Αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ότι «χρησιμοποίει την πανδημία του κοροναϊού για να ανεβάσει τα δημοσκοπικά της ποσοστά» άφησε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη αντιμετωπίζουν τον ιό με αντικειμενικό τρόπο».

Σημείωσε μάλιστα ότι «στην Ελλάδα γίνεται μια κολοσσιαία προσπάθεια από το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ενώ αναγνώρισε ότι προφανώς και κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα.

Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ οτι «ψάχνει να βρει αφήγημα», ενώ είπε πως «οι τοποθετήσεις του κόμματος δεν αγγίζουν τους πολίτες».

Ανέφερε μάλιστα πως «δεν είναι δυνατόν παντού να κολλάει ο ιός εκτός από εκεί που θέλει να συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ότι αφορά τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η κ. Μπακογιάννη κάλεσε την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι όταν κάνει πως δεν καταλαβαίνει δίνει το ελεύθερο στον Ερντογάν ότι οι πρακτικές της χώρας έχουν αποτέλεσμα.

Ακόμη σημείωσε πως «η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι υπάρχει απόφαση ώστε ο Τούρκος πρόεδρος να αντιληφθεί ότι υπάρχουν όρια στις προσπάθειες που κάνει για τετελεσμένα ενώ εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα παίξει με τα οικονομικά του συμφέροντα και η Ευρώπη να τα βάλει όλα σε μια ζυγαριά».

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο, η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως «μέχρι στιγμής δεν έχει ακολουθήσει την πρακτική των εκβιασμών είπε ωστόσο ότι όλα θα κριθούν στην πορεία»

Παράλληλα η βουλευτής της ΝΔ επισήμανε πως «η Αθήνα περιμένει από την Ευρώπη συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας», ενώ ανέφερε ως «όταν η γείτονα σταματήσει τις προσχηματικές δηλώσεις η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές.

Τέλος, εκτίμησε ότι «ο Τζο Μπάιντεν θέλει σταθερότητα στην Ανατολική μεσόγειο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ντόρα Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενη στο σπίτι του κ. Τσίπρα στο Σούνιο, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Δεν σχολιάζω τέτοια θέματα, είναι προσωπικά θέματα. Οι αποφάσεις των πολιτικών είναι δικές τους, αν θέλει να πάει να νοικιάσει ένα σπίτι, για όνομα του Θεού, δεν νομίζω πως θα ενταχθεί στην πολιτική αντιπαράθεση, τουλάχιστον όχι από εμένα»

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την κριτική της αντιπολίτευσης, η βουλευτής της ΝΔ επισήμανε: «Βλέπω μια στάση της αντιπολίτευσης την οποία δυσκολεύομαι να κατανοήσω διότι είναι βέβαιο ότι και η αντιπολίτευση, όπως όλες οι αντιπολιτεύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αντιμετωπίζουνε το πρόβλημα της πανδημίας με έναν σχετικά υπεύθυνο τρόπο τουλάχιστον αυτό που βλέπω από ολόκληρη την Ευρώπη. Δυστυχώς η δική μας, η οποία το έκανε στην αρχή, το αντιμετώπισε σχετικά υπεύθυνα τώρα θεωρεί ότι πάνω στην πανδημία έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει κατά τι τα δημοσκοπικά της ποσοστά. Είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος διότι ο κόσμος ξέρει ότι γίνεται μια κολοσσιαία προσπάθεια για να μπορέσει και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από το σύστημα υγείας, το υπάρχον σύστημα υγείας. Το ΕΣΥ υπάρχει και ενισχύεται για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί στο οποίο θα μπορούσε κανένας να αποκτήσει από τη μια μέρα στην άλλη ένα άλλο σύστημα υγείας».

