«Το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη που παραδόθηκε στην κυβέρνηση είναι μια έκθεση που αναφέρει τι δεν πηγαίνει καλά στη χώρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας προτείνονται δράσεις και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο υπουργός τόνισε ότι «περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις οι οποίες ουσιαστικά θα επιδοτηθούν».

Σε ότι αφορά την ρήτρα διαφυγής για τις χώρες που είναι σε ενισχυμένη εποπτεία όπως η Ελλάδα, είπε πως «θα υπάρξει αξιολόγηση στο τέλος του χρόνου και εκτίμησε πως θα είναι θετική».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «θα υπάρξει ευελιξία και το 2021», καθώς όπως είπε «δεν φαίνεται η Ευρώπη να επιστρέφει σε μεγέθυνση στα επίπεδα του 2019».

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα υπάρξουν νέα μνημόνια

Αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα, σημείωσε πως «αν χρειαστεί θα βάλουμε περισσότερα χρήματα σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας», ενώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε πως «είναι ένα από τα στοχευμένα μέτρα και υλοποιείται».

Για την Aegean είπε ότι «έγινε δίκαιος επιμερισμός της χρηματοδότησης από το κράτος και την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων», ενώ είπε πως «το κράτος θα πάρει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που έδωσε στην εταιρία».

Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, τόνισε πως «η κυβέρνηση θα στηρίξει ενεργά το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» λέγοντας ότι «δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή εάν χρειαστεί».

Σημείωσε ότι «η δυναμική της οικονομίας ακολουθεί την δυναμική της υγειονομικής κρίσης», ενώ ξεκαθάρισε ότι «πλειστηριασμοί δεν γίνονται όσο υπάρχει το lockdown».

Για τα κοινωνικά επιδόματα, ανέφερε πως «το 2021 θα είναι αυξημένα κατά 600 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2020».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη και σε τι ρυθμούς ανάπτυξης στοχεύει το σχέδιο που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Το σχέδιο το οποίο παραδόθηκε χθες στην κυβέρνηση είναι μια έκθεση , δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν είναι πολιτικό κείμενο, είναι μια ανεξάρτητη οικονομική έκθεση που λέει τι δεν πηγαίνει καλά στη χώρα, ποια είναι τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας ενδεικτικά θα σας πω το τεράστιο επενδυτικό κενό, η χαμηλή παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας . Προτείνονται μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις οι οποίες αν υλοποιηθούν πράγματι θα οδηγήσουν σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Γιατί η χώρα μπορεί να επιτύχει 3,5 % του ΑΕΠ ανάπτυξη, οικονομική μεγέθυνση αλλά το κρίσιμο στοιχείο είναι αυτοί να είναι διατηρήσιμοι. Στο δεύτερο κομμάτι που μιλάτε για το Ταμείο Ανάκαμψης εκεί περιλαμβάνονται και εσωκλείονται όπως θα παρουσιαστούν αύριο μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις οι οποίες ουσιαστικά θα χρηματοδοτηθούν. Άρα αυτό το κομμάτι περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση των δράσεων που θα είναι στα Ταμείο Ανάκαμψης και στο αναπτυξιακό σχέδιο που θα υποβάλλει η κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με κάποια ή πολλά κοινά σημεία με την έκθεση που παραδόθηκε. Άλλωστε πολλές από τις εισηγήσεις αποτελούν κυβερνητικές πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί».

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης Πισσαρίδη μπορεί και να υλοποιηθεί

«Ναι είναι εφικτό, είναι υλοποιήσιμο. Αυτό που σας είπα ότι ουσιαστικά πολλές από τις εισηγήσεις αποτελούν κυβερνητικές επιλογές για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας στους εργαζόμενους, οι παραγωγικές επενδύσεις, η θέσπιση υπηρεσιακών επί θητεία γενικών γραμματέων , η παροχή κινήτρων για περισσότερες επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όλα αυτά είναι στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, και είναι πολιτικές που ήδη υλοποιούμε. Χθες για παράδειγμα είδα ότι υπάρχει πρόταση για την εταιρική διακυβέρνηση των επιχειρήσεων. Νομοθετήσαμε πριν από ένα μήνα. Υπάρχουν προτάσεις για την παροχή δεύτερης ευκαιρίας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον υψηλό όγκο, το συσσωρευμένο, του ιδιωτικού χρέους και αυτό το νομοθετήσαμε και πρέπει να το υλοποιήσουμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Άρα κινούμαστε ως κυβέρνηση και ως χώρα στη σωστή κατεύθυνση, πρέπει να τρέξουμε γρηγορότερα πάνω στους άξονες που λεει και η έκθεση αλλά επαναλαμβάνω δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς αν προτίθεται η κυβέρνηση να ζητήσει τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από το 2022 και μετά, απάντησε: «Είμαστε ακόμα στο 2020, ισχύει η ρήτρα διαφυγής για όλες τις χώρες της Ευρώπης και για την Ελλάδα που είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Το τονίζω αυτό γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε ένα ειδικό καθεστώς. Στις 30 Νοεμβρίου θα αξιολογηθεί η Ελλάδα για την 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Θα αξιολογηθεί θετικά γιατί η έκθεση είναι θετική. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 2020 υπάρχει η ρήτρα διαφυγής άρα η δημοσιονομική ευελιξία τουλάχιστον για το 2021. Έχουμε πει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι κάποια στιγμή προς το καλοκαίρι θα αξιολογήσουμε την πορεία αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και ανάλογα θα δρομολογήσουμε π πολιτικές τόσο για το ‘21 όσο και για το ’22. Με τα σημερινά δεδομένα τα οποία διαρκώς επικαιροποιούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επί το δυσμενέστερο, δεν φαίνεται η Ευρώπη να επιστρέφει στους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης του 2019 πριν το 2022. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά θα υπάρχει κάποιας μορφής ευελιξία και το 2022 αλλά είναι κάτι που αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε συζητήσει. Σίγουρα όμως ότι ισχύει για όλη τη Ευρώπη και θα ισχύσει και για την Ελλάδα».

