«Η συζήτηση περί άρσης των μέτρων δεν είναι της παρούσης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοαραή, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη σημείωσε πως «στο τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση  θα πάρει τις όποιες αποφάσεις της με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία».

Την ίδια στιγμή επισήμανε πως «υπάρχουν σημάδια μείωσης των κρουσμάτων», ενώ τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει και αποσυμπίεση του συστήματος υγείας».

Για το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Πελώνη ανέφερε πως «αυτό θα γίνει και με βάση της εισηγήσεις των ειδικών».

Παράλληλα η ίδια σημείωσε πως «το σχέδιο για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών υπήρχε από το πρώτο κύμα της πανδημίας», υπογραμμίζοντας ότι «δεν χρειάστηκε να μπει σε εφαρμογή».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να δοθεί δώρο στους υγεοινομικους, τόνισε ότι «υπάρχουν κι άλλοι τρόποι επιβράβευσης» των υγειονομικών της πρώτης γραμμής και δεν απέκλεισε σχετικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Για τα χρήματα που θα δοθούν στην Aegean έκανε λόγο για «στήριξη προς την εταιρία».

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε πως «η τουρκική στάση πρέπει να αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου», σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Άγκυρας είναι «προσχηματικές ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αριστοτελίας Πελώνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη συζήτηση περί άρσης των μέτρων απαγόρευσης, η κ. Πελώνη σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί, δεν είναι της παρούσης η συζήτηση. Θα πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία και δεδομένα αυτής της εβδομάδας, να εισηγηθούν οι επιστήμονες και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Ερωτηθείσα για το αν την Παρασκευή θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: «Στο τέλος της εβδομάδας. Βλέπετε υπάρχει μια σταθεροποίηση, ενδεχομένως να δούμε και φαίνεται από χθες αλλά πρέπει να το δούμε σε διάρκεια ημερών μια μείωση των κρουσμάτων ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να χαλαρώνουμε ή να έχουμε υπερβολικές προσδοκίες ως προς τη χαλάρωση. Το λεω γιατί είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, είναι το ΡΤ που πρέπει να μειωθεί που είναι η μεταδοτικότητα του ιού και είναι και η αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας. Θα χαλαρώσουμε τα μέτρα όταν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο σύστημα υγείας. Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε αν δεν υπάρξει μια αποσυμπίεση σε αυτό».

Ερωτηθείσα για την σταδιακή άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, ανέφερε: «Νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή. ...Θα πρέπει να υπάρχει μια εικόνα ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο ώστε να μην κινδυνεύεις με μια χαλάρωση, πολύ σταδιακή προφανώς και πολύ ελεγχόμενη, να πέσουμε πάλι στα ίδια».

Για το τρίτο κύμα της πανδημίας, υπογράμμισε: «Μένει να φανεί, είμαστε σε ετοιμότητα, πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, προφανώς δεν έχει τελειώσει. Δυστυχώς σε σχέση με το πρώτο lockdown που ο χειμώνας ήταν πίσω μας και ερχόταν η άνοιξη και το καλοκαίρι, τώρα ο χειμώνας είναι μπροστά μας άρα θα πρέπει πολύ σταδιακά και πολύ ελεγχόμενα να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση και με περισσότερη υπομονή . Αντιλαμβάνομαι την κόπωση που αισθανόμαστε όλοι, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Πριν από λίγες μέρες στην τηλεδιάσκεψη των 27 που συμμετείχε ο πρωθυπουργός αυτός είναι ένας προβληματισμός που εκφράζεται και από άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες τι θα γίνει εν όψει Χριστουγέννων. Υπάρχει μια εικόνα ότι αυτό το δεύτερο κύμα είναι πιο ισχυρό, υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο προβληματισμός ότι δεν είναι αυτά τα lockdown σαν την πρώτη φορά γιατί κόπωση αισθάνονται όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη και άρα υπάρχει μια εικόνα ότι είναι πολύ πιο δύσκολο πλέον για όλους να συμμορφωθούν στα μέτρα ακριβώς επειδή έχουν κουραστεί».

Ερωτηθείσα αν η άρση του lockdown θα ξεκινήσει από τα δημοτικά σχολεία, απάντησε: «Θα ληφθεί η απόφαση ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών. Τα Δημοτικά έκλεισαν τελευταία, να θυμίσω ότι δεν έκλεισαν επειδή ειχαμε προβλήματα διασποράς στη σχολική κοινότητα, έκλεισαν για να μειωθεί περαιτέρω η κινητικότητα ακριβώς επειδή δεν ήταν η μείωση αυτή που θέλαμε».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επίταξης των ιδιωτών γιατρών, η κ. Πελώνη δήλωσε: «Αυτή θα είναι μια απόφαση προφανώς και επιχειρησιακή που ανήκει στο υπουργείο Υγείας, έχουνε γίνει λίστες, έχει γίνει το προσκλητήριο, η έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων δεν είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη».

