Ιστορικές ημέρες ζει από σήμερα η Ελλάδα με τους πρώτους να εμβολιάζονται στο πλαίσιο των γιγαντιαίων επιχειρήσεων που έχουν οργανωθεί και από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η ιστορική στιγμή εκκίνησης του σχεδίου Ελευθερία


Η αρχή, για συμβολικούς λόγους, έγινε με τη νοσηλεύτρια ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Ευσταθία Καμπισιούλη, και αμέσως μετά έκανε το εμβόλιο ο φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, Μιχάλης Γιοβανίδης.

Η κ. Καμπισιούλη ήταν χαμογελαστή την ώρα του εμβολιασμού, ενώ μάλιστα σήκωσε τον αντίχειρα υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων για να δείξει ότι όλα πήγαν εντάξει.

Πρόκειται για έμπειρη νοσηλεύτρια καθώς εργάζεται αρκετά χρόνια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ πλέον είναι και υπεύθυνη τομεάρχης των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Τη σκυτάλη πήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε αμέσως μετά τον εμβολιασμό της ότι πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο όλοι.


Τα μηνύματα Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου - Τσιόδρα -Τασούλα


Μητσοτάκης: Σπουδαία μέρα για την επιστήμη και την ΕΕ


Το εμβόλιο του κοροναϊού έκανε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο πρωθυπουργός έφτασε στο νοσοκομείο «Αττικόν», το μεσημέρι της Κυριακής. Ο κ. Μητσοτάκης έγινε δεκτός από Σωτήση Τσιόδρα, ο οποίος φορούσε την ιατρική του ποδιά.

Κατά τις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για «μέρα αισιοδοξίας για τη χώρα», ενώ όταν έφτασε στην αίθουσα του εμβολιασμού έκανε διάφορες διαδικαστικές ερωτήσεις στον κ. Τσιόδρα.

Αφού έλαβε το εμβόλιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ήταν ανώδυνο», ενώ ευχήθηκε «καλή αρχή» στις νοσηλεύτριες.


Το μήνυμα του πρωθυπουργού


Αμέσως μετά, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα, έκανε λόγο για «.σπουδαία μέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πιστεύω ότι καθώς ο εμβολιασμός θα προχωρά και θα διαπιστώνουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, όσοι έχουν καχυποψία θα πείθονται πως αυτό είναι το σωστό» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Όπως είπε «όλοι οι Έλληνες χαμογελάνε κάτω από τις μάσκες τους, καθώς ξεκίνησε το δύσκολο εγχείρημα του εμβολιασμού στη χώρα. Χρωστάμε τόσα πολλά στους υγειονομικούς, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες στόχος μας είναι να εμβολιάσουμε την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων».

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτοί που με καχυποψία αντιμετωπίζουν την προοπτική του εμβολισμού, θεωρώ θα πιστέψουν πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώνουνε με τον ιό, για να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε από τους ανθρώπους που αγαπάμε και για να πάει μπροστά η οικονομία της χώρας».

Οι ερωτήσεις του Μητσοτάκη στον Τσιόδρα για το εμβόλιο

Λίγο πριν τον εμβολιασμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία με τον Σωτήρη Τσιόδρα κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ερωτήσεις για λεπτομέρειες γύρω από το εμβόλιο και τη δόση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα να διευκρινίζει.

«Η επιστήμη μας έκανε το καλύτερο δώρο» - Τι είπε η Σακελλαροπούλου μετά τον εμβολιασμό της

Είχε προηγηθεί η λήψη του εμβολίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Το εμβόλιο είναι καλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό της.

«Όλοι αυτοί οι ερευνητές και οι επιστήμονες στον κόσμο αγωνίστηκαν για το εμβόλιο» τόνισε η ΠτΔ ένω έστειλε με τη σειρά της το δικό της μήνυμα στους πολίτες καλώντας τους να εμβολιαστούν.

«Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στα νοσοκομεία θα έχουν τώρα να υπηρετήσουν και το πρόγραμμα εμβολιασμού και να το υλοποιήσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο» πρόσθεσε η κα. Σακελλαρόπουλου.


Τσιόδρας: «Δεν είναι το τέλος, ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά»



«Αυτό ήταν. Ούτε που το κατάλαβα. Ευχαριστώ» είπε στη συνάδελφό του που του έκανε το εμβόλιο. «Ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε πολύ καιρό. Καθε 16 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας πολίτης της Ε.Ε και του Ηνωμένου Βασιλείου. Για το εμβόλιο ίσχυσαν και ισχύουν όλες οι προδιαγραφές που ισχύουν για όλα τα εμβόλια», τόνισε ο Δρ. Τσιόδρας, που ταυτίστηκε με την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην πρώτη φάση της πανδημίας. «Δεν ήρθε το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά. Πρέπει να μείνουμε προσεκτικοί», ήταν το μήνυμα του λοιμωξιολόγου.



Το παράδειγμα του εμβολιασμού έδωσε και ο πρόεδρος της Βουλής
«Μπράβο προεδράρα» του φώναξαν αφού εμβολιάστηκε


Στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού εμβολιάστηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, όπως είχε ανακοινωθεί.

Ο Κώστας Τασούλας, αφού έκανε το εμβόλιο, ρώτησε τις νοσηλεύτριες «αυτό ήταν;» και σηκώθηκε για να φορέσει το πουκάμισό του και να αποχωρήσει. Εκείνη τη στιγμή ακούστηκαν χειροκροτήματα και ένα παριστάμενος να λέει «μπράβο προεδράρα».


Η διαδικασία


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σήμερα αναμένεται να εμβολιαστούν σε κάθε νοσοκομείο 50 άτομα, μια διαδικασία που θα εξελιχθεί ταυτόχρονα από τη μια το μεσημέρι έως και τις 5 το απόγευμα.

Εκτός από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα πολιτικά στελέχη σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, έχει σχεδιαστεί να εμβολιαστούν και οι διευθυντές όλων των νοσοκομείων της Αττικής, καθώς και οι προϊστάμενοι κάθε τμήματος των νοσοκομείων.