«Όταν μιλάμε για δημοσιονομική προσαρμογή και αρχίσει η χώρα, οποιαδήποτε χώρα, να μπαίνει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης τότε η προσαρμογή γίνεται κυρίως μέσω της ανάπτυξης και όχι με μέτρα λιτότητας. Άρα αυτό που μπορώ να σας πω και επιβεβαιώνεται από τον προϋπολογισμό είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας νέος φόρος το 2021 και η όποια βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος, που υπάρχει το 2021, έρχεται αποκλειστικά από την ανάκαμψη της οικονομίας όπως εκτιμάται το 2021. Άρα να μην μπερδέψουμε τα μέτρα λιτότητας ή μνημόνια που ακούω που δεν υπάρχουν μνημόνια ούτε θα υπάρξουν, με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης», επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν αντέχει η οικονομία για ένα νέο lockdown και αν επαρκούν τα 7,5 δις που έχουν δεσμεύσει στον προϋπολογισμό για μέτρα στήριξης, ανέφερε: «Αν χρειαστεί θα βάλουμε και παραπάνω και να σας αποδείξω ήδη πως έχουμε βάλει παραπάνω. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμούσαμε ότι θα χρειαστούν περίπου 2 δις επιπλέον μέτρα το 2021, βλέποντας πως εξελίσσεται η υγειονομική κρίση παγκοσμίως την Ευρώπη και στην Ελλάδα τα 2 δις σε έναν μήνα έγιναν 7,5 δις. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε στο οπλοστάσιό μας πρόσθετους πόρους να τους ρίξουμε στην οικονομία το 2021. Δεύτερη παρατήρηση πιο εξειδικευμένη, διαπιστώνουμε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα πετυχημένο μέτρο, θα επεκταθεί και το 2021 άρα ερχόμαστε να στηρίξουμε ακόμα παραπάνω τη μικρομεσαία επιχείρηση που έχει ανάγκη ρευστότητας πέρα και πάνω από τις επιλογές στο υγειονομικό πεδίο».

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, σημείωσε: «Οι ευρωπαίοι στοχευμένα μέτρα λένε και στοχευμένα μέτρα υλοποιούμε. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα από τα στοχευμένα μέτρα και αυτό υλοποιείται. Ίσα-ίσα που η επιστρεπτέα προκαταβολή που δεν έχει αναφορά σε βιωσιμότητα ή όχι γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε η κάθε πολύ μικρή επιχείρηση τι χαρακτηριστικά έχει παρά μόνο τον κλάδο και το μέγεθός και την πτώση του τζίρου την οποία εμφάνισε ή το κλείσιμό της με κυβερνητική εντολή, αυτές οι επιχειρήσεις έχουν γίνει αποδεκτές από την ευρωπαϊκή επιτροπή για χρηματοδότηση. Όλα τα σχήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν γίνει αποδεκτά άρα το κρίσιμο στοιχείο στην Ευρώπη είναι η στόχευση των μέτρων και η παροδικότητα των μέτρων δηλαδή να μην είναι μόνιμα μέτρα. Επιβεβαιώνω ότι χθες πληρώσαμε, σε 3 ημέρες που άνοιξε η πλατφόρμα, περίπου 80 χιλιάδες επιχειρήσεις, σήμερα οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτηση είναι 170.704, το ποσό προσεγγίζει το 1,1 δις και η επόμενη σημαντική πληρωμή θα γίνει την Πέμπτη».

