Ο υπ.Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη δωρητών της Γενεύης για το Αφγανιστάν. Στην παρέμβασή του τόνισε ότι η εν λόγω διάσκεψη αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία της Διεθνούς Κοινότητας στo πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς και της ανοικοδόμησης της χώρας.


Πρόσθεσε ότι η έναρξη του ενδο-αφγανικού διαλόγου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την ειρήνευση του Αφγανιστάν, η επίτευξη της οποίας θα συνεισφέρει στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια για την εδραίωση της δημοκρατίας και είναι, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, πρόθυμη να συνεχίσει την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο υπ.Εξωτερικών υπενθύμισε τη συστηματική συνδρομή της Ελλάδας στις ειρηνευτικές αποστολές στη χώρα από το 2002 και εντεύθεν. Τόνισε επίσης ότι η εδραίωση της ασφάλειας και σταθερότητας στη χώρα θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιστροφή των Αφγανών προσφύγων και αιτούντων ασύλου, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από κοινού από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Κατέληξε επισημαίνοντας την σημαντική αύξηση εισροών Αφγανών πολιτών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, προερχόμενοι από την Τουρκία.