«Οι συμπολίτες μας που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, και καλώ τον κόσμο να το κάνει αν δεν το έχει κάνει ήδη, γίνεται πολύ εύκολα μέσα από το gov.gr», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο υφυπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

«Θα δέχονται ένα μήνυμα στο κινητό τους ή ένα email αν έχουν επιλέξει το email ως το βασικό τρόπο επικοινωνίας, με το προκαθορισμενο ραντεβού. Μέρα, ώρα και Κέντρο εμβολιασμού και θα το αποδέχονται απαντώντας για παράδειγμα το 1 στο μήνυμα αυτό χωρίς χρέωση προφανώς, ή θα το απορρίπτουν και θα ζητούν ένα άλλο ραντεβού. Κάπως έτσι θα λειτουργεί, και είμαστε στα τελευταία στάδια σχεδιασμού και η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr», διευκρίνισε ο κ. ο υφυπουργός.

«Ο πολίτης θα απαντά στο μήνυμα το οποίο θα τον ενημερώνει για το προκαθορισμένο ραντεβού και είτε θα αποδέχεται το ραντεβού στην οποία περίπτωση το κατοχυρώνει και πρέπει να εμφανιστεί τη συγκριμένη ώρα και δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι άλλο, είτε δεν τον εξυπηρετεί το ραντεβού ή δεν θέλει να εμβολιαστεί γιατί ξαναλέμε δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, προφανώς θέλουμε περισσότεροι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν για να μπορέσουμε μέσα από τον εμβολιασμό να διακόψουμε τη διασπορά του ιού, σε περίπτωση που δεν τον εξυπηρετεί αυτό το ραντεβού θα πρέπει να δούμε πως είτε θα του προτείνουμε ένα νέο ραντεβού είτε θα του δίνουμε τη δυνατότητα να κλείνει ο ίδιος ραντεβού», συνέχισε να εξηγεί.

«Θα υπάρξει η ίδια λογική περίπου και στη σχετική πλατφόρμα στο εμβόλιο.gov.gr να μπορεί ο πολίτης που δεν έχει ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση να βρει εκεί το προκαθορισμένο ραντεβού του και να το αποδεχτεί ή να ζητήσει άλλο και βέβαια προφανώς θα υπάρξει και μη ψηφιακός τρόπος ενημέρωσης. Θα υπάρξει και μη ψηφιακός τρόπος, κατά πάσα πιθανότητα μέσα από τηλεφωνικό κέντρο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τα ραντεβού για το εμβόλιο μέσω της άυλης συνταγογράφησης, ο κ. Ζαριφόπουλος σημείωσε: « Η προσπάθεια που γίνεται συνολικά είναι να προκαθορίσουμε τα ραντεβού για τον πληθυσμό ακολουθώντας τη σειρά την οποία θα μας υποδείξει η επιτροπή, οι ειδικοί».

«Δεν θα μπορέσει να εμβολιαστεί ταυτόχρονα όλος ο πληθυσμός, έχουμε τη δυνατότητα μέσα από τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού να εμβολιάσουμε περίπου 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας το μήνα. Είναι μεγάλος ο αριθμός και είναι μια δύσκολη, σύνθετη άσκηση και όσον αφορά τον ανεφοδιασμό των κέντρων εμβολιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την άυλη συνταγογράφηση, επισήμανε: «Υπάρχει στο gov.gr και σχετικό μάθημα δηλαδή αν κάποιος πολίτης μπει στο gov.gr και κατέβει χαμηλά υπάρχει ένας σύνδεσμος που γράφει «μάθετε το gov.gr». Υπάρχει και μάθημα για το πώς να ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Με πολύ απλό περιγραφικό τρόπο εξηγούμε πως μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει αυτή την υπηρεσία. Είναι υπόθεση ενός λεπτού, χρειάζονται μόνο οι κωδικοί taxis και το ΑΜΚΑ».

Ερωτηθείς για τα στοιχεία από το 13033, ο κ. Ζαριφόπουλος απάντησε: «Δεν γνωρίζουμε και δεν γνωρίζαμε ποτέ. Δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία ανά κατηγορία, το μόνο το οποίο γνωρίζουμε, και γνωρίζαμε από την αρχή που εφαρμόστηκε το 13033, είναι το σύνολο των μηνυμάτων κάθε μέρα και πως αυτά τα μηνύματα έρχονται κάθε μέρα ανά ώρα. Δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία ανά κατηγορία, δεν έχουμε καμία δυνατότητα να διασταυρώσουμε στοιχεία για το αν ο πολίτης βάζει τη σωστή του διεύθυνση ή οτιδήποτε τέτοιο».

«Δεν υφίστανται αυτά όλα, δεν ήταν αυτός ο σκοπός του 13033. Το 13033 είναι ένα εργαλείο που εξυπηρετεί τους πολίτες και το κράτος στην τήρηση των μέτρων. Δεν κρατάμε στοιχεία για κανέναν πολίτη, δεν έχουμε στατιστικά παρά μόνο για το σύνολο των μηνυμάτων και κάποια στιγμή ειπώθηκε ότι πολλά μηνύματα φύγανε το βράδυ με κωδικό 6 ήταν μια υπόθεση που εύκολα μπορούσε να κάνει κανείς δια της ατόπου», κατέληξε.