Ερωτηματικά για τον εάν υπήρχαν μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε νέο lockdown, εξέφρασε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοαρή, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε να δοθούν τα πρακτικά από τις συσκέψεις των επιδημιολόγων.

Παράλληλα σημείωσε πως το θέμα της πανδημίας «δεν θα πρέπει να είναι πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το lockdown, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Η δική μας η κριτική είναι αν υπήρχαν μέτρα που μπορούσαν να παρθούν ούτως ώστε είτε να μην γίνει lockdown είτε είναι να είναι ηπιότερες οι συνέπειες της πανδημίας, εκεί κατεξοχήν παράδειγμα είναι τα ΜΜΜ».

«Αναρωτιέμαι γιατί η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα πρακτικά των επιδημιολόγων. Έχω διαβάσει επώνυμες δηλώσεις από ειδικούς που συμμετέχουν στην επιτροπή που λένε είτε ότι είχαν ζητήσει μέτρα να παρθούν νωρίτερα είτε είχαν ζητήσει μέτρα να παρθούν αυστηρότερα. Αυτά τα λένε με την υπογραφή τους όταν όμως η κυβέρνηση βγαίνει και λεει ότι ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών θα έπρεπε να μπορεί να στοιχειοθετήσει αυτές τις απόψεις της», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το θέμα της πανδημίας όπως και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Από την άλλη πλευρά όταν υπάρχουν προβλήματα και στους δύο αυτούς τομείς παλινωδίες, έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής ή αντιφάσεις πρέπει να επισημαίνεται, όχι για να κερδίζει κανείς πόντους σε αυτό το μικροπολιτικό παιχνίδι γιατί δεν θέλουμε να είναι τέτοιο, αλλά για να μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί. Για παράδειγμα είναι πεισμένος προσωπικά ότι δεν είναι λογικό να παίρνεις μέτρα για τα σχολεία όταν είναι ηπιότερο το κύμα της πανδημίας την Άνοιξη και να μην παίρνεις αντίστοιχα όταν είναι πολύ πιο επιθετικό το κύμα. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι και σε αυτό το ζήτημα να βάλουμε πλάτη αλλά από εκεί και μετά να έχουμε μια στρατηγική που να έχει συμφωνηθεί από κοινού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ειδικά στον τομέα της οικονομίας εκεί η κριτική μας είναι εντονότερη. Θυμόσαστε το επιχείρημα ''κρατάμε πυρομαχικά για το κύμα του Σεπτεμβρίου'' ...είδατε καμια ομοβροντία! Η άποψή μου είναι ότι τα χρήματα που φαίνεται ότι έχουν δοθεί στην αγορά σε πολύ μικρό βαθμό έχουν δοθεί και εν πάση περιπτώσει υπήρχαν οι δυνατότητες για περισσότερα. Ένα από τα βασικά θέματα που είχαμε πει είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής βοήθειας που θα δοθεί στις επιχειρήσεις να μην έχει χαρακτήρα δανείου που θα επιστραφεί αλλά επιχορήγησης, για τον απλό λόγο ότι ο κορονοϊός θα έχει βάθος. Δεν είμαστε καν σίγουροι ότι το καλοκαίρι θα έχουμε ξεμπερδέψει άρα μια επιχείρηση που χάνει το 60-70% του τζίρου της φέτος δεν θα ανακάμψει ώστε να μπορεί να επιστρέψει οτιδήποτε από αυτό του χρόνου. Και επειδή το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και μεσαίες, αυτές θα κλείσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ανέκαθεν είμαστε μαζί και ακριβώς για αυτό το λόγο ασκούμε τώρα κριτική γιατί μια μεγάλη επιτυχία που όλη η ελληνική κοινωνία, και οι πολιτικές δυνάμεις, είχαν καταφέρει στο πρώτο κύμα της πανδημίας τέθηκε σε κίνδυνο ακριβώς επειδή υπήρχαν αστοχίες στη συνέχεια. Χαλάρωση, τα μέτρα με τον τουρισμό. Για να μην υπάρξουν όμως παρεξηγήσεις ειδικά στον τομέα της οικονομίας δεν καταλογίζουμε μόνο αντιφάσεις, παλινωδίες και ενδεχομένως αστοχίες θεωρούμε ότι υπάρχει μια συνειδητή επιλογή, ανάλογη με αυτή τη ΔΝΤ, να μην προστατευτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί υπάρχει η λογική της λεγόμενης «δημιουργικής καταστροφής». Να φύγουν οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να συντηρηθούν, αυτό το έχουμε ακούσει από τον κ. Πατέλη και από τον αρμόδιο υπουργό για τα χρηματοοικονομικά. Αυτό είναι μια διαφορετική πολιτική δεν είναι απλώς διαφορετικά μέσα που συζητάμε αν είναι σωστά τα μεν ή τα δε», συμπλήρωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την επένδυση του ομίλου Volkswagen στην Αστυπάλαια, σημείωσε πως «κάθε επένδυση που γίνεται στην Ελλάδα θετική είναι».