Φόβους για τις αντοχές του συστήματος υγείας εκφράζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς όπως λένε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε τίποτα για την ενίσχυση της υγείας.

Με δεδομένο μάλιστα ότι μέρα με την ημέρα τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα έπρεπε να έχει πάρει γενναία μέτρα ενίσχυσης των ΜΕΘ με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Σχολιάζοντας μάλιστα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την εντολή περί αναστολής του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων ελεγαν ότι «αποτελεί την πιο κυνική επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Χωρίς ούτε μία πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, χωρίς ουσιαστική αύξηση των κλινών ΜΕΘ και του προσωπικού που τις λειτουργεί για να μην «πετάξουν λεφτά», όπως είπε με θράσος ο κ. Πέτσας πριν ένα μήνες, τώρα η κυβέρνηση ακυρώνει τα χειρουργεία σε χιλιάδες ασθενείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης όσο καιρό αυτοθαυμαζόταν, αρκέστηκε σε χειροκροτήματα για τους ήρωες με τις λευκές μπλούζες αλλά δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυσή τους, με αποτέλεσμα ήδη στις αρχές του δεύτερου κύματος της πανδημίας το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όριά του και σε πολλές περιοχές να μην μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο σε κρούσματα κορονοϊού όσο και σε άλλα περιστατικά.

Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί το «εσωτερικό lockhdown» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ιδίως σε τακτικά χειρουργεία και σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Κινδυνεύουμε ο μονόπλευρος προσανατολισμός του στην πανδημία να αυξήσει τις επιπλοκές και τη θνησιμότητα από άλλα σοβαρά νοσήματα.

Επεσήμαιναν μάλιστα ότι ακόμα και τώρα υπάρχει χρόνος για
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών
  • Άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ
  • Άμεση συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ
  • Άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα ανέφεραν ότι « μίλησε για «χαραμάδες της αμέλειας των λίγων» από τις οποίες μπαίνει ο κορονοϊός αλλά δεν είπε κουβέντα για τις πόρτες που άφησε ορθάνοιχτες.»

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρονταν ακόμα στους λόγους που η πανδημία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διστάσεις σήμερα λέγοντας ότι «με πάνω από 1.500 κρούσματα τη μέρα και ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη στα όριά του ο κ. Μητσοτάκης μιλά για «πόλεμο», αλλά δεν είπε κουβέντα για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ενιαία πρωτόκολλα, για άμεσες προσλήψεις γιατρών, για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, για συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ, για τους μαζικούς εργασιακούς χώρους που ελλείψει ελέγχων έχουν γίνει φορέας υπερμετάδοσης του ιού και φυσικά για τους χώρους λατρείας υπό το φόβο του πολιτικού κόστους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σε δήλωση του αναφέρθηκε και στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί στην Βουλή. «Το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι απάντηση στην πανδημία, αλλά μία ακόμη πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:. «Όταν σχεδιάζει να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία, να διαλύσει το οκτάωρο, όταν έχει κάνει κανόνα την αναστολή των συμβάσεων εργασίας ή όταν καταργεί ουσιαστικά την Επιθεώρηση Εργασίας και όταν ψηφίζει αυτόν τον πτωχευτικό, που οδηγεί σε μαζικές εξώσεις εν μέσω πανδημίας, τότε είναι σίγουρο ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κομμάτι του προβλήματος και όχι της λύσης».