«Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για ακύρωση των μέτρων αποτελεί μαζική ανυπακοή» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1  και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως «τα περιοριστικά του αρχηγού της αστυνομίας δεν είχαν σχέση με τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου και στόχο είχαν να αποτελέσουν ανάχωμα στην διασπορά του κοροναϊού».

Σημείωσε μάλιστα ότι «η απόφαση βγήκε σε μια συγκεκριμένη περίοδο ώστε να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας».

Κάλεσε επίσης τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώ είπε πως «η αστυνομία προσπάθησε να μην χρεωθεί την απείθεια των κομμάτων».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», ενώ ανέφερε πως «το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης με προκλητικό τρόπο παράκαμψαν την κοινωνική πειθαρχία που δείχνουν οι πολίτες».

Ακόμη τόνισε πως «ήταν συντονισμένη η επέμβαση της αστυνομίας και είχε αποτέλεσμα».

Ανέφερε μάλιστα ότι «οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν με παραπλανητικά μηνύματα και εξαπάτησαν τις αρχές για να κινηθούν», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα διερευνηθούν ευθύνες για παραβίαση των κανόνων δημόσιας υγείας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για ακύρωση των περιοριστικών μέτρων απέναντι στην πανδημία αποτέλεσε μια εκδήλωση μαζικής πολιτικής ανυπακοής. Τα περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας δεν είχαν σχέση με τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου αλλά ήταν μια αναγκαιότητα σε μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να οργανωθούν αναχώματα στην επέκταση του κορονοϊού. Το ΚΚΕ αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στο επίπεδο που τους αναλογεί, γιατί είναι κοινοβουλευτικά κόμματα και όχι περιθωριακές ομάδες, αναλαμβάνουν στο έπακρο τις ευθύνες τους για τις επιλογές και τις αποφάσεις τους. Δεν χωράει υποκρισία πάνω σε αυτά τα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

«Η απόφαση η συγκεκριμένη βγήκε σε μια συγκεκριμένη περίοδο όπου θωρακιζόμαστε για να μην έχουμε ανεξέλεγκτη επέκταση της επιδημίας του covid 19 και πάντα σύμφωνα με τη σχετική γνώμη, όπως η νομοθεσία απαιτεί, της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας η οποία και εισηγήθηκε ένα γενικό lockdown σε αυτή την περίοδο. Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιδιώχθηκε από τις πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου να μην εμπλακεί η Αστυνομία στα πολιτικά παίγνια μικροκομματικής οπτικής που επεδίωξε το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 σε πιο περιορισμένο βαθμό. Λειτούργησε ελαστικά στα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα βουλευτές του κοινοβουλίου να πρωταγωνιστούν σε συμβολικές πράξεις παράκαμψης και ενεργής αμφισβήτησης των μέτρων απέναντι στην πανδημία», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι επρόκειτο για μια πολιτική απόφαση να μην παίξετε το παιχνίδι του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25

«Αναμφισβήτητα γιατί χρειαζόταν παράλληλα να αποδώσουμε και την οφειλόμενη τιμή στους αγωνιστές για την πτώση της δικτατορίας, στον αντιστασιακό αγώνα και στα θύματα της περιόδου εκείνης και προσπαθήσαμε να μην χρεωθεί η Αστυνομία την απείθεια των κομμάτων και να μην εμπλακεί σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες», απάντησε ο ίδιος.

«Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, το ΚΚΕ και τα υπόλοιπα κόμματα θέλησαν με ένα τρόπο προκλητικό, και κυρίως το ΚΚΕ που οργάνωσε μια συμβολικού χαρακτήρα συγκέντρωση των οπαδών του τις πρωινές ώρες στο Πάρκο Ελευθερίας παρακάμπτοντας την κοινωνική πειθαρχία που δείχνουν όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες αλλά και τις αποφάσεις τις πολιτείας που αφορούν το θέμα της μη μετάδοσης του κορονοϊού. Δεν είχε καμία άλλη πολιτική σκοπιμότητα η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν θα μπορούσε να έχει. Κατά συνέπεια κινητοποίησαν εκατοντάδες οπαδούς για να προχωρήσουν σε μια καθιερωμένη πορεία καταλύοντας παντελώς την έννομη τάξη και δείχνοντας περιφρόνηση ουσιαστικά στην κοινωνική πειθαρχία που έχουν μέχρι τώρα επιδείξει η συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες. Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι έλαβαν όλα τα μέτρα προστασίας για τον covid διότι αυτό ουσιαστικά αναιρεί την συνολικότερη φιλοσοφία που έχουν τα μέτρα που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι για τον περιορισμό της κινητικότητας», διευκρίνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν συντονισμένη, άρτια οργανωμένη, αποτελεσματική, μετριοπαθής και είχε και αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εμείς θελήσαμε να διατηρήσουμε το ενωτικό μήνυμα του αντιστασιακού αγώνα και αν μην προχωρήσουμε σε άλλου είδους μέτρα και ενέργειες τα οποία θα δημιουργούσαν ένα κλίμα μιας μόνιμης αντιπαλότητας. Ο αντιστασιακός αγώνας και ο αγώνας για το Πολυτεχνείο δεν αποτελεί προνόμιο κανενός πολιτικού φορέα και κόμματος. Ήταν μια ενωτική ενέργεια του φοιτητικού κινήματος, όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και η παράταξη της ΝΔ έχει τη συγκεκριμένη συμμετοχή στον αντιστασιακό αγώνα και ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, κατά συνέπεια τέτοια μονοπώλια δεν υπάρχουν», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν θα κινηθούν οι διαδικασίες του νόμου για τους διαδηλωτές, απάντησε: «Καταρχήν κινήθηκαν όλοι με παραπλανητικά μηνύματα, αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι χρησιμοποίησαν μέτρα εξαπάτησης των αρχών για να κινηθούν. Και δεν νομίζω ότι σε ένα πολιτικό αγώνα είναι μέτρα για τα οποία θα πρέπει να υπερηφανεύεται κάποιος για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε. Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται, εκτιμήθηκε τη δεδομένη στιγμή και με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν το ποιο θα ήταν το προσφορότερο, ηπιότερο και αναλογικότερο μέτρο να ενεργήσει η Αστυνομία και το κυριότερο από όλα είναι ότι επικεφαλής όλων αυτών των κινητοποιήσεων ήταν βουλευτές και αρχηγοί των κομμάτων».

Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της Αστυνομίας την 6η Δεκεμβρίου στην επέτειο Γρηγορόπουλου, σημείωσε: «Να περιμένουμε ποια θα είναι η εξέλιξη από πλευράς πανδημίας, ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση, θα ακούσουμε τη γνώμη της ειδικής επιστημονικής επιτροπής και τη δεδομένη στιγμή θα αποφασιστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως με αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε είναι ότι οι συγκεντρώσεις διευκολύνουν την ταχεία και επιθετική μετάδοση του κορονοϊού και με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν θα πρέπει να γίνουν. Θα περιμένουμε όμως. Η ανευθυνότητα που επεδείχθη χθες από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις και οι πρωτοβουλίες και οι επιλογές τους θα μείνουν στην ιστορία».