ΔΗΜ: Μήπως αργήσατε πάρα πολύ να κάνετε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις. Δεν έπρεπε αυτά να είχανε κλείσει από το καλοκαίρι;

«Η πρόβλεψη αυτή και για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και για επίταξη υπηρεσιών αν χρειαστεί, που ελπίζω να μην χρειαστε,ί ιδιωτών γιατρών υπάρχει ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας και νομοθετικά. Οι προβλέψεις αυτές υπήρχαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν είχε χρειαστεί να ενεργοποιηθούν γιατί εξαρχής ο εθνικός σχεδιασμός για την πανδημική κρίση προέβλεπε ενίσχυση του ΕΣΥ.... Περιλαμβάνει και αυτό εφόσον χρειαστεί, ελπίζω να μην χρειαστεί και να αποσυμπιεστεί γρήγορα το σύστημα υγείας. Και οι λίστες είχαν καταρτιστεί, γίνεται έκκληση σε όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν προφανώς όχι εθελοντικά, η κατάσταση είναι πολεμική ειδικά σε κάποιες περιοχές της χώρας, θα έλεγα ότι όταν είμαστε σε πόλεμο όλοι δίνουμε ότι μπορούμε, όλοι μπαίνουμε στην μάχη», διευκρίνισε η ίδια.

Ερωτηθείς αν θα δοθούν επιπλέον χρήματα στο υγειονομικό προσωπικό, η κ. Πελώνη απάντησε: «Σας θυμίσω τι έχει υπάρξει ήδη ενίσχυση κατά το πρώτο κύμα, θα το δούμε. Το μόνο που θα σας πω επειδή ενδεχομένως σήμερα να υπάρχει κάποια εξέλιξη στο μέτωπο αυτό, εννοώ επιβράβευσης του προσωπικού πρώτης γραμμής θα σας πω μόνο ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι επιβράβευσης. Θα περιμένετε λίγη ώρα».

Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για τη στήριξη του κράτους στην Aegean, επισήμανε: «Στην Ευρώπη αντίστοιχα ποσά που έχουν δοθεί για στήριξη εγχώριων αερομεταφορέων είναι πάρα πολλά δις, και επίσης ότι αυτή είναι μια στήριξη για την οποία θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι ιδιώτες μέτοχοι της Aegean και για την οποία έχει το δημόσιο δικαιώματα προαίρεσης τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει και εννοώ να συμμετέχει στα κέρδη της εταιρείας».

ΔΗΜ: Δεν θα συμμετέχει όμως στο ΔΤ γιατί αυτό;

«Είναι μια στήριξη αυτή δεν είναι κρατικοποίηση. Θα πρέπει να σκεφτούμε και την επόμενη μέρα της οικονομίας και το αύριο και την ανάκαμψη και το τουριστικό προϊόν που πρέπει να στηριχτεί. Δεν είναι δώρο γιατί θα είναι πολλαπλά τα κέρδη από τα δικαιώματα προαίρεσης και από τη στήριξη στο εθνικό τουριστικό προϊόν. Είναι η μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική εταιρεία, είναι ο εθνικός ιδιωτικός αεροπορικός μεταφορέας και πρέπει όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί στο να μην λαϊκίζουμε σε αυτό το θέμα γιατί σας θυμίζω ότι υπάρχει πάντα η επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, υπογράμμισε: «Η τουρκική στάση θα πρέπει να αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου. Το λεω αυτό γιατί βλέπω διάφορες επικλήσεις από τούρκους αξιωματούχους στη σημασία της σχέσεις με την ΕΕ στο πόσο στρατηγική είναι η σχέση ΕΕ –Τουρκίας, θεωρώ ότι είναι προσχηματικά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το λεω αυτό γιατί είχε πάρα πολλές ευκαιρίες να αποδείξει ότι εννοεί την αποκλιμάκωση και πριν το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου που φάνηκε ότι αυτό δεν είχε συνέπεια και διάρκεια. Οτιδήποτε δεν έχει συνέπεια και διάρκεια δεν μας καλύπτει διότι έδειξε όλο αυτό το διάστημα ότι δεν έχει τη διάθεση ενός ειλικρινούς διαλόγου».