«Ο Προϋπολογισμός του 2021 ενισχύει την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, την μεταναστευτική πολιτική, την ανάπτυξη της οικονομίας, τη δημόσια υγεία και την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση στρεφόμενος κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας «ρηχή, επιδερμική και επικίνδυνη κριτική που φθάνει στα όρια της δολιοφθοράς».


Η κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει και τις τέσσερις κρίσεις που την έπληξαν


«Η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με 4 κρίσεις μέσα σε λίγους μήνες. Υγειονομική, οικονομική γεωπολιτική και μεταναστευτική. Και τις 4 κατάφερε και τις διαχειρίστηκε αποτελεσματικά και με απόλυτη επάρκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.


Ο σναπληρωτής υπο.Μεταναστευτικής Πολιτικής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα εθνικά θέματα, ενώ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει πρώτα να ανασχέσει την πολιτική επιθετικής επέκτασης και μετά να προχωρήσει σε θετική ατζέντα συνεργασίας με την Τουρκία, η οποία όμως θα έχει ισχυρή αιρεσιμότητα με αυστηρά προαπαιτούμενα». «Δεν αρκεί ένα διάλλειμα στη ένταση αλλά διάρκεια στην ύφεση για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε έναν διάλογο που δεν θα είναι εξ υπαρχής υποθηκευμένος, με σαφές αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και προφανώς όχι την άμυνα και την ιδιοκτησία των ελληνικών νησιών», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.



«Οι εταίροι και σύμμαχοι μας οφείλουν να δουν καθαρά τη νέα κατάσταση πραγμάτων που θέλει να διαμορφώσει η Τουρκία στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επέκταση της παρουσίας της και της επιρροής της» επισήαμνε και προσέθεσε: «Το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” δεν είναι σύνθημα ή ρητορική έξαρση αλλά συνειδητή στρατηγική επιδίωξη. Είναι η έκφραση του νεοθωμανισμού, το ανατολικό ζήτημα στον 21ο αιώνα, δηλαδή η απόπειρα της Τουρκίας να ανακάμψει και να επεκτείνει τη παρουσία και επιρροή της σε πρώην Οθωμανικά κράτη. Γι αυτό ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να προκαλεί ένταση στη περιοχή»,



Η πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό αποτελεί ήττα των λαθροδιακινητών


Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι «υπήρξε θεαματική μείωση των μεταναστευτικών ροών και των παράνομων αφίξεων στη χώρα μας». «Δεν είχαμε μόνο μείωση ροών αλλά και αύξηση αναχωρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είχαμε 3.500 αναχωρήσεις για 17 χώρες και στόχος μας είναι άλλες 6.000 ακόμα αναχωρήσεις για τις οποίες δεσμεύτηκαν κράτη μέλη της ΕΕ», ανέφερε ενώ έκανε λόγο και για «αξιόλογα αποτελέσματα που έχει και η υπηρεσία Ασύλου, η οποία έχει ελέγξει 80.000 αιτήσεις πρώτου και δεύτερου βαθμού και είναι δεύτερη μετά την αντίστοιχη γερμανική». «Είναι μια ήττα των κυκλωμάτων και των λαθροδιακινητών που έχουν χάσει δεκάδες εκατομμύρια αλλά και μια ήττα και όσων τους υποστηρίζουν κρυμμένοι στο σκοτάδι», είπε.



«Μέσα σε αυτήν την θύελλα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, καλούμαστε να αποφασίσουμε για την οικονομική και πολιτική πυξίδα που θα μας οδηγήσει μέσα από την καταιγίδα στην ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας», τόνισε. Μίλησε για «επιδερμική και κακόπιστη κριτική της αντιπολίτευσης, που δείχνει να μην έχει συναίσθηση του μεγέθους των δυσκολιών». «Απέναντι στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση εσείς αντιτάσσετε μια συνεχή άρνηση. Η επίμονη ρηχή κριτική σας ακούγεται σαν γκρίνια. Οι πολίτες εκείνο που δεν συγχωρούν είναι να μας βλέπουν κατώτερους της σοβαρότητας των στιγμών, εγκλωβισμένους σε μια στείρα μικροκομματική πολιτική αντιπαράθεση να καβγαδίζουμε για τα μικρά αντί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τα μεγάλα ζητήματα.


Εσείς όμως επιμένετε στην ίδια φθαρμένη και αδιέξοδη πρακτική σας, της άρνησης σε όλα. Ο τρόπος που πολιτεύεστε αντί συνεισφοράς μοιάζει περισσότερο με απόπειρα δολιοφθοράς. Και αυτό δεν το κάνετε μόνο στην οικονομία αλλά και σε άλλα πολύ ευαίσθητα μέτωπα της εθνικής προσπάθειας», υπογράμμισε.



«Ο Προϋπολογισμός δικαιολογεί την ελπίδα. Παρά τη συγκυρία ενισχύει τη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης με οδικό χάρτη την έκθεση Πισσαρίδη. Έχουμε ήδη καταθέσει το προσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τελικό σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.



Αντιδράσεις από Ραγκούση και Μυλωνάκη



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτήρισε «εντελώς προκλητικές και αυθάδεις» τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και πρόσθεσε ότι «έρχεται και τις κάνει μετά την τόσο κακή μέρα για την εξωτερική μας πολιτική και έπειτα από τη διπλωματική ήττα στη Σύνοδο Κορυφής και όταν η κυβέρνηση του με τη πολιτική της έχει οδηγήσει σε πλήρη απόγνωση την ελληνική κοινωνία».


Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «γύρισε με άδεια χέρια και χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία, από τη Σύνοδο Κορυφής».