Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, μιλώντας για το ζήτημα του εμβολιασμού του πληθυσμού για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, τόνισε πως ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, όμως η προτροπή της κυβέρνησης είναι στο να εμβολιαστούν όλοι ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα αντισώματα. Ακόμη, τόνισε σε σχέση με τα rapid test πως η χώρα βρίσκεται στη φάση αναζήτησης εταιρείας η οποία θα μπορούσε να αναλάβει τη μαζική παραγωγή. 



Για τα rapid test:


Από τις 15 Απριλίου είχαμε ήδη σχεδιάσει κα ανακοινώσαμε την εμβληματική δράση για την επιδημιολογική μελέτη του κορoναϊού μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων. Ενώθηκαν ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα και μέσα σε 7 μήνες αποδείχθηκε ότι η Ελληνική επιστημονική κοινότητα μπόρεσε να αντιδράσει. Με επικεφαλής τον κ. Γουργούλη καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών οραματιστήκαμε την παραγωγή ενός ελληνικού τεστ. Ένα τεστ που θα μπορούσε μέσα σε λίγα λεπτά και αξιόπιστα να πληροφορεί τους εξεταζόμενους και τις αρχές για το αν κάποιος είναι φορέας του ιού ή όχι.


Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση αναζήτησης εταιρείας η οποία θα μπορούσε να αναλάβει τη μαζική παραγωγή . Δεν σας κρύβω ‘ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση . Δεν ξέρω αν υπάρχει ελληνική εταιρεία που θα μπορούσε να το αναλάβει τη μαζική παραγωγή. Αν δεν βρούμε εταιρεία στην Ελλάδα θα στραφούμε και στο εξωτερικό. Δεν ξέρω πότε θα είναι έτοιμο, πρώτα πρέπει να βρούμε την εταιρεία και
επαναλαμβάνω ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μας έδωσαν οι επιστήμονες είναι ότι έχουν ποσοστό λίγο κάτω από το 100% επιτυχίας.


Για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού:


Η κυβέρνηση έχει πει ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός , σίγουρα όμως παροτρύνουμε όλους να εμβολιαστούν.