«Είμαστε διαφορετικοί! Αυξήσατε τους φόρους εσείς, εμείς τους μειώνουμε!», τόνισε ο υπουργός των Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σηκώνοντας γάντι που του πέταξε στη Βουλή, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε προς το πρόσωπό του.

 «Εμείς προσδοκούμε σε κάποιους φόρους και εισφορές να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις! Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που υπερφορολόγησαν τα ελληνική νοικοκυριά το προηγούμενο διάστημα! Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που έκοψαν το ΕΚΑΣ και μείωσαν αφορολόγητο», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε προς το πρόσωπό του ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Ειδικότερα, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά την έναρξη της σχετικής τριήμερης συζήτησης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η ανάπτυξη το 2019 ήταν για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ το Α’ εξάμηνο του 2020’ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7% όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν 9%.

  «Υποστηρίζω ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι υποκριτική! Είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που επέστρεψε την οικονομία στην ύφεση το 2015. Που επέβαλε και διατήρησε για τέσσερα χρόνια τον κεφαλαιακό έλεγχο. Νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατήργησε την οριζόντια προστασία Α’ κατοικίας. Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα που ενώ υποστηρίζατε ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί, νομοθετήσατε το 17’ για πρώτη φορά στην Ελλάδα ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς!», είπε και κατέληξε: «αλήθεια, πόση ακόμα υποκρισία διαθέτετε σεις και το κόμμα σας; είστε ο ΣΥΡΙΖΑ των φόρων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της κατάργηση προστασίας της « Α» κατοικίας».

Η απάντηση Τσακαλώτου στον Σταϊκούρα

Απαντώντας στον υπουργό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγόρησε τη ΝΔ πως ήταν αυτή που προσπάθησε να κερδοσκοπήσει πολιτικά στις αγωνίες της κοινωνίας με τα όσα έλεγε για το 4ο μνημόνιο και τις κινητοποιήσεις για τις Πρέσπες. «Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι αντιστρέφει τη μομφή και λέει ότι είναι εναντίον του Τσίπρα και εμένα. Η μόνη σας μομφή είναι ότι προσπαθώ να χαλάσω το Σαββατοκύριακο του πρωθυπουργού καμία άλλη! Να ξέρετε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να υποστηρίξει τον κ. Σταϊκούρα έπρεπε να είναι εδώ χθες στον πτωχευτικό να μην κρύβεται! Να την μετέτρεπε τη μομφή κατά της κυβέρνησης! Δεν θα σας αφήσουμε να κρυφτείτε», είπε.

 «Υπεύθυνη αντιπολίτευση είναι όταν έχεις κυβερνήσει να σέβεσαι υπογραφή σου. Θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός κ. Τσακαλώτο γιατί τα έγγραφα που κατέθεσα φέρουν την υπογραφή σας! Παραδέχεστε λοιπόν ότι φέρατε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Δεν θα έπρεπε να μιλάτε για το νομοσχέδιο γιατί στις 31/10/2015 είχατε πει μέχρι τέλος του 15’ θα έχετε τελειώσει με την ανακεφαλαιοποίηση και τα κόκκινα δάνεια. Και σήμερα είμαστε εδώ και προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα που δεν λύσατε αλλά διογκώσατε», απάντησε ο υπουργός.

 Λοβέρδος: Αστοχη η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ενισχύει τον Σταϊκούρα

«Θεωρήσαμε από τη πρώτη στιγμή, άστοχη την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ενισχύει τον υπουργό», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ και εξήγησε πως είναι περίεργη και η στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά που δεν καλύπτει τον υπουργό του. «Όταν οι αντιπολιτεύσεις καταθέτουν προτάσεις μομφής κατά υπουργών, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, οι πρωθυπουργοί μετατρέπουν τις προτάσεις σε εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση. Δεν σας καλύπτουν υπουργέ! Αισθάνεστε αδύναμος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία γιατί ο πρωθυπουργός δεν σας καλύπτει και ας σας χειροκροτεί», είπε.

 Νωρίτερα και η κ. Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έφερε τον πτωχευτικό νόμο σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει αντιμετωπίσει την ανεργία και οι επιχειρήσεις τα λουκέτα. Επιχείρησε δε ν’ απαντήσει στο επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ήρε την οριζόντια προστασίας της Α’ κατοικίας λέγοντας ότι αναγνώρισε ως κυβέρνησης πως χρειάζεται ένα συνολικότερο πλαίσιο προστασίας της αλλά όχι την οριστική της κατάργηση.