Ερωτηθείς αν η πανδημία θα γεννήσει μια νέα γενιά αναγκαστικών κρατικοποιήσεων, απάντησε: «Δεν μιλήσαμε για κρατικοποιήσεις, στην περίπτωση για παράδειγμα της Aegean έχουμε ένα δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ κράτους και ιδιωτών μετόχων. Ερχόμαστε συνεπώς εμείς να βάλουμε ένα χρηματικό ποσό και ένα κομμάτι αυτού το κάνουν οι μέτοχοι, αυτό προσομοιάζει σε περιπτώσεις αντίστοιχης κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με συνεισφορά του κράτους που διασφαλίζει όμως και σημαντική συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων. Ερχόμαστε εμείς να συμβάλουμε δεν ξέρω αν θέλετε να μπούμε σε λεπτομέρειες με ειδικά δικαιώματα που σημαίνει ότι το κράτος δυνητικά θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι ή το σύνολο πίσω μελλοντικά, αυξάνοντας την τιμή της Aegean».

ΔΗΜ.: Υπό την προϋπόθεση ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί και δεύτερη ενίσχυση

«Ούτως ή άλλως όταν πηγαίνει μια χώρα στην Digicom γιατί όλα αυτά περνάνε από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού και θέλω να σας ενημερώσω ότι έχουμε στείλει το φάκελο της Aegean στην Digicom επέστρεψε με ερωτήματα και επιστρέφουμε εμείς τώρα προς την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού το σχετικό φάκελο. ...Με τα σημερινά δεδομένα λειτουργούμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΗΜ.: Γιατί δεν πήγαμε με μετοχές απευθείας και με θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο

«Γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν θα βάλει μόνο χρήματα αλλά θα πάρει χρήματα και ενδεχομένως πολλαπλάσια από αυτά που θα βάλει και η επιλογή μας είναι ουσιαστικά να ακολουθήσουμε αυτή την μεθοδολογία γιατί δεν είναι το στόχος μας να κρατικοποιούμε επιχειρήσεις, ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε επιχειρήσεις. Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε επιχειρήσεις και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος από ότι έχουν κάνει άλλες χώρες . Εμείς θα δώσουμε 120 εκατομμύρια όταν έχουν δοθεί στους αντίστοιχους κλάδους στην Ευρώπη πάνω από 32 δις», διευκρίνισε ο υπουργός.

Αναφορικά με την τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Στην τράπεζα Πειραιώς υπάρχει μια απόφαση από τη διοίκηση της Πειραιώς κατόπιν υπόδειξη της ΕΚΤ σε ερώτημα το οποίο ετέθη από την διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εμείς ως κυβερνηση θα το στηρίξουμε ενεργά το ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προκειμένου να εκπληρώσει αποτελεσματικά το νέο ρόλο του και δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση αν χρειαστεί».

Ερωτηθείς αν σκοπεύει η κυβέρνηση να αναγνωρίσει εμπράκτως την προσφορά των υγειονομικών, απάντησε: «Αυτές οι αποφάσεις είναι συλλογικές αποφάσεις, είναι αποφάσεις της κυβέρνησης. Όταν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι πρόσθετο θα το αναδείξουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή . Αυτή τη στιγμή ισχύουν ότι έχουμε ανακοινώσει και περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Έχετε δει το τελευταίο δεκαπενθήμερο ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης να έχουμε κάνει τρεις παρεμβάσεις στο πεδίο της οικονομίας και μια πρόσθετη έκτακτη με το έκτακτο βοήθημα για δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Άρα η δυναμική της οικονομίας ακολουθεί τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης».

Για τους πλειστηριασμούς, ανέφερε: «Οι πλειστηριασμοί με νομοθέτηση της κυβέρνηση δεν γίνονται όσο υπάρχει το lockdown. Δεύτερον υπάρχει η πρωτοβουλία σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για να μην γίνονται πλειστηριασμοί στα ευάλωτα νοικοκυριά και τρίτον θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το 2021».

Για το νόμο ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, επισήμανε: «Σε ότι αφορά το νόμο ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας αυτός ψηφίστηκε πρόσφατα, θα υλοποιηθεί όταν είναι έτοιμες οι υπουργικές αποφάσεις. Δεν είναι λίγες, είναι αρκετές, όταν είμαστε έτοιμοι θα συνεκτιμήσουμε και τις τότε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και ανάλογα θα πράξουμε. Έχουμε αποδείξει ότι ενεργούμε έγκαιρα επ’ ωφελεία της κοινωνίας».

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει την επιστροφή φόρου ακόμα από την μείωση ενοικίου που παρείχαν τους ενοικιαστές, ανέφερε: «Εκεί έχουνε λάβει οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, δεν έχουν λάβει όλοι είχανε ζητήματα με την πλατφόρμα ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων. Αυτός είναι και ο λόγος που αλλάξαμε το μέτρο και το πήγαμε σε ακόμα πιο ευνοϊκό ως ποσοστό για τους ιδιοκτήτες και ως ταχύτητα για τη λήψη χρημάτων. Έχουμε ζητήσει από την ΑΑΔΕ να επιταχύνει τις διαδικασίες για το παλιό καθεστώς».

