«Στον καταυλισμό μεταναστών της Σάμου από την πυρκαγιά κάηκαν 15 σκηνές και 150 άτομα μετακινήθηκαν σε ασφαλές μέρος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο hotspot του νησιού.

Ο κ. Μηταράκης απέδωσε τη φωτιά σε ατύχημα από βραχυκύκλωμα ενώ νωρίτερα ο δήμαρχος του νησιού είχε κάνει λόγο για εμπρησμό. Τέλος πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμη η νέα δομή στη Σάμο, ενώ σημείωσε ότι ελέγχονται με τεστ κοροναϊού οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο που μετακινούνται.

Σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα της χώρας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας τα φυλάσσουν.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Σάμου, σημείωσε: «Τα ξημερώματα είχαμε στο χώρο γύρω από το ΚΥΤ της Σάμου, έχει κάψει περίπου 15 σκηνές αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση. Από ότι φαίνεται μάλλον πρόκειται για ατύχημα, ίσως από βραχυκύκλωμα, ίσως από χρήση φωτιάς για μαγείρεμα ή κάτι ζέσταιναν και δημιουργήθηκε αυτή η φωτιά. Δεν κινδύνευσαν άνθρωποι, αμέσως περίπου 150 ανθρωποι μετακινήθηκαν. Το «ευχάριστο» είναι ότι το ΚΥΤ της Σάμου έχει το μισό κόσμο από ότι είχε στις αρχές της χρονιάς. Έχει γίνει μια μεγάλη αποσυμφόρηση από τις αρχές Ιανουαρίου, από 7.700 τώρα είμαστε στις 3.900 ακόμα μεγάλο νούμερο αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε. Ελπίζω ότι θα επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι δεν πρόκειται για κάποια εμπρηστική ενέργεια, μέχρι στιγμής αυτή είναι η εικόνα μας. Σας μεταφέρω την πρώτη εκτίμηση που έχει και η διοίκηση του ΚΥΤ και η Αστυνομία που βρέθηκε στο σημείο, ελπίζω να ισχύει».

«Το θέμα με αυτές τις ανοιχτές δομές πρέπει να τελειώσει, ήδη στη Σάμο κατασκευάζεται η νέα δομή και είναι θέμα λίγων μηνών να κλείσει το Βαθύ και να πάμε στις νέες δομές οι οποίες και θα έχουν συνθήκες πυρασφάλειας και διπλές περιφράξεις και συνθήκες ασφαλείας. Ήταν μεγάλο λάθος αυτές οι δομές που δημιουργήθηκαν προ ετών οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ασφάλειας που δικαιολογημένα οι πολίτες των νησιών μας απαιτούνε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τις επαναπροωθήσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε: «Η ίδια η Frontex στις 27 Οκτωβρίου είπε εγγράφως ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι γίνονται επαναπροωθήσεις, είναι ιδιαίτερα θετικό ότι θα υπάρχει μια συνεδρίαση του ΔΣ της Frontex στις 11 Νοεμβρίου για να λάμψει η αλήθεια και να τελειώνουμε με όλη αυτή τη παραφιλολογία που δημιουργείται. Να είμαστε ξεκάθαροι η ευθύνη μας ως κυβέρνηση είναι να προστατεύουμε τα σύνορα της χώρα μας και αυτό είναι συνταγματική μας υποχρέωση. Φυσικά η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της, φυσικά η χώρα μας προστατεύει την εθνική της κυριαρχία αλλά όπως ακριβώς προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

«Στο τελευταίο επτάμηνο μπήκαν στα νησιά μας 1.244 στην αντίστοιχη περίοδο του 2019 είχαν μπει 38.722 αυτό δείχνει ότι έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια για την προστασία των ελληνικών συνόρων. Δεν θα αλλάξουμε κάτι εμείς γιατί αυτά που κάνουμε σήμερα είναι μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, και οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού με μεγάλη ευσυνειδησία εκτελούν την αποστολή τους να φυλάσσουν τη χώρα τους. Αν κάποιοι αναπολούν τις εποχές των χιλιάδων ροών, την κατάσταση που ζήσαμε από το 2015 και μετά αυτή η κατάσταση, με αυτή την κυβέρνηση, δεν θα επαναληφθεί», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τους ελέγχους για τον κοροναϊό στα ΚΥΤ, εισήμανε: «Καταρχήν όλες οι μετακινήσεις που γίνονται αναγνωρισμένων ή αιτούντων άσυλο από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα ή από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά προς το εξωτερικό γιατί έχουμε πολλές μετακινήσεις στα πλαίσια της εθελοντικής αλληλεγγύης που έχει η κυβέρνηση συμφωνήσει με άλλες χώρες της ΕΕ, όλοι αυτοί που μετακινούνται φυσικά και ελέγχονται με τεστ κορονοϊού. Υπάρχει πρόβλημα στις δομές όπως υπάρχει πρόβλημα σε όλη τη χώρα, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα τα συνολικά κρούσματα από την αρχή της πανδημίας είναι κατω από το 1%των αιτούντων άσυλο και συνολικά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχει χαθεί μία ανθρώπινη ζωή το Σεπτέμβριο σε μια δομή στην Αττικής άρα δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα κορονοϊού, υπάρχει πρόβλημα αλλά όπως υπάρχει γενικότερα στη χώρα. Λαμβάνουμε μέτρα περιορισμού, λαμβάνουμε μέτρα υγιεινής στο πλαίσιο που είναι εφικτό στις δομές αυτές τις άναρχες που υπάρχουν σε κάποια νησιά».