«Στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα μετά τον εφοδιασμό των εμβολίων θα γίνονται περισσότεροι από 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως «η συμμετοχή στους εμβολιασμούς θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και φυσική παρουσία», ενώ ανέφερε πως «θα χρησιμοποιηθεί και η άυλη συνταγογράφηση».

Ακόμη τόνισε ότι «οι πολίτες θα λάβουν SMS με την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο και σε περίπτωση που το ραντεβού δεν εξυπηρετεί κάποιον, θα πρέπει να ζητήσει νέο».

«Ραντεβού θα κλείνουν οι πολίτες στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr είτε απευθυνόμενοι σε ΚΕΠ ή σε φαρμακεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανέφερε ότι «ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός», ενώ για τους αρνητές στο εμβόλιο είπε πως «αρκετοί είναι επιφυλακτικοί». Σημείωσε δε ότι πρέπει όλοι να αποδεχόμαστε τα συμπεράσματα της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας.

Σε ότι αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους, επισήμανε ότι «πλέον ο πολίτης από το κινητό του θα μπορεί να εκδίδει υπεύθυνη δήλωση ή εξουσιοδότηση».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το σχεδιασμό για τον εμβολιασμό, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε: «Με τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία υπάρχουν στη χώρα και με την εφοδιαστική αλυσίδα έτσι όπως την έχουμε οργανώσει σε συνεργασία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Υγείας, το υπουργειο Προστασίας του Πολίτη αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχουμε τη δυνατότητα αρχικώς να κλείσουμε τα ραντεβού και στη συνέχεια να γίνει ο εφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και η πράξη του εμβολιασμού στις δύο ημερομηνίες που προβλέπεται για τον καθένα από εμας για 2 εκ. 100 χιλ. συμπολίτες μας το μήνα».

Για τη μικρότερη ποσότητα εμβολίων που θα έρθει στη χώρα μας με την πρώτη παρτίδα, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε: «Εγώ μένω στο εξής ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έρθουν από τη συγκεκριμένη εταιρεία 1εκ. 265 χιλ. εμβόλια όμως άμεσα με τις εγκρίσεις και στις άλλες δύο εταιρείες που περιμένουμε ο κόσμος θα πρέπει να κατανοήσει ότι το νούμερο αυτό θα αλλάξει και την εικόνα αυτή θα την έχουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα άρα τελικά ίσως δεν είμαστε μακριά από τον προγραμματισμό τον οποίο έχουμε κάνει. Μακάρι όλος ο πληθυσμός θα επιθυμήσει να εμβολιαστεί, η δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε και στη διαδικασία αλλά και στην ουσία του εγχειρήματος αυτού θα είναι πραγματικά αποτελεσματική».

Αναφορικά με τα ραντεβού για τον εμβολιασμό, διευκρίνισε: «Φροντίσαμε ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δώσουμε δυνατότητες τόσο με τον ψηφιακό τρόπο όσο και με τη φυσική παρουσία έτσι ώστε να είναι πολλά τα κανάλια που θα χρησιμοποιηθούν από τους συμπολίτες μας και να μην υπάρχει καμία ταλαιπωρία κανενός πολίτη. Υπάρχουν δύο πλατφόρμες, η μια είναι αυτή που θα χρησιμοποιηθεί από την άυλη συνταγογράφηση. Στην άυλη συνταγογράφηση στην οποία ήδη έχουν εγγραφεί 1 εκατομμύριο 25 χιλιάδες συμπολίτες μας . Αυξήθηκε και να πω ότι όποιοι επιπλέον επιθυμούν να εγγραφούν είναι πραγματικά προς το συμφέρον τους γιατί πέραν των άλλων υπηρεσιών που παρέχει η πλατφόρμα ειδικά για τον εμβολιασμό θα υπάρχει η εξής πρωτοτυπία. Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ο πολίτης, έρχεται το κράτος και του δίνει δύο προτεινόμενες ημερομηνίες του πρώτου και του δεύτερου εμβολιασμού. Δηλαδή το κράτος στέλνει σε sms στο κινητό του τηλέφωνό ή στο email που έχει δηλώσει τις προτεινόμενες ημερομηνίες με βάση τη διεύθυνση την οποία έχει δηλώσει άρα με εμβολιαστικό κέντρο κοντά στη διεύθυνση κατοικίας του. Και δικαιούται ο πολίτης είτε να αποδεχτεί το σημείο και την ημερομηνία είτε να μην την αποδεχτεί. Άρα στο 1 εκατομμύριο 25 χιλιάδες μέχρι σήμερα και ευελπιστούμε να πάμε σε πολύ περισσότερους συμπολίτες μας, θα τους έρθει αυτόματα η ημερομηνία».

