Yπέρ «των αιτημάτων για δίκαιο κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζομένους, αλλά κι ενός πλαισίου για το ελάχιστο εισόδημα», τάχθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, στο πλαίσιο της ψηφοφορίας της Έκθεσης για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη για δίκαιες μεταβάσεις, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η έκθεση καλεί για μια σειρά από ρηξικέλευθες δράσεις, που θα βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας, αποτέλεσμα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού».

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κυμπουρόπουλος, ως μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, κάλεσε τα κράτη μέλη «να αξιοποιήσουν πλήρως την ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και τη φορολογική πολιτική για να αντιμετωπιστούν οι εξαιρετικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας».

Επίσης, ζήτησε από την Κομισιόν να εξετάσει «τη θέσπιση ενός μόνιμου ειδικού εργαλείου προσωρινής στήριξης της απασχόλησης για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, στα πρότυπα του προγράμματος SURE» και υποστήριξε «την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισης επιδομάτων ανεργίας, αλλά και της θέσπισης ενός ερωπαϊκού πλαισίου που θα εγγυάται ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης».

Επιπλέον, υπογράμμισε «την ανάγκη κάθε χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ προς τις επιχειρήσεις να εξαρτάται από τη συμμόρφωσή τους με τους όρους εργασίας κι απασχόλησης», αλλά και «την εξαίρεση από διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων, εταιρειών που χρησιμοποιούν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού ή φορολογικής απάτης».

«Η σημερινή έγκριση της συγκεκριμένης έκθεσης αποδεικνύει γι’ ακόμη μια φορά τη συμβολή της ΕΕ στη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων κι εν γένει των Ευρωπαίων πολιτών», αναφέρει ο κ. Κυμπουρόπουλος στη ανακοίνωσή του.