Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αντιμετώπισε με επάρκεια τα επείγοντα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στην κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία εκφράζουν στα «Π» κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας τα γεγονότα της περασμένης Τρίτης και την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Μπροστά στο μέτωπο που υποτίθεται ότι σχημάτισαν παροδικά τα κόμματα της Αριστεράς και στο θέατρο του παραλόγου που ζήσαμε, εμείς σχηματίσαμε μέτωπο με τη λογική και την υπευθυνότητα, που συνιστά το βασικό ζητούμενο για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων εν μέσω της μάχης που δίνει η χώρα με την πανδημία», λένε χαρακτηριστικά και συμπληρώνουν: «Οι ιστορικές παρακαταθήκες υπάρχουν για να αποτελούν παράδειγμα για τις μάχες του παρόντος και του μέλλοντος. Και τώρα ο μεγάλος στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα λάθη, τις αναποδιές και τις όποιες διαφορές και να πετύχουμε στον αγώνα της ζωής που δίνεται αυτή την στιγμή σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο». Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός στάθηκαν απολύτως συνεπείς με τη ρητορική και τα πεπραγμένα όλου αυτού του διαστήματος και, σε αντίθεση με τις θέσεις που διατύπωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ανέλαβαν πρωτοβουλίες ακριβώς για να μην υπάρξουν επιπλέον σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, αλλά και να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της αναμέτρησης με τον κορονοϊό.

«Οι Ελληνες σεβάστηκαν το δικαίωμα στην υγεία των ίδιων, των οικογενειών και των συμπολιτών τους σε κάθε εθνική επέτειο και σημαντική θρησκευτική περίσταση. Το ίδιο έγινε και τώρα, με την εξαίρεση ορισμένων σκληροπυρηνικών κομματικών σχηματισμών, που διαχρονικά δικαιολογούν την ύπαρξή τους επιχειρώντας να καπηλευθούν τo Πολυτεχνείο και να παρουσιάσουν τους κοινωνικούς αγώνες ως αποκλειστικό τους προνόμιο. Τους έχει ξεπεράσει όμως η εποχή, η ίδια η ζωή και η γενικότερη στάση των πολιτών όλο αυτό το διάστημα», διαμηνύουν από την πλευρά της ηγεσίας της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, όπως είναι φυσικό εκφράζεται η πλήρης στήριξη του πρωθυπουργικού επιτελείου στο πρόσωπο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης μετά την επιχείρηση της Αστυνομίας στη διάρκεια των απαγορευμένων συγκεντρώσεων), για τον οποίο τονίζουν πως μόνο τυχαία δεν είναι η σταθερή παρουσία του στις πρώτες θέσεις της δημοφιλίας των υπουργών από την αρχή της θητείας της διακυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι και σήμερα. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και απέναντι στις εσωτερικές γκρίνιες που έκαναν την εμφάνισή τους τις προηγούμενες ημέρες εντός του κυβερνώντος κόμματος, με βάση τις οποίες θα ήταν εφικτό να μη φθάσουν καν οι διαδηλωτές στα επίμαχα σημεία του κέντρου της Αθήνας.

ΡΗΤΟΡΙΚΗ

Με φόντο λοιπόν τα τελευταία γεγονότα, στο Μαξίμου αποφασίστηκε να επενδύσουν περαιτέρω στο δίπολο υπευθυνότητας - ανευθυνότητας, που, όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος, συνιστά ευνοϊκό πεδίο γενικότερα για το κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και προσωπικά για τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξακολουθεί να υπερέχει ξεκάθαρα στους δείκτες δημοτικότητας και εμπιστοσύνης των πολιτών όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας έναντι του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών. Ως εκ τούτου και ταυτόχρονα με τις διαρκείς εθνικά ενωτικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μαζί με το πρακτικό σκέλος της αντιμετώπισης του κορονοϊού κυριαρχούν πλέον σαφέστατα στον δημόσιο λόγο του, όπου κρίνεται απαραίτητο και ιδιαιτέρως στις κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θα υπογραμμίζεται αυτή ακριβώς η διαφοροποίηση που σύμφωνα με το Μαξίμου αναδεικνύεται από την εν γένει στάση των επικεφαλής των κομμάτων. Αυτό το στοιχείο θα θεμελιώσει και τα πολιτικά, αλλά και τα κοινωνικά διλήμματα που προβάλλει η κυβέρνηση ενόψει της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, καθώς και τους μήνες που θα μεσολαβήσουν μέχρι -και με την εμπλοκή του εμβολίου στην εξίσωση- να επέλθουν τα πρώτα σημάδια κανονικότητας. Από τη μια, η ανάγκη να δοθούν λύσεις σε Υγεία και οικονομία και από την άλλη η φθηνή πολιτική εκμετάλλευση από την πλευρά της αντιπολίτευσης του υγειονομικού πολέμου που δίνεται στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας και η εμμονή κομματικών πυρήνων σε πρακτικές και ιδεοληψίες του παρελθόντος