«Διάβαζα ότι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας-η Βαυαρία είναι το πλουσιότερο γερμανικό κρατίδιο με το καλύτερο σύστημα υγείας σε ολόκληρη τη Γερμανία- σηκώνει τα χέρια ψηλά και καλεί σε γενικόlockdown γιατί δεν αντέχει το γερμανικό σύστημα υγείας. Ένα σύστημα το οποίο μας μάζεψε τους γιατρούς πριν από 5 χρόνια, πήρε από όλο τον κόσμο γιατρούς, ενίσχυσε δηλαδή με κόσμο από ολόκληρη την Ευρώπη το σύστημα υγείας του και σήμερα αυτό το σύστημα υγείας δεν αντέχει. Ας μη περιμένουμε λοιπόν ότι θα υπάρξει ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης καλύτερος από αυτό τον οποίο έχουμε σήμερα στην Ελλάδα όταν εμείς έχουμε καταφέρει τουλάχιστον να μην έχουμε σκηνές σαν αυτές τις σκηνές τις οποίες δυστυχώς βλέπουμε σε άλλες χώρες . Αν μπορούσαν κάποια πράγματα να γίνουν καλύτερα; Ενδεχομένως, ξέρετε εκ των υστέρων είναι πάντοτε πολύ εύκολη η κριτική. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να πάρουμε κάποια μέτρα νωρίτερα από ότι τα πήραμε; Μπορεί. Δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα σήμερα εν όψει αγοράς Χριστουγέννων που πράγματι γονατίζει πάρα πολλούς επαγγελματικούςκλάδους; Ενδεχομένως, μια απόφαση είναι αυτή την οποία θα πάρουμε επιστήμονες και πολιτικοί από κοινού παίρνοντας πάντα, με όποια απόφαση και να πάρεις, κάποιο ρίσκο, δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την αντιπολίτευση, ανέφερε: «Ψάχνουν να βρουν αφήγημα και ψάχνουν εναγωνίως διότι ότι έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής δεν τους έχει βγει, και οι ακραίες τοποθετήσεις δεν έχουνε ποτέ τα αναμενόμενα αποτελέσματα γιατί είναι ερήμην της κοινωνίας. Αυτές οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν αγγίζουν τους πολίτες, δεν το πιστεύει ο πολίτης. Ο πολίτης βλέπει το μέγεθος της προσπάθειας που γίνεται και επειδή ο πολίτης έχει κοινό νου αντιλαμβάνεται ότι έχουμε χτυπήσει ταβάνι στην προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος ή αποτελεσματικότητας του συστήματος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Στην Ελλάδα σήμερα, αυτή τη μικρή χώρα, δεν υπάρχει έλλειψη πχ υποδομής δηλαδή γάντια, μάσκες για τους νοσηλευτές . Στην Αμερική είναι το θέμα συζήτησης κάθε μέρα ότι πάνε οι άνθρωποι γυμνοί και χωρίς καμία θωράκιση σε αυτή τη μάχη. Σας το λεω διότι αυτό το βλέπει ο πολίτης και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι τελείως στον αέρα».

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση επενδύει σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Έχουμε κατακρεουργηθεί οι λέξεις σε αυτή τη χώρα, έχουνε χάσει τη σημασία τους. Κάποιοι από εμάς που ζήσαμε τη χούντα και ξέρουμε τι θα πει είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε. Είναι δυνατόν εν μέσω πανδημίας να θεωρείται ότι η πανδημία κολλάει οπουδήποτε εκτός από τις συγκεντρώσεις! Είναι δυνατόν να απαγορεύονται όλες οι συναθροίσεις, να μην επιτρέπεται να μαζευτούν οι οικογένειες στα σπίτια τους αλλά κατά τα άλλα αν μαζεύονται σε συναθροίσεις να επιτρέπεται! Είναι η ίδια λογική την οποία ενίοτε χρησιμοποιούνε κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, ιεράρχες για να μας πουν ότι στην εκκλησία δεν κολλάει ποτέ ο ιός ενώ κολλάει οπουδήποτε αλλού. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη λογική αυτή την οποία υπηρέτησε πάρα πολύ καιρό, η λογική ότι η μαύρη βία είναι κατακριτέα, η κόκκινη είναι επιτρεπτέα, με τη λογική ότι παντού αλλού μπορεί να κολλάει ο ιός εκτός από εκεί που θέλει να συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ή ορισμένοι της Αριστεράς ε, δεν γίνεται έτσι! Αυτό δεν αγγίζει τους πολίτες και για αυτό είναι μια ρητορική που δεν έχει απολύτως καμία ανταπόκριση. Βεβαίως πρέπει να γίνει κριτική από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση εκεί που πραγματικά εντοπίζονται αδυναμίες, και αυτή είναι η λειτουργία της δημοκρατίας αλλά δεν κάνουν αυτό. Πάνε στην τελείως αντίθετη και ακραία επιχειρηματολογία η οποία στην μεν κυβέρνηση δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, το δε λαό δεν τον αγγίζει».

