Έκκληση στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε τις γιορτινές ημέρες, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μάλιστα τόνισε «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

Τόνισε ωστόσο ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ενδεχόμενο, αρκεί να εφαρμοστούν τα υφιστάμενα μέτρα προσθέτοντας ότι όλα εξαρτώνται από τις μετακινήσεις ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για Δυτική Αττική και Κοζάνη όπου το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό. Ωστόσο, όπως είπε χρειάζεται όλοι να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα και όχι μόνο στις επιβαρυμένες περιοχές αλλά στο σύνολο της χώρας.

«Στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής και Κοζάνης το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό. Κάνουμε έκκληση άλλη μία φορά, όχι μόνο στους κατοίκους των επιβαρυμένων περιοχών αλλά στους πολίτες όλης της χώρας να μη χαλαρώσουμε τις εορταστικές ημέρες. Όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα που μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε μία συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως τα σπίτια μας μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο», σημείωσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα ρεβεγιόν ανησυχούν και την ΕΛ.ΑΣ - Πώς θα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι

Όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, η ανησυχία για τα ρεβεγιόν με τα υπεράριθμα άτομα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, καθώς θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Όπως είναι γνωστό, η αστυνομία όπως έγινε και το Πάσχα, θα αναλάβει τους ελέγχους, το πλαίσιο των οποίων, επειδή έχουν ακουστεί ανέλαβε να εξηγήσει ο Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

Φυσικά, δεν πρόκειται να υπάρξουν αστυνομικοί που θα χτυπάνε τυχαία κουδούνια για να ελέγξουν πόσα άτομα θα είναι μέσα σε κάθε σπίτι.

Αυτό θα γίνεται μόνο αν υπάρξει κάποια καταγγελία από κάποιον γείτονα ή από κάποιον που έχει εντοπίσει παράβαση της οδηγίας για παρουσία μάξιμουμ 9 ατόμων.

Μάλιστα, όπως είπε σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειαστεί και επέμβαση εισαγγελέα.

Χρυσοχοϊδης: Η Αστυνομία στους δρόμους τα Χριστούγεννα – Θα εξειδικευτούν και νέα μέτρα τις επόμενες μέρες

Για τους ελέγχους που θα πραγματοποιούν οι αστυνομικοί κατά τις ημέρες των εορτών μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (21/12) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Η Αστυνομία θα είναι στους δρόμους τα Χριστούγεννα και πως τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν νέα μέτρα» είπε και σημείωσε «στο μικροσκόπιο είναι και άλλες περιοχές της χώρας όπου μπορεί να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα ανάλογα με της Δυτικής Αττικής».

Ερωτηθείς αν μετά την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλα τοπικά lockdown σε άλλες περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο δεν το απέκλεισε σημειώνοντας πως «πράγματι παρακολουθούμε στενά με τους λοιμωξιολόγους την πορεία του ιού σε διάφορες περιοχές».

«Παρακολουθούμε κι άλλες περιοχές με πολύ μεγάλη προσοχή» είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης μιλώντας στο Mega. Ερωτηθείς για τις ποιες περιοχές είναι αυτές και αν σε αυτές περιλαμβάνονται περιοχές της Θεσσαλίας, τόνισε ότι μεταξύ άλλων η Μαγνησία αλλά και άλλες περιοχές παρακολουθούνται και αν χρειαστεί θα ληφθούν μέτρα.