Με στόχο τη γρήγορη, μαζική και ασφαλή διαδικασία εμβολιασμού, από τη μια πλευρά, και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, από την άλλη, προετοιμάζεται να μπει στο 2021 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει ενάμιση χρόνο στην εξουσία.

Οι δράσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχουν υλοποιηθεί μέσα στη χρονιά που έρχεται περιγράφονται αναλυτικά στο «Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021», όπως ονομάζεται το «βιβλίο οδηγιών χρήσης» που επιμελήθηκαν οι υπουργοί κ. Γ. Γεραπετρίτης και Α. Σκέρτσος και περιέχει τους στόχους και τις στρατηγικές κατευθύνσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με αξιοποίηση τόσο των εθνικών όσο -κυρίως- των ευρωπαϊκών πόρων, μέσω του ΕΣΠΑ, του ReactEU και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Περιέχει, βέβαια, και συγκεκριμένες δράσεις ανά υπουργείο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Πρόκειται για έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και άμεσων έργων, όπως είναι, για παράδειγμα, ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης, ο αυτοκινητόδρομος Πατρών - Πύργου, η επέκταση του μετρό στην Αθήνα και η πρόοδος του μετρό στη Θεσσαλονίκη, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα στην Αττική και την Κρήτη.

Στο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021 κυρίαρχη θέση έχει η διευκόλυνση των νέων επενδύσεων, η στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), ο εκσυγχρονισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο κομμάτι του Δημοσίου, μαζί με τη νέα διαδικασία προσλήψεων με το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, που θα ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου, προωθείται η περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η αποκέντρωση μέσω των «έξυπνων πόλεων». Στο επίκεντρο του σχεδίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, παραμένει, όπως τονίζεται, η κοινωνία, με γνώμονα την αύξηση της απασχόλησης, χωρίς αποκλεισμούς.

Παράλληλα, με στόχο την προστασία των πιο αδυνάμων και τη δημιουργία ευκαιριών για όλους, όπως επίσης τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, εργασία, Εκπαίδευση και Υγεία συνθέτουν ένα συνεκτικό τρίπτυχο στο Κυβερνητικό Σχέδιο 2021. Γι’ αυτό και ως επιμέρους ειδικός στόχος για το νέο έτος τίθεται η ολοκλήρωση του νέου ΕΣΥ, με τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

«Στο επίκεντρο του σχεδίου μας για το 2021 παραμένει η κοινωνία, η προστασία των πιο αδυνάμων, η δημιουργία ευκαιριών σε όσους χρειάζονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2020. «Ειδική μνεία θέλω να κάνω στο Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021. Ειδική μνεία θέλω να κάνω επίσης στη διεύρυνση των πολιτικών απασχόλησης».

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΠΑΙΔΕΙΑ

Στην Παιδεία, ζωηρές συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσει η κατάθεση του νομοσχεδίου που θα αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διάρκεια φοίτησης σε αυτή, δίνοντας τέλος στον «θεσμό» των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών».

Με τις νέες ρυθμίσεις, κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ελάχιστη βάση εισαγωγής ένα ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.

Το όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια θα είναι το Ν + ½Ν, όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών.

Για παράδειγμα, στη Νομική, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 χρόνια, το όριο φοίτησης θα είναι 6 χρόνια. Στην Ιατρική, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 χρόνια, το όριο φοίτησης θα είναι 9 χρόνια. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις. Η τρίτη ρύθμιση για τα πανεπιστήμια που επίσης θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις αφορά τα μέτρα ασφαλείας στον χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, η ενίσχυση των διατάξεων Πειθαρχικού και Ποινικού Δικαίου και η σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενης από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.


***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά