«Στην Ελλάδα έχουμε μια διολίσθηση σε μία μεταμοντέρνα δικτατορία, με κοινοβουλευτικό ''μανδύα''», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής μετά την εισαγγελική έρευνα για τρεις πολιτικούς αρχηγούς την οποία χαρακτήρισε «παράνομη».

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχασε τον έλεγχο της πανδημίας», ενώ είπε πως «η βόρεια Ελλάδας έχει γίνει Ιταλία».

Ανέφερε μάλιστα ότι «στην επιτροπή επιδημιολόγων θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί και από τη Βόρεια Ελλάδα», σημειώνοντας πως «η επιτροπή θα μπορούσε να λειτουργεί ανεξάρτητα και αν μην εργαλιοποιείται».

Ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25 σημείωσε πως «το κίνημα κατά του εμβολιασμού υπήρχε και πριν από τον κοροναϊό», ενώ είπε πως «θα είναι ο πρώτος που θα κάνει το εμβόλιο και μάλιστα σε δημόσια θέα».

Σημείωσε ακόμα πως «όποιος δεν εμβολιάζεται είναι απαράδεκτος».

Τέλος τόνισε πως «είναι δεδομένο το πέμπτο μνημόνιο στη χώρα καθώς το 2021 θα είναι τεράστιο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

«Έχουμε σαφέστατη διολίσθηση προς μια μεταμοντέρνα δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα. Το βλέπουμε αυτό, είναι επιλογή της κυβέρνησης. Να σας θυμίσω τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη να έχουμε 7 βουλευτές οι οποίοι να είναι εγκλωβισμένοι από 2.000 παιδιά αστυνομικούς, τα ένστολα παιδιά μας τα οποία μάλιστα η Αστυνομία έβαλε σε κίνδυνο κάνοντάς τους να δημιουργήσουν αυτό τον κλοιό ουσιαστικά για να καταργήσουν το άρθρο 62 του συντάγματος που εξασφαλίζει την ελεύθερη μετακίνηση των βουλευτών. Ήταν ένα αποκαρδιωτικό θέαμα αυτό αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, αν σκεφτείτε ότι χθες άρθηκε η ασυλία της κας Αδαμοπούλου, της σπουδαίας βουλευτίνας μας, για πράγματα που είπε από το βήμα της Βουλής τα οποία βεβαίως όλος ο κόσμος τα ξέρει. Βλέπουμε μια ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, να θυμίσω την εισαγγελική δίωξη τριών πολιτικών αρχηγών την ώρα που ο χρυσαυγίτης Παππάς κυκλοφορεί τους δρόμους», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Υπάρχει εισαγγελική έρευνα για πολιτικούς αρχηγούς, αν είναι δυνατόν και γιατί δεν υπάρχει για τον κ. Μητσοτάκη; Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε 20 ανθρώπους να πάει στο Πολυτεχνείο; Όχι να μην υπάρξει (για τον κ. Μητσοτάκη), τέλος στο αστυνομικό κράτος. Αυτή η κυβέρνηση διολισθαίνει προς σε ένα αστυνομικό κράτος. Αντί να συζητάμε αυτη τη στιγμή αυτό που πρέπει να συζητήσουμε για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα ιδίως, κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Ο στόχος της κυβέρνηση είναι μην μιλήσουμε για αυτό αλλά να μιλάμε για αυτά τα ζητήματα, για αυτό έχουμε τη διολίσθηση. Αυτή τη στιγμή δεν έπρεπε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, την κάνουμε μόνο και μόνο για το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του κ. Χρυσοχοϊδη και του κ. Μητσοτάκη που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει τη συζήτησή μας», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι παράνομη η εισαγγελική έρευνα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Βεβαίως και είναι παράνομη. Όπως έχουν παρανομήσει τις προηγούμενες δεκαετίες και φέραν δικτατορίες έτσι παρανομούν και σήμερα. Άλλοι κανόνες ισχύουν για τους βουλευτές; Βεβαίως άλλοι είναι. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ιερή υποχρέωση να πάρει μια ομάδα 10 ανθρώπων να πάει στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη να δει τι γίνεται εκεί; Έχει ιερή υποχρέωση, θα τον συλλάβουνε επειδή καταστρατηγεί τις συναθροίσεις των τριών; Βεβαίως και ισχύουν άλλοι κανόνες».

Για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, ανέφερε: «Εμείς ήμασταν η πιο υπεύθυνη πολιτική δύναμη εκείνη τη μέρα. Είπαμε θα είμαστε μόνο 7, δεν θα συνωστιστούμε ούτε καν στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου, καλέσαμε τα μέλη μας και την νεολαία μας να μείνουν σπίτι τους και είπαμε θα κάνουμε μια συμβολική εκ μέρους των μελών μας κίνηση. Μας είδατε πως ήμασταν με τις μάσκες μας με τα πάντα μας, χωρίς καν παρατρεχάμενους, χωρίς έναν άνθρωπο να έχει ο ένας βουλευτής μαζί του αυτό ήταν μια υπεύθυνη κίνηση... αλλά το να έχουμε 2.000 ένστολα παιδιά να μας κυνηγάνε στους δρόμους της Αθήνας, αυτό είναι έγκλημα εναντίον της λογικής και ένα έγκλημα εναντίον αυτών των παιδιών της Αστυνομία για να μην συζητάμε αυτά που πρέπει να συζητήσουμε».

Αναφορικά με την κατηγορία ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας, δήλωσε: «Βλέπετε να μην έχει χάσει τον έλεγχο; Βλέπετε τι γίνεται στη Βόρειο Ελλάδα έχει γίνει μια Βόρεια Ιταλία. Εγώ από τον Μάρτιο από την πρώτη στιγμή σηκώθηκα και στήριξα τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, με πολιτικό κόστος και μέσα στο κόμμα μας, το έκανα αλλά είχα πει από τότε «προετοιμαστείτε από το καλοκαίρι για το δεύτερο κύμα». Είχα μιλήσει για δημόσιο σύστημα μαζικών τεστ, είχα μιλήσει για ενίσχυση των ΜΕΘ, για τη μονιμοποίηση των ανθρώπων που δουλεύουν στις ΜΕΘ τα λέγαμε από το Μάρτιο δεν τα κάνανε. Είχαμε πει να κλείσει ο τουρισμός, και αυτό έχει ένα τεράστιο πολιτικό κόστος».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την άρση του lockdown, απάντησε: «Μου αρέσει να μην φυτρώνω εκεί που δεν με σπέρνουν. Ο κ. Πρωθυπουργός έχει πει ένα σωστό πράγμα από την αρχή ότι πρέπει να το αφήνουμε στους επιστήμονες, να το αφήνουμε όμως στους επιστήμονες τόσο εμείς της αντιπολίτευσης όσο και εκείνοι της κυβέρνησης. Η απάντηση στο ερώτημά σας είναι ότι μας πει η επιτροπή των επιδημιολόγων. Καταρχάς θα ήθελα πάρα πολύ να ξέρουμε τι λένε οι επιστήμονες, να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Εγώ είχα κρούσεις από επιστήμονες της Βόρειας Ελλάδας οι οποίοι μου λέγανε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας επιδημιολόγος από την Θεσσαλονίκη ή από την Αλεξανδρούπολη σε αυτή την επιτροπή. Κάνω κριτική στον τρόπο με τον οποίο η επιστημονική επιτροπή έχει συσταθεί θα έπρεπε να είναι επιστήμονες κύρους από τη Βόρειο Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή θα κάνω καταγγελία για εργαλειοποίηση της επιστημονικής επιτροπής, θα έπρεπε να λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και να μην εργαλειοποιείται».

«Ξέρετε ότι το ΜέΡΑ25 απευθυνθήκαμε στο ΣτΕ για την απαγόρευση , για τη συνταγματικότητα, στην απόφαση που έβγαλε η ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρεται ως βασικός λόγος για τον οποίο απέρριψαν την αίτηση μας στην έκθεση που τους κατέθεσαν η επιτροπή των επιδημιολόγων. Εμείς ζητήσαμε να τη δούμε... Είναι απίστευτο, είναι ένα παλιόχαρτο το οποίο καταρχάς δεν αναφέρεται σε αυτά τα ζητήματα, το οποίο δεν έχει υπογραφές, δεν αναφέρει ονόματα των επιδημιολόγων που είναι μέλη αυτής της επιτροπής , θα μπορούσε να το γράψει οποιοσδήποτε μόνο και μόνο για να δείξει ότι υπάρχει. Αυτό σημαίνει υπονόμευση της γνώμης των επιστημόνων γιατί όταν τους χρησιμοποιείς πολιτικά, τους βάζεις να υπογράψουν πράγματ,α που δεν τα ξέρουν υπονομεύεις αυτό που λεει ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να βασιζόμαστε στην επιστήμη», σημείωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το μεγάλο ποσοστό των αρνητών του εμβολιασμού, απάντησε: «Το κίνημα εναντίον του εμβολιασμού υπάρχει και πριν από τον κορονοϊό και συγχρωτίζεται με μια καμπάνια η οποία συνδέεται άρρηκτα με την ακροδεξιά, με όσους αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή... Εμείς στο ΜέΡΑ 25 είμαστε ξεκάθαροι, θα είμαι ο πρώτος που θα κάνω το εμβόλιο και θα το κάνω σε δημόσια θέα για να ενισχύσω στην προσπάθεια για τον εμβολιασμό όμως από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μην εργαλειοποιεί τους επιστήμονες για να μην χάνουν το κύρος τους έτσι ώστε να μπορούν αν πείσουν τον κόσμο».

