Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία και με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι ο απροσδιόριστος παράγων της πανδημίας και οι συνέπειές του σε οικονομικό επίπεδο θα μπορούσαν να επιφέρουν ραγδαίες εξελίξεις, πολλώ δε μάλλον στη χώρα μας, η οποία έχει μακρά παράδοση σε τέτοιου είδους ανατροπές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., οι «γαλάζιοι» πολιτευτές, αλλά και τα εξωκοινοβουλευτικά κυβερνητικά στελέχη, τα περισσότερα εκ των οποίων φλερτάρουν ανοικτά για πρώτη φορά με τη διεκδίκηση του σταυρού προτίμησης στις επόμενες εθνικές εκλογές, έχουν αρχίσει ήδη να καταστρώνουν τα σχέδιά τους, γεