Μακρά ήταν η χθεσινή νύχτα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία καθώς μετά τη συζήτηση και τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, στο θέμα της Τουρκίας όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξαν διαφωνίες και προσχέδια κειμένου συμπερασμάτων τα οποία απορρίφθηκαν.

Σύμφωνα με το Politico, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης διαπραγματεύσεις επί ενός τρίτου προσχεδίου αναφορικά με την Τουρκία, μετά από ένα διάλειμμα μισής ώρας. Ακόμα και για το τρίτο προσχέδιο τα πράγματα δεν έδειχναν πολύ ελπιδοφόρα και «δεν υπάρχει ομοφωνία αυτή τη στιγμή» σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ακόμη πως δεν έχουν γίνει διμερείς διεργασίες με την Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωμάτη, πριν το διάλειμμα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία μίλησαν για την Τουρκία, ενώ η Κύπρος μίλησε δύο φορές. “Οι θέσεις φαίνονταν πολύ μακρινές” είπε ο διπλωμάτης, με έναν δεύτερο να λέει πως δεν είναι όλες αυτές οι χώρες “σκληροπυρηνικές”, αφού για παράδειγμα η Αυστρία δείχνει να είναι ικανοποιημένη και με το δεύτερο προσχέδιο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος βρήκαν απέναντί τους ένα συμπαγές τείχος από τις χώρες που δεν επιθυμούν διεύρυνση του καταλόγου πιθανών κυρώσεων που είχαν συμφωνηθεί.

Τα στρατόπεδα

Οι ομαδοποιήσεις μεταξύ των κρατών αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ήταν λίγο έως πολύ γνωστές πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και απλά κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτη ημέρας επιβεβαιώθηκαν.

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τάσσονται μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Αρνητικές σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία.

Η σκληρή δήλωση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να καταδείξει την ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία προέβη σύμφωνα με το Politico σε μία σκληρή δήλωση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε “αν” και “αλλά”».

Η πρόταση για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Με δεδομένη την απροθυμία των κρατών να παρθεί απόφαση στη Σύνοδο που διεξάγεται και την αντίστοιχη επιθυμία να παραπεμφθεί το θέμα για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, διπλωμάτης ανέφερε ότι η Ελλάδα έριξε την ιδέα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο για το ζήτημα της Τουρκίας. Ωστόσο Ευρωπαίος διπλωμάτης

αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτή την ιδέα: «Προς το παρόν δεν βλέπω ανάγκη για κάτι τέτοιο».