«Η ασφάλεια της Δημοκρατίας είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο,  ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως «με την ανάληψη διακυβέρνησης από τη ΝΔ κατατέθηκε νέος νόμος για το άσυλο που υλοποιείται με γρήγορες διαδικασίες, μπήκε τέλος στο θέμα ποιος είναι ευάλωτος ενώ συνεχίστηκαν οι αυστηροί έλεγχοι».

Αναφορικά με την σύλληψη τζιχαντιστή, είπε πως «εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα το 2018, έχει συλληφθεί, το θέμα ελέγχεται και θα απολογηθεί τη Δευτέρα».

Για τη στάσης της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ακόμα πως «η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν είναι εταίρος, σύμμαχος ή παρίας», λέγοντας πως «αν δεν συμμορφωθεί ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιβολή κυρώσεων».

Τέλος σημείωσε ότι «η κλεψύδρα της Τουρκίας να διεκδικήσει κατανόηση από την Ευρώπη πλησιάζει στο τέλος της», ενώ είπε ότι «η ΕΕ είναι πλέον υποχρεωμένη να απαντήσει ποια σχέση θα έχει με την Τουρκία».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Επειδή πιστεύουμε στη Δημοκρατία τη θέλουμε ασφαλή. Κάναμε την ασφάλεια της δημοκρατίας πρώτη μας προτεραιότητα, και ειδικά στο μεταναστευτικό από την αρχή είπαμε ότι θα δώσουμε βαρύτητα στη διάσταση της ασφάλειας, την ίδια βαρύτητα που δίνουμε στα θέματα των δικαιωμάτων. Γιατί παραλάβαμε μια κατάσταση που η μόνη φροντίδα ήταν στο θέμα των δικαιωμάτων. Μάτια κλειστά στα μείζονα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν μέσα από την μετανάστευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

«Δεν ταυτίζω τα δύο αλλά όποιος αγνοεί ότι η μετανάστευση έχει και διάσταση ασφάλειας  κάνει κακό στον τόπο του. Αυτό το αλλάξαμε αμέσως.  Ξεκινήσαμε αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ να μελετάμε και πολύ γρήγορα καταθέσαμε ένα νέο νόμο για το άσυλο. Ο νόμος αυτός υλοποιείται και φέρνει πολύ θετικά αποτελέσματα. Γρήγορες διαδικασίες. Ξέρουμε πολύ γρήγορα, έχοντας κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έρευνες, ποιος δικαιούται πραγματικά διεθνούς προστασίας και ποιός όχι. Βάλαμε τέλος στην άναρχη διαδικασία και στην εκμετάλλευση του ζητήματος της ευαλωτότητας. Βγαίνανε σωρηδόν ευάλωτοι αιτούντες άσυλο οι οποίοι δια αυτού του τρόπου παρέτειναν για πολύ μακρύ χρόνο την παραμονή τους στη χώρα. Ενισχύσαμε τα σύνορα, κάνουμε πολύ αυστηρούς ελέγχους», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του φράχτη και θα γίνει εντός χρονοδιαγράμματος στον Έβρο. 27 χιλιόμετρα ειδικού, πολύ ισχυρού, προστατευτικού μέσου. Και από τον Μάρτη και μετά κάναμε εκείνες  τις απαραίτητες ενέργειες με ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και σε μέσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που φυλάσσουν, ελέγχουν τα σύνορα και σήμερα οι αφίξεις και οι ροές έχουν μια δραματική μείωση της τάξης του 78 με 80%», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τη τελευταία σύλληψη τζιχαντιστή, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Εισήλθε στην Ελλάδα παρανόμως το 2018, τώρα έχει συλληφθεί. Ότι εντοπίστηκε και συνελήφθη δείχνει τη φροντίδα και την εγρήγορση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της αντιτρομοκρατικής. Το θέμα ελέγχεται, έχει ήδη παραπεμφθεί στον ανακριτή, θα απολογηθεί τη Δευτέρα. Υπάρχει ταυτόχρονα ένα πολύ πυκνό δίκτυο διεθνών συνεργασιών με αρμόδιες υπηρεσίες που παρακολουθούμε όλα αυτά τα ζητήματα- το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει εξαίρετη δουλειά- και ειδικά η εγρήγορση έχει ανέβει μετά τα γεγονότα στο Παρίσι και στην Αυστρία».