Αναφορικά με τις κυρώσεις της Ευρώπης κατά της Τουρκίας, υπογράμμισε: «Να συμφωνήσουμε ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη περνάει μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή δηλαδή είναι μια εξαιρετικά δυσμενής συγκυρία ως προς την ιεράρχηση των προβλημάτων. Δυσμενής συγκυρία διότι έχει να αντιμετωπίσει το πρώτο θέμα που είναι βεβαίως ο κορονοϊός, το δεύτερο θέμα είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο μέχρι τώρα μπλοκάρει η Πολωνία και η Ουγγαρία και είναι από τα πιο σοβαρά θέματα διότι δεν μπορεί να μείνει η Ευρώπη χωρίς χρήματα για την ανασυγκρότησή της, και τρίτο έρχεται το θέμα της Τουρκίας. Άρα και τα τρία αυτά θέματα θα πέσουνε μέσα σε αυτή τη Σύνοδο σε μια προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης».

«Η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι εάν και σήμερα κάνει πως δεν καταλαβαίνει δίνει ουσιαστικά το ελεύθερο στον κ. Ερντογάν να συνεχίζει να θεωρεί ότι οι πρακτικές της Τουρκίας έχουνε αποτέλεσμα, και αν αυτό επιτραπεί από εκεί και πέρα η ανησυχία για όλες τις υπόλοιπες χώρες που έχουνε ανοιχτά προβλήματα θα κορυφωθεί. Δηλαδή υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων στην περιοχή τα οποία εάν η Ευρώπη αποδεχτεί τη λογική της προσπάθειας των τετελεσμένων, την οποία θεωρεί ο κ. Ερντογάν ότι έχει δικαίωμα να έχει, τότε τα προβλήματα θα κορυφωθούν στο σύνολο της περιφέρειας της. Άρα η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι υπάρχει καταρχήν απόφαση, δεύτερον απόφαση όλων και τρίτον απόφαση τέτοια την οποία να συνειδητοποιήσει ο Ερντογάν ότι υπάρχουνε όρια στις προσπάθειες τις οποίες κάνει στη φάση αυτή δημιουργίας αυτών των τετελεσμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα τι πιστεύει ότι είναι αυτό που κάνει τον Ερντογάν να διατηρεί την ένταση στην περιοχή, απαντησε: «Νομίζω ότι ο Ερντογάν βρίσκεται πάρα πολύ πιεσμένος στο εσωτερικό, είναι πάρα πολύ ανήσυχος με την αλλαγή στις ΗΠΑ και παίζει ένα τελευταίο χαρτί με την Ευρώπη. Δεν θα δυσκολευτεί να αλλάξει πολιτική ο Ερντογάν, δεν ανήκει στους ηγέτες οι οποίοι πεισματικά αν δουν ότι κάτι δεν τους βγαίνει θα επιμείνουν μέχρι τελικής πτώσεως. Εάν δει ότι δεν του βγαίνει το χαρτί εύκολα θα το γυρίσει να το αλλάξει, και βλέπει αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις ότι όλο το εθνικιστικό κομμάτι πηγαίνει άπατο στην Τουρκία. Δηλαδή δεν έχει καμία ανταπόκριση ο λαός σε αυτού του είδους την ακραία εθνικιστική ρητορική πράγμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να είναι σαφές ότι ο Ερντογάν θα παίξει με τα οικονομικά του συμφέροντα, τα οικονομικά του συμφέροντα είναι μεγάλα, η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει το μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό, είναι ο βασικός εταίρος της ΕΕ οικονομικά άρα βεβαίως θα χρησιμοποιήσει το σύνολο αυτό τον επιχειρημάτων ως προς την Ευρώπη αλλά εδώ η Ευρώπη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει και να τα βάλει σε μια ζυγαριά. Τι είναι σημαντικότερο ένα βραχυπρόθεσμο οικονομικό όφελος ή μια μετά βεβαιότητας μακροπρόθεσμη καταστροφή».