Ερωτηθείς αν θα επανέλθουν οι 120 δόσεις, απάντησε: «Οι περισσότερες δόσεις για ανθρώπους που δεν μπήκανε παλαιότερα αναβίωσαν πρόσφατα με τη διάταξη που φέραμε στη Βουλή. Επίσης οι οφειλές και οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση του κορονοϊού μετατέθηκαν για τον Απρίλιο του 2021 και μετά σε δόσεις άτοκες ή με μικρό τόκο για δύο χρόνια. Και επίσης όσοι χάσανε ρυθμίσεις, δώσαμε τη δυνατότητα οι δόσεις που χάθηκαν να πάνε στο τέλος των ρυθμίσεων. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε σήμερα στο τραπέζι, προφανώς σκέψεις υπάρχουν πολλές αλλά το πώς αυτές θα ξετυλιχτούν ξέρετε πρέπει να έχουν μια αλληλουχία αλλά και μια σύνδεση με τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά το σημαντικότερο με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα συζητάμε με τους εταίρους και τους θεσμούς».

Για τα κοινωνικά επιδόματα, σημείωσε: «Τις μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν μπορεί να γνωρίζει η κεντρική κυβέρνηση δεν μπορούμε να τις πιάσουμε όλες αλλά από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας νομίζω ότι έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Παράταση επιμήκυνση τακτικών επιδομάτων ανεργίας που χορηγείται αυτό και τον επόμενο μήνα θα καλύψει 123 χιλιαδες ανέργους. Έκτακτη ενίσχυση 400€ σε μακροχρόνια ανέργους θα καλύψει 130 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους. Το έκτακτο βοήθημα για δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καλύπτει 482 χιλιάδες ευάλωτους συμπολίτες μας. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού μόνο για τις κλειστές επιχειρήσεις που θα χορηγηθεί την επόμενη εβδομάδα, καλύπτει 500 χιλιάδες εργαζόμενους. Σε αυτό προσθέστε ότι το κράτος καταβάλει κανονικά συντάξεις, καταβάλει κανονικά μισθούς με μειωμένα έσοδα είτε γιατί υπάρχουν αναστολές είτε γιατί ουσιαστικά η οικονομία υπολειτουργεί. Άρα το κράτος έχει πάρει στις πλάτες του όπως οφείλει να πράξει αλλά και με στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης και διαμοιρασμού του κόστους κυρίως με τις επιχειρήσεις, έχει πάρει το βάρος όλης της λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε όσο αυτό είναι αναγκαίο, έχουμε τα όπλα, έχουμε το ταμείο αυτό να το κάνουμε».

«Μέσω του ΤΕΠΙΧ 2 έχουν μέχρι σήμερα εκταμιευτεί 15.647 δάνεια ύψους 1,8 δις και μέσω του εγγυοδοτικού μηχανισμού του πρώτου και λίγο του δεύτερου που τώρα ξεκίνησε, έχουν εκταμιευτεί αλλά 5.630 δάνεια ύψους 3,2 δις. Πρέπει όμως να τρέξουμε πιο γρήγορα αυτές τις διαδικασίες μαζί με το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με το μέτρο για έκπτωση φόρου για όσους μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, σημείωσε: «Είμαστε συνεπείς με αυτό το οποίο είχαμε ξεκινήσει πρόσφατα να υλοποιούμε ως ελληνική κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι το Δεκέμβριο του 2019 στο φορολογικό νομοσχέδιο εισαγάγαμε στη χώρα μας το θεσμό του διαμένοντος μη κατοίκου για να προσελκύσουμε αλλοδαπούς φορολογικούς κατοίκους οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Δεν τελείωσε όμως εκεί η νομοθετική πρωτοβουλία, ήρθαμε το καλοκαίρι και με άλλο νόμο επεκτείναμε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού. Άρα να πιάσουμε και τους συνταξιούχους οι οποίοι μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας και τώρα με διάταξη νόμου που χθες υποβάλαμε στη Βουλή προχωρήσαμε στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, με συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων αλλά και ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ώστε αυτοί να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα. Τα κίνητρα είναι απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτήσουν στην Ελλάδα για 7 έτη, και μη εφαρμογή της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο επιβατικής χρήσης. Μέχρι σήμερα τα μέτρα που ήδη υλοποιούνται από το 2019 φαίνεται ότι αποδίδουν. Υπάρχει ενδιαφέρον μεταφοράς φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα».

«Σε ότι αφορά συνολικά τα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ το 2021 αυτά θα είναι αυξημένα κατά 600 εκατομμύρια σε σχέση με το 2020», υπογράμμισε.