Αναφορικά  την προκλητικότητα της Τουρκίας, υπογράμμισε: «Πριν μερικές μέρες ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε έναν χαιρετισμό στην ετήσια σύνοδο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, αυτοί οι χαιρετισμοί συνήθως είναι τυπικοί όμως ο χαιρετισμός του έλληνα πρωθυπουργού ήταν μια πολύ ουσιαστική, διπλωματική και στρατηγική παρέμβαση γιατί έθεσε ένα δίλημμα στην ατλαντική συμμαχία και ευρύτερα στον Δυτικό κόσμο. Ποια θα είναι η σχέση μας με την Τουρκία; Θεωρείται η Τουρκία εταίρος και σύμμαχος ή κράτος παρίας;  Και μίλησε για κράτη που συνομιλούν ή συνεργάζονται και ομάδες ακραίων τζιχαντιστών, που προμηθεύονται εκτός συμμαχίας  και θέτουν σε λειτουργία ισχυρά οπλικά συστήματα, που εφαρμόζουν αποκλίνουσες  ακόμα και αντίθετες πολιτικές από εκείνες των συμμάχων και της Ευρώπης, που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται το μεταναστευτικό για επίτευξη δικών τους γεωπολιτικών στόχων. Που απειλούν ευθέως άλλες συμμαχικές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, και δημιουργούν ρήγμα στη Συμμαχία.

«Αυτά τα στοιχεία μαζί με άλλα όπως  μια διακυβέρνηση του ενός ανδρός αρχής, αλλά και η κατάσταση στην Κύπρο και αυτό που τώρα απειλεί να κάνει κι ακούγονται φήμες περί προσπάθειας αναγνωρίσεων του κατοχικού καθεστώτος, όλα αυτά διαμορφώνουν χαρακτηριστικά ενός κράτους παρία.  Έρχεται η στιγμή τώρα στην  Ευρώπη να αποφασίσει και να πάρει μια στρατηγική απόφαση. Πως θα αντιμετωπίσει την Τουρκία ως εταίρο ή ως κράτος παρία; Η Τουρκία έχει πολύ λίγο χρόνο πλέον στη διάθεσή της να αποδείξει εκείνη τι θέλει να είναι εταίρος σύμμαχος ή παρίας. Πάντως από πλευράς Ελλάδας έχουμε στείλει πολύ καθαρά μηνύματα, είμαστε έτοιμοι για ένα διάλογο εννοείται χωρίς προκλήσεις και απειλές αλλά αν αυτό δεν τύχει της ανταπόκρισης της Τουρκίας το επόμενο στάδιο είναι οι κυρώσεις και ο χρόνος μετράει πια ανάποδα», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί ότι ήρθε η ώρα να επιβάλει η ΕΕ  κυρώσεις στην Τουρκία, απάντησε: «Πιστεύω ότι κλεψύδρα της Τουρκίας στην προσπάθειά της να διεκδικεί κατανόηση από την Ευρώπη πλέον πλησιάζει στο τέλος της. Οι συνεχείς δηλώσεις και από την Μέρκελ και από τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνολικά επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μια άλλη ατμόσφαιρα απέναντι στην Τουρκία. Άλλωστε η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στο στρατηγικό ερώτημα που έθεσε ο κος Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, ποια σχέση θα έχουμε με την Τουρκία. Πως θα πορευτεί η Ευρώπη και η δύση με από εδώ και πέρα  με την Τουρκία. Το αν θα έρθουν αυστηρές κυρώσεις ή όχι θα φανεί τις επόμενες μέρες , θεωρώ όμως ότι το κλίμα, η ατμόσφαιρα, οι πεποιθήσεις όσον αφορά την Τουρκία έχουν μεταβληθεί πάρα πολύ. Μόνο η Τουρκία μπορεί να το αλλάξει αυτό. Μόνο μια αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα που αυτή την στιγμή επικρατεί».

«Από το 1993 οι ΗΠΑ είχαν κάνει μια πρόβλεψη που επιβεβαιώνεται τώρα ότι η Τουρκία μπορεί να εξελιχθεί σε κράτος παρία. Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι περνάμε σε μια άλλη εποχή στις σχέσεις Δύσης και Τουρκίας», συμπλήρωσε ο ίδιος.