Τις προοπτικές, οι οποίες ανοίγονται για τη χώρα μας με την καθιέρωση της Student Visa, παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για «τo Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης».


«Στόχος μας είναι με την τροπολογία για την φοιτητική visa να δώσουμε ώθηση στην Ελλάδα ως Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο” τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, που είχε τη σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.


Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της κυβέρνησης, προκειμένου το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να αποκτήσει εξωστρέφεια και να αυξηθεί παράλληλα η επισκεψιμότητα στη χώρα μας.


Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, με την τροπολογία απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε φοιτητές από τρίτες χώρες να μπορούν να παρακολουθήσουν ελληνικά προγράμματα σπουδών στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, ακόμα και στη θερινή περίοδο.


Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην επιδίωξη της κυβέρνησης να εξάγει πολιτισμό και εκπαίδευση. “Οι άυλες εξαγωγές μας πολλές φορές είναι πιο ουσιαστικές ακόμα και από τις εξαγωγές τις οποίες κάνουμε σε υλικά και προϊόντα. Και νομίζω ότι η διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων, ώστε να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, είναι ένα σημαντικό βήμα” τόνισε χαρακτηριστικά.


Στην ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε το πλαίσιο εκσυγχρονισμού που πραγματοποιείται στο Υπουργείο Εξωτερικών στο καθεστώς των θεωρήσεων εισόδου, το οποίο περιλαμβάνει τη Business Visa (η οποία θεσμοθετήθηκε στις αρχές της χρονιάς), τη Student Visa, που καθιερώνεται σήμερα, ενώ επόμενο βήμα αποτελεί η θέσπιση της ψηφιακής βίζας, για την προσέλκυση ανθρώπων που ασχολούνται με την ανεπτυγμένη και προηγμένη τεχνολογία.


Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός σχολιάζοντας την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας για την κύρωση της σύμβασης για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι υπερβολικές. Υπογράμμισε, ότι είναι σημαντικό να διευρυνθούν οι σχέσεις μας με τη Γερμανία τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε διμερές επίπεδο, αλλά και στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και των στοιχείων εκείνων της Ιστορίας που μας πληγώνουν. Όπως σημείωσε «η ανάδειξη, η κατοχύρωση και η λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας θα μπορέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό να δώσει και τις δυνατότητες κατανόησης και γνώσης της Ιστορίας, και της αποδοχής των τραγικών καταστάσεων του παρελθόντος, ώστε και οι επόμενες γενιές να πουν «ποτέ ξανά».