Μικρά βήματα επιστροφής στην «κανονικότητα» επιχειρεί η κυβέρνηση, έπειτα και από το σημερινό άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων. Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για το κλιμακωτό άνοιγμα του λιανεμπορίου προκειμένου να αρχίσει να μπαίνει η χώρα σε μία σταδιακή κανονικότητα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του parapolitika.gr το βέβαιο είναι πως δεν θα ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές αλλά με το νέο έτος, ενώ καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει και στις μετακινήσεις των πολιτών, τουλάχιστον από νομό σε νομό, αφού όλο τον Δεκέμβριο θα παραμείνει η απαγόρευση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα κάνει ανακοινώσεις το μεσημέρι της Δευτέρας σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και θα μεταφέρει τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, που λαμβάνει χώρα στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει τον «οδικό χάρτη» για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας το οποίο σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνει προσεχτικά βήματα ώστε να μην υπάρχει πισωγύρισμα με την διασπορά του ιού αλλά και να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση στο ΕΣΥ.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 13:30 το μεσημέρι από τον κ. Πέτσα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ενώ όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha όπου αναμένεται με τη σειρά του να δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα.

Οδικός χάρτης για το άνοιγμα

Eν τω μεταξύ, αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού και το στίγμα των προθέσεών του στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει στις 11:00, καθώς θα έχει προηγηθεί νωρίτερα το πρωί η τακτική σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των λομωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πακέτα δόσεων θα επαναλειτουργήσουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ανά τρεις ημέρες θα προστίθενται και νέες δραστηριότητες στη λίστα επαναφοράς στην κανονικότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα πώλησης παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα.

Παραμονές των γιορτών θα ανοίξουν κατά πληροφορίες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls), αν και ο τρόπος επιστροφής της αγοράς στους καθημερινούς ρυθμούς εγείρει διαφορετικές αντιδράσεις.

Τέλος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του parapolitika.gr το βέβαιο είναι πως δεν θα ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές αλλά με το νέο έτος, ενώ καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει και στις μετακινήσεις των πολιτών, τουλάχιστον από νομό σε νομό, αφού όλο τον Δεκέμβριο θα παραμείνει η απαγόρευση.

Αρχή από σήμερα με τα εποχικά καταστήματα

Από σήμερα και μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2021, και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ θα λειτουργούν τα 110 καταστήματα που πωλούν αμιγώς εποχικά είδη και οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στέλνοντας SMS στο 13033 με την επιλογή «2».

Παράλληλα από σήμερα, επιτρέπεται να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και τα σούπερ μάρκετ ενώ στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά, μέσα τις γιορτές.