Ερωτηθείσα αν η Ελλάδα προτίθεται να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που η ΕΕ δεν δείξει τη αλληλεγγύη που απαιτείται, ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα την πολιτική των εκβιασμών, και η πολιτική των εκβιασμών όποτε αν ακολουθήθηκε από όποιες χώρες ακολουθήθηκε ήταν παντελώς αναποτελεσματική. Αυτή τη στιγμή η επιτυχία της Ελλάδος είναι ο αριθμός των συμμαχιών τις οποίες έχει καταφέρει να έχει. Το Ολλανδικό Κοινοβούλιο πήρε εξαιρετικά σημαντική απόφαση για τους εξοπλισμούς. Και το λεω γιατί οι Ολλανδοί συνήθως δεν μας έχουν μάθει να είναι από τη δική μας πλευρά. Το συμβούλιο της Ευρώπης με συντριπτική πλειοψηφία καταδίκασε, και ήμασταν οι πρώτοι που καταδικάσαμε το θέμα της Αγίας Σοφίας όταν ούτε η UNESCO είχε ανοίξει το στόμα της ούτε κανένας άλλος. Και βρέθηκαν με ψηφοφορία οι εκπρόσωποι των χωρών και καταδίκασαν και οι μόνοι που δεν ψήφισαν ήταν οι Ρώσοι, οι Αζέροι και οι Τούρκοι. Όλοι οι υπόλοιποι καταδίκασαν το θέμα της Αγίας Σοφίας και έτσι έχουμε μια βάση για να μπορούμε να πάμε τη διεκδίκηση παραπέρα και για το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Θέλω να πω ότι αλλά ζει πάρα πολύ το κλίμα στην Ευρώπη αλλά αλλάζει με πολλή δουλειά, με μεγάλη προσπάθεια διότι ο κάθε εκπρόσωπος μιας χώρας κοιτάζει πρωτίστως τα συμφέροντα της δικής του χώρας. Άρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα έχει κερδίσει πάρα πολλές συμμαχίες, εάν κριθεί ότι για οποιοδήποτε λόγο τα πράγματα πρέπει να πανε ένα βήμα παραπέρα αυτό θα το κρίνουμε στη διαδρομή. Και αυτό σας το λεει ο άνθρωπος ο οποίος είναι ο μόνος που έχει τολμήσει να απειλήσει με βέτο στην ελληνική πολιτική ιστορία ως υπουργός Εξωτερικών».

Ερωτηθείσα αν είναι στο τραπέζι ο διάλογος με τη με Τουρκία, η κ. Μπακογιάννη απάντησε: «Έναν οδικό χάρτη περιμένουμε από την Ευρώπη δηλαδή να είναι συγκεκριμένα τα μέτρα, συγκεκριμένες οι κυρώσεις και να υπάρχει ένας οδικός χάρτης διότι προσχηματικές κινήσεις έχουνε γίνει πάρα πολλές φορές από την Τουρκία δηλαδή στο παραπέντε να αλλάξει πολιτική, το θέμα μας όμως δεν είναι οι προσχηματικές κινήσεις είναι η μόνιμη κίνηση. Αν η μόνιμη κίνηση είναι η απόσυρση του Ορουτς Ρέις , η μείωση αυτής της έντασης κι οι τρείς προδιαγραφές τις οποίες έβαλε η Ελλάδα βεβαίως τότε όταν πειστούμε, θα καθίσουμε στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών γιατί δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις. Η Τουρκία λεει διάλογος χωρίς προϋποθέσεις και εμείς λέμε διάλογος αυτός που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και δη το Δίκαιο της Θάλασσας. Για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ διαφωνούμε, για αυτά θα συζητήσουμε».

