«Μια από τις σημαντικότερες τομές τον καιρό της πανδημίας ήταν η τηλεματική στην εκπαίδευση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως «υπάρχουν περιπτώσεις στην Δυτική Αθήνα που έχει κοπεί το ρεύμα σε νοικοκυριά λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών».

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται προσχηματικό διάλογο με την Τουρκία και πως επιθυμία της Αθήνας είναι να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Σημείωσε δε πως «η απόσυρση του Ορούτς Ρέϊς δεν αποτελεί ικανοποιητικό βήμα ώστε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Για την τηλεκπαίδευση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: «Μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες αυτής της περιόδου ήταν η τηλεματική στην εκπαίδευση η οποία μπήκε την πρώτη μερα με κάποια μικρά προβλήματα και έκτοτε έχει κυλήσει με τρόπο που θα έλεγα ότι φτάνει να είναι αψεγάδιαστος. Με ελάχιστες αντιδράσεις, με τεράστια συμμετοχή, με πολύ δυνατό πρόγραμμα και βέβαια αν το συνδυάσουμε αυτό και με τον ρυθμό της τηλεθέασης που έχει η εκπαιδευτική τηλεόραση καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μπει σε ένα νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον».

Αναφορικά με τις διακοπές συνδέσεων του ρεύματος στη Δυτική Αττική, σημείωσε: «Στην πρώτη φάση της πανδημίας υπήρξε μια ενίσχυση από την πλευρά του κράτους, στο πρώτο πακέτο του Απριλίου, μέσα από την οποία επανασυνδέθηκε το ρεύμα σε όσους είχε κοπεί. Νομίζω ότι και σε αυτή τη φάση μέσα σε όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται κάποιες περιπτώσεις, -δεν συζητάμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές- ενδεχομένως θα πρέπει να τα δούμε με περισσότερη κατανόηση. Το λεω γατί πολιτεύομαι στην Δυτική Αθήνα και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες όντως έχει κοπεί το ρεύμα σε οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν να το πληρώσουν. Νομίζω ότι ο κ. Χατζηδάκης τα ξέρει πάρα πολύ καλά και νομίζω ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα προβεί και θα κάνει αυτή την ενέργεια η οποία χρειάζεται να γίνει».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές επαφές, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε: «Το προσχηματικό δεν μας ικανοποιεί, δεν δεχόμαστε προσχηματικό διάλογο, δεχόμαστε διάλογο ο οποίος θα γίνει υπό τις προϋποθέσεις ότι η επιθετική πολιτική στην νοτιανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας θα σταματήσει, η αποκλιμάκωση θα έρθει και θα έρθει με έναν αξιόπιστο τρόπο και με έναν τρόπο που θα επιβεβαιώνει αυτό που έθεσε το ευρωπαϊκό συμβούλιο στα συμπεράσματά του δηλαδή ότι θα είναι μια μακροχρόνια στάση. Θα είναι μια στάση ειλικρινή και όχι προσχηματική.

«Η απόσυρση του Ορούτς Ρέις από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν αποτελεί από μόνη της ικανό βήμα για να προχωρήσουμε τις διερευνητικές επαφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτοί έχουν διαταράξει τις σχέσεις και αυτοί καλούνται να ξαναπιάσουν το νήμα και να στείλουν τα σωστά μηνύματα. Άρα είναι στο δικό τους χέρι να στείλουν αυτά τα μηνύματα με έναν τρόπο που να επιβεβαιώνει τη διάθεσή τους ότι σταματάμε τις προκλήσεις και μπαίνουμε στο τραπέζι και αρχίζουμε τις συζητήσεις», τόνισε ο ίδιος.