Ερωτηθείς ποιος θα ορίζει ποιος πολίτης ανήκει σε ευπαθή ομάδα, απάντησε: «Η προτεραιοποίηση αυτών των ραντεβού με βάση είτε το ηλικιακό όριο που από ότι φαίνεται θα είναι τα 65 έτη, είτε με βάση τις ευπαθείς ομάδες είναι κάτι που θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες τις επόμενες μέρες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, που είναι και η μοναδική αρμόδια και υπεύθυνη για να μπορεί να δώσει αυτές τις κατευθύνσεις και με βάση τις κατευθύνσεις αυτές και τον τρόπο που θα υπάρχουν οι επιβεβαιώσεις σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες εμείς θα προχωρήσουμε στην προτεραιοποίηση με βάση τις κατευθύνσεις οι οποίες θα μας δοθούν. Αυτή τη στιγμή είναι εύκολο να το κάνουμε για το ηλικιακό όριο των 65 ετών και άνω, περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες για να μπορέσουμε να κάνουμε και την αντίστοιχη προτεραιοποίηση εκεί. Δεν ξέρω πως θα είναι αυτές οι οδηγίες, υπάρχει μια ευρωπαϊκή συζήτηση και θα υπάρχει κατάληξη επί του θέματος αυτού για να μπορέσουμε να κάνουμε την προτεραιοποίηση».

«Έχουμε την άυλη συνταγογράφηση, θα έχουμε το emvolio.gov.gr που είναι μια πλατφόρμα που έχουμε δημιουργήσει, δεν είναι σε λειτουργία ακόμα θα αρχίσει να λειτουργεί μόλις μας δοθεί η εντολή να γίνει αυτό για να αρχίσουνε να κλείνονται τα ραντεβού ψηφιακά, αλλά για μεγάλο μέρος που πληθυσμού που είτε δεν έχει ψηφιακές δεξιότητες είτε προτιμάει να έχει τη φυσική του παρουσία σε ένα από τα γκισέ του δημοσίου, θα χρησιμοποιηθούν για αυτή τη δουλειά όλα τα φαρμακεία της χώρας και όλα τα ΚΕΠ της χώρας δηλαδή περίπου 11 χιλιάδες σημεία φυσικής επαφής που θα μπορεί να πηγαίνει ο πολίτης και να κλείνει το ραντεβού του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό, επισήμανε: «Το ραντεβού είναι όπως περίπου κλείνουμε ένα εισιτήριο αεροπορικό δηλαδή μας δίνονται προτεινόμενες ημερομηνίες, εμείς είτε τις αποδεχόμαστε είτε επιλέγουμε κάτι άλλο. Δίνονται δύο ημερομηνίες αυτόματα την ίδια μέρα, δεν χρειάζεται να πάει κάποιος δύο φορές και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους συμπολίτες μας. Μακάρι να θέλει όλος ο ελληνικός πληθυσμός εμείς θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».

Ερωτηθείς αν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, απάντησε: «Δεν είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστεί κάποιος, βεβαίως εμείς παρακινούμε όσο το δυνατόν περισσότερους να εμβολιαστούν γιατί θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο για να σταματήσει αυτή η πανδημία και να επανέλθουμε στον φυσιολογικό τρόπο ζωής μας αλλά όποιος έχει αυτή την προτεινόμενη ημερομηνία απλά δεν θα την αποδεχτεί».

Για τους αρνητές του εμβολιασμού, δήλωσε: «Αυτό το 30% του πληθυσμού δεν είναι όλοι απόλυτα και κάθετα αρνητές, είναι πολλοί που είναι επιφυλακτικοί οι οποίοι αναμένουν την εξέλιξη των πραγμάτων για να εμβολιαστούν λίγο αργότερα. Μέχρι ενός σημείου είναι κατανοητό αυτό. Εγώ θέλω να λειτουργώ στη ζωή μου με συγκεκριμένους παράγοντες οι οποίοι κατευθύνουν τις επιλογές και τις κινήσεις μου και μέσα σε αυτές έχω αποφασίσει ότι τα συμπεράσματα της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας πρέπει να τα αποδεχόμαστε και έτσι όπως ακούμε το γιατρό μας για το τι πρέπει να κάνουμε σε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας πρέπει να τον ακούσουμε και σε αυτό. Έχω ακούσει από επιστήμονες και ειδικούς ότι οι όποιες παρενέργειες διαφαίνονται το πρώτο μικρό διάστημα μια-δύο εβδομάδων δηλαδή ήδη όταν θα έρθει στην Ελλάδα το εμβόλιο και θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε ένα χρόνο που θα έχει παρέλθει οπότε να εξεταστούν οι όποιες παρενέργειες υπάρχουν τις οποίες μερικές εξ αυτών ήδη τις ξέρουμε και υπάρχει ένα μέρος του πληθυσμού που από τους γιατρούς θα απαγορευτεί να γίνει σε αυτούς ο εμβολιασμός».