Για τη Θράκη, δήλωσε: «Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ, έχουμε κάνει μια πρώτη ουσιαστική κουβέντα, έχουμε χωρίσει την επιτροπή στα δύο , μια η οποία θα ασχοληθεί με τα θεσμικά και μια η οποία θα ασχοληθεί με την οικονομική ανάπτυξη. Έχουν δουλέψει πάρα πολύ οι επικεφαλείς των επιτροπών, ο κ. Καιρίδης και ο κ. Ρουσόπουλος, περιμένουμε τώρα μια άδεια από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσουμε την επιτροπη διότι δυστυχώς είμαστε και εμείς υπό το πρόβλημα του κορονοϊού. Οι διαδικτυακές συζητήσεις δεν μπορεί αν είναι πολλές στην Βουλή διότι δεν υπάρχουν δυνατότητες άρα προηγούνται τα υπόλοιπα νομοσχέδια τα οποία τρέχουνε αλλά εν πάση περιπτώσει έχουμε προχωρήσει, έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το πόρισμα της επιτροπής με την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική πλειοψηφία. Θα ζητήσουμε ένα τρίμηνο παράταση για να καταθέσουμε το πόρισμα διότι είναι αδύνατο να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε υπό τις συνθήκες κορονοϊού αλλά ένα είναι το συμπέρασμα. Στη Θράκη η συμβίωση μουσουλμάνων και χριστιανών είναι υποδειγματική, και δεν είναι τυχαίο ότι στην Θράκη δεν έχουμε κανενός είδους δείγμα ακραίου φονταμενταλισμού ή τζιχαντιστικού στοιχείου το οποίο δείχνει ότι με όλες του τις αδυναμίες αυτό το ελληνικό κράτος κατάφερε να ενσωματώσει απολύτως ισότιμα και λογικά το μειονοτικό στοιχείο. Έχουμε προβλήματα αλλά δεν έχουμε προβλήματα τέτοια που να μας οδηγήσουνε στα φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Αναφερόμενη στην αλλαγή προεδρίας στις ΗΠΑ, σημείωσε: «Η πρώτη προτεραιότητα του Μπάιντεν θα είναι το εσωτερικό του γιατί προΐσταται ή θα προΐσταται μιας βαθειάς διχασμένης χώρας. Ο Τραμπ μπορεί να έφυγε, ο τραμπισμός σίγουρα δεν έφυγε άρα θα έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικά πολλά προβλήματα από εκεί από τη άλλη πλευρά όμως μπορεί κανένας να θεωρήσει απολύτως βέβαιο ότι η Αμερική επανέρχεται. Επανέρχεται στην πολυμερή διπλωματία, επανέρχεται στους Οργανισμούς, επανέρχεται με διαφορετική σχέση από αυτή την οποία είχε ο Τράμπ με την Ευρώπη και αυτό είναι αυτό το οποίο αφορά εμάς πρωτίστως κα επανέρχεται και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα μια διαφορετική πολιτική των ΗΠΑ που θα είναι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα το Στειτ Ντιπάρτμεντ, με βάση περίπου αυτά τα οποία λεει σήμερα το Στειτ Ντιπάρτμεντ μπορεί κανένας να φανταστεί πως θα είναι η θέση της Αμερικής έναντι των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και έναντι της Τουρκίας την οποία αναμφισβήτητα θα θέλει να κρατήσει μέσα στο ΝΑΤΟ και με μια σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν θα αποδεχτεί πράξεις και ρητορικές και στο εσωτερικό της Τουρκίας και αλλά και στη σχέση με τις άλλες χώρες που απέχουν από τις πολιτικές του διεθνούς δικαίου ή της δημοκρατίας σε ότι αφορά το εσωτερικό της χώρας».