έχει καταλάβει πώς κόλλησε.

«Η περιπέτειά μου ουσιαστικά ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου όταν διαγνώστηκα θετικός. Το πώς κόλλησα είναι κάτι το οποίο το ψάχνουμε ακόμα γιατί ταυτοχρόνως νόσησα και εγώ και η σύζυγος μου, ο καθένας βέβαια το πέρασε με διαφορετικό τρόπο, άρα επί της ουσίας δεν ξέρουμε ακόμα πως κολλήσαμε. Φοράω μάσκα από το Μάρτιο,  ήμουν από τους ανθρώπους που τηρούσα τα μέτρα προφύλαξης με θρησκευτική ευλάβεια και  κάνω έκκλησή και στον κόσμο, παρόλο που το εμβόλιο είναι ένα από τα πιο ευχάριστα γεγονότα του 2020 δεν πρέπει να μας εφησυχάσει σε καμία περίπτωση άρα θα πρέπει να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης». 

Το δεύτερο «χτύπημα»

Η περιπέτεια υγείας του κ. Πλακιωτάκη δεν τελείωσε με τον κοροναϊό καθώς κόλλησε και μια ενδο-νοσοκομειακή λοίμωξη, όπως αποκαλύπτει στα Παραπολιτικά 90,1. «Ήταν μια πολύ μεγάλη εμπειρία όπου είχε διαφορετικά στάδια διότι εγώ πέρα από τη νόσο του κοροναϊού πέρασα και μια ενδο-νοσοκομειακή λοίμωξη που παρέτεινε την παραμονή μου στο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση όμως εμένα μου αρέσει να κοιτάζω μπροστά, να σκέφτομαι αυτά που έχω να κάνω και όχι αυτά που έκανα και νομίζω ότι αυτό είναι τελικά που σου δίνει τη δύναμη και τη θέληση για ζωή και με μεγαλύτερη αισιοδοξία να αντιμετωπίσεις το αύριο».  

«Φοβήθηκα τις πρώτες ημέρες»

Ο υπουργός περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές για κάθε ασθενή του κοροναϊού καθώς βρίσκεται απομονωμένος και γεμάτος φόβο για το μέλλον και την εξέλιξη της υγείας του. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν σας κρύβω ότι και ανησύχησα και φοβήθηκα τις πρώτες μέρες διότι είναι γεγονός ότι δεν μπορεί κανένας να γνωρίζει ποια είναι τα όρια ενός φονικού ιού. Όταν όμως άρχισε να μου χορηγείται η φαρμακευτική αγωγή και άρχισε να αντιδράει ο οργανισμός σε αυτή θετικά τότε πίστεψα ότι μπορώ να τη νικήσω. Τις πρώτες μέρες όμως σίγουρα αισθάνεσαι και ανησυχία και φόβο, υπάρχει μοναξιά αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα για επισκέψεις από την άλλη όμως δύναμη σου δίνουν και τα μηνύματα των αγαπημένων σου προσώπων, των συμπατριωτών, των φίλων και βέβαια πολύ μεγάλος θαυμασμός και απεριόριστη ευγνωμοσύνη για την προσπάθεια και την καθημερινή φροντίδα  των γιατρών και του νοσηλευτικού και του παραϊατρικού προσωπικού για όλους τους ασθενείς».

Για το υγειονομικό προσωπικό

Αναφερόμενος στο υγειονομικό προσωπικό ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε:» Ανεξάρτητα από τη δική μου παρουσία γιατί κάποιος θα πει ότι επειδή ήσουν υπουργός είχες καθημερινή φροντίδα ή συνεχή παρακολούθηση, να ξέρετε ότι η προσπάθεια του ιατρικού, νοσηλευτικού αλλά και παραϊατρικού προσωπικού είναι για όλους τους ασθενείς και η καθημερινή τους προσπάθεια είναι πραγματικά συγκλονιστική. Η φροντίδα τους για όλους τους ασθενείς είναι πραγματικά συγκινητική και νομίζω ότι η κοινωνία ολόκληρη αλλά και η πολιτεία τους οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ. Τους οφείλουμε όμως επίσης και μια έμπρακτη στήριξη στην προσπάθεια τους και είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες το ΕΣΥ ενισχύθηκε σημαντικά τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».    

Συμπλήρωσε δε: «Στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που περνάει η χώρα αλλά και με βάση τις προτεραιότητες που πρέπει να ιεραρχήσουμε σίγουρα οι άνθρωποι που δίνουν τον αγώνα και τη μάχη στην πρώτη γραμμή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο. Άρα νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί από τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο γιατί πέρα από το δημόσιο ευχαριστώ και την απεριόριστη ευγνωμοσύνη από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας σίγουρα αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αμειφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Για τον εμβολιασμό

Για την νέα μέρα που ξημερώνει για την ανθρωπότητα με τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε: «Σύμφωνα με τις υποδείξεις των γιατρών το εμβόλιο θα το κάνω μετά από τρείς μήνες. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι τελικά η ανακάλυψη του εμβολίου συνιστά ένα κορυφαίο επίτευγμα της  επιστήμης και αποτελεί σίγουρα το δρόμο για να νικήσουμε την πανδημία. Το ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή αλλά και αποτελεσματικά αποδεικνύεται όχι μόνο από μελέτες ή κλινικές δοκιμές αλλά και  από τη θετική εμπειρία από τα εκατομμύρια των συνανθρώπων μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Το μήνυμα μου είναι απλό να εμβολιαστούμε όταν έρθει η σειρά όλων μας γιατί με αυτό τον τρόπο και τον εαυτό μας θα προστατεύσουμε και τους συνανθρώπους μας και βεβαίως θα κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας».

Τέλος, για το φετινό καλοκαίρι και το μεγάλο στοίχημα τόνισε: « Το στοίχημα είναι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70%  του πληθυσμού, να δημιουργήσουμε συνθήκες συλλογικής ανοσίας και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι θα μπορέσουμε με επιτυχία να αντιμετωπίσουμε την πανδημία ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης με θρησκευτική ευλάβεια. Και αν γίνει αυτό μπορούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία να αντιμετωπίσουμε  την ενδεχόμενη αύξηση του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι. Αυτό εξάλλου είναι και το στοίχημα για την πατρίδα μας να αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά ο τουρισμός στην πατρίδα μας».