«Να δείξουμε εμπιστοσύνη στο επιστημονικό προσωπικό, και το παγκόσμιο και της χώρας μας, να ακολουθήσουμε τα οδηγίες τους γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγουμε τη μεγάλη αυτή ταλαιπωρία που δεν δημιουργεί μόνο απώλειες ζωών, υπάρχουν και ζητήματα συναισθηματικά τα οποία δημιουργούνται από την αρρώστια αυτή πολύ σοβαρά που το βίωσα. Είναι φοβερό να μην μπορείς να είσαι κοντά στον άνθρωπό σου ο οποίος δίνει μια μάχη. Όλοι όσοι χάσαμε τους δικούς μας ανθρώπους όλο αυτό το διάστημα βίωσαν το ίδιο πράγμα την αδυναμία να τους βοηθήσουμε. Φεύγουνε μουγκά, φεύγει μια γενιά ανθρώπων η οποία προσπάθησε για τη χώρα, σπούδασε τα παιδιά της, αγωνίστηκε για αυτή τη χώρα φεύγουνε μόνοι τους χωρίς τους δικούς τους κοντά τους. Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό και για να το σταματήσουμε πρέπει να ακολουθήσουμε την ιατρική κοινότητα, πρέπει να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι για να επανέλθουμε στο ρυθμό ζωής που μας αξίζει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, ανέφερε: «Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων είναι ευαγγέλιο για κάθε εφαρμογή την οποία θέτουμε, και όχι απλά ευαγγέλιο σε ένα επίπεδο ηθικό αλλά σε ένα επίπεδο ουσιαστικό, πραγματικό και νομοθετικό. Υπάρχουν οδηγίες ευρωπαϊκές οι οποίες δίνονται και οι οποίες τηρούνται κατά γράμμα. Προσπαθούμε πραγματικά να υπάρξει αυτή η προστασία γιατί άλλως δεν θα μπορέσει να γίνει κτήμα μας η κάθε νέα εφαρμογή κα η διευκόλυνση που δίνει στη ζωή μας».

Αναφορικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους, σημείωσε: «Χθες παρουσιάσαμε στον πρωθυπουργό μια νέα εφαρμογή η οποία θα είναι προσβάσιμη τις επόμενες ημέρες με την οποία πλέον όλες οι υπηρεσίες του gov.gr θα βρίσκονται σε χρήση στο κινητό μας τηλέφωνό ή στο ταβλετ. Θα μπορείτε από το κινητό σας τηλέφωνο να εκδώσετε υπεύθυνη δήλωση, εξουσιοδότηση. Δηλαδή θα μπορείτε από οποιοδήποτε σημείο βρίσκεστε να έχετε τις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους σε δυνατότητα χρήσης τους, να τις αξιοποιείτε αλλά ταυτόχρονα επειδή δημιουργήσαμε και μια θυρίδα προσωπική όποιο έγγραφο έχετε εκδώσει αποθηκεύεται εκεί και μπορείτε ανά πάσα στιγμή να το πάρετε και να το χρησιμοποιήσετε εκ νέου σε όποια άλλη διεκπεραίωση υπόθεσή σας επιθυμείτε. Δηλαδή πρώτον έχετε μαζί σας ανά πάσα στιγμή όλα τα ψηφιακά σας έγγραφα ότι έχετε εκδώσει και δεύτερον παντού μπορείτε να απευθυνθείτε προς τις δημόσιες υπηρεσίες τις 822 ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν ενσωματωθεί στο gov.gr και ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του έτους αυτές να είναι 1000».

«Αυτό που είναι μια επιτυχία πανευρωπαϊκή, κανένα κράτος δεν έχει τόσες πολλές υπηρεσίες συγκεντρωμένες στο κινητό τηλέφωνο σε μια εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε χαμένο έδαφος από άλλες χώρες με προηγμένη τεχνολογία, και νομίζω ότι μέσα από αυτή τη δύσκολή περίοδο υπήρχε η ετοιμότητα και η προεργασία η δική μας για να μπορέσουμε και να εκμεταλλευτούμε αυτές τις συνθήκες αλλά και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια άλλη εικόνα της δημόσιας διοίκησης της επόμενη μέρα», δήλωσε επιπρόσθετα.