«Στο θέμα διαχείρισης του κοροναϊού, σε ένα τέτοιο θέμα, ζωτικής σημασίας είναι να μην επικρατούν οι κομματικές αντιπαραθέσεις. Έχοντας την εμπειρία της Ευρωβουλής θυμάμαι, ότι εκεί σε μείζονα θέματα, όλοι οι Ευρωβουλευτές είχαμε σύμπνοια. Ξεπερνούσαμε τις κομματικές γραμμές μας. Είναι κρίμα, να μην μπορεί να υπάρξει αντίστοιχο διάστημα στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του Σχεδίου Β, Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξή του στο Radio North 98 και στην εκπομπή Βόρειος Αντίκτυπος.

Ερωτηθείς αν η Αριστερά όπως εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη σ` αυτό, αλλά και για το έλλειμμα εμπειρίας που επικαλούνται στελέχη του για το διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από το εν λόγω κόμμα, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Προσπαθείστε παρακαλώ να μην ταυτίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά. Η έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας, να είσαι παλιοσειρά ας πούμε, σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι καινοτόμος, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο ζήτημα. Ένα κόμμα, το οποίο προέρχονταν από την Αριστερά, έχει καταγωγή από την Αριστερά, συναίνεσε να εφαρμόσει μια καθαρά αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Στην Ελλάδα η Αριστερά δεν υπάρχει στο πολιτικό τοπίο. Υπάρχει όμως μέσα στο μυαλό και στην ψυχή των ανθρώπων. Υπάρχει ως αναζήτηση σ΄ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας».

Κληθείς δε να απαντήσει αν αυτό συνδέεται με τους ηγέτες της Κεντροαριστεράς Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε: «Δεν είναι θέμα προσώπων. Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο είναι το έλλειμμα της Αριστεράς. Έχει εξανεμιστεί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς στη συνείδηση πολύ κόσμου. Και ο κόσμος αυτός δεν έχει άδικο. Τώρα, τι σημαίνει Κεντροαριστερά, δεν έχω καταλάβει καλά….».

Τέλος ανατρέχοντας στην περίοδο της κυοφορούμενης ρήξης με τους Ευρωπαίους, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπήρξε αντίσταση: «Εγώ δεν είπα για ρήξη αλλά για αντίσταση. Μη αποδοχή των όρων που μας έβαζαν. Δεν θα ερχόμασταν σε ρήξη κατά τη γνώμη μου. Θα είχαμε αντίθεση, αλλά θα υπέκυπταν οι Ευρωπαίοι σ΄αυτήν την αντίθεση. Βεβαίως, το λέω αυτό χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, είμαι 70% και πιστεύω ότι μπορούσαμε να είμαστε προετοιμασμένοι και για το 30%».