«Εγώ θεωρώ ότι όποιος δεν εμβολιάζεται είναι ''τζαμπατζής'', είναι απαράδεκτός γιατί ουσιαστικά λεει εμβολιαστείτε όλοι οι υπόλοιποι να σωθούμε αλλά εγώ δεν θα πάρω το ρίσκο του εμβολίου. Θα είμαστε ξεκάθαρα ταγμένοι στον αγώνα υπέρ των εμβολιασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έθεσα το ερώτημα στην κυβέρνηση που είναι ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό. Πως μπορείτε να μιλάτε για εμβολιασμό, να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί όταν εσείς δεν ετοιμάζεστε! Εμείς είχαμε προτείνει ένα δημόσιο δίκτυο από κέντρα μαζικών τεστ τα οποία μετά να μετεξελιχθούν αυτομάτως σε κέντρα μαζικών εμβολιασμών.Τίποτα, από τον Απρίλιο το ζητάμε αυτό», πρόσθεσε.

Για την οικονομία, ανέφερε: «Το πέμπτο μνημόνιο είναι δεδομένο και είναι δεδομένο λόγω της πολιτικής της ΕΕ. Είναι τραγωδία αυτό που ζούμε, η πραγματικότητα είναι ότι το 2021 θα υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, θα είναι τουλάχιστον 10-11% του ΑΕΠ. Όταν το Βερολίνο ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του να είστε σίγουροι ότι θα σταθεί μήνυμα στις Βρυξέλλες να σταλεί μήνυμα στην Αθήνα, στη Μαδρίτρη, στη Ρώμη, στο Παρίσι που να τους τραβάνε τα λουριά. Όχι προς πρωτογενές πλεόνασμα αλλά σε ένα έλλειμμα του μείον 2-3% . Για να πάμε από το μείον 10-11 στο μείον 3 πέμπτο μνημόνιο αυτό είναι δεδομένο και δυστυχώς όλη αυτή η ιστορία που γίνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι εκτός θέματος, είναι ασήμαντο μακροοικονομικά ουσιαστικά ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου λέγοντας ότι θα έρθουν τα δισεκατομμύρια. Τα δισεκατομμύρια θα είναι λίγα, θα πάνε σε συγκεκριμένες εταιρείες όχι στους μικρομεσαίους, όχι στους πολλούς και ούτε καν στον κ. Σταϊκούρα. Ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ θα είναι. Η μακροοικονομική λιτότητα είναι δεδομένη, όλη αυτή η ιστορία που γίνεται για τις επικουρικές συντάξεις, με το σχέδιο Πισαρίδη και τα λοιπά είναι ένας προπομπός για τη μείωση των συντάξεων, πηγαίνουμε προς τα εκεί».

Αναφορικά με το σημερινό μποϊκοτάζ στην Amazon, σημείωσε: «Η Amazon καταστρέφει μικρομεσαίους παγκοσμίως, συμπεριφέρεται στους ανθρώπους σαν να είναι ρομπότ, τους βάζει να δουλεύουν κάτω από εξαιρετικά ανθυγιεινές συνθήκες εν μέσω πανδημίας, αγοράζει κυβερνήσεις, αγοράζει νομοθετικά σώματα παγκοσμίως. Είναι η αρχή μιας νέας τεχνοφεουδαρχίας. Είναι μια πραγματική απειλή για τη δημοκρατία ακόμα και για τον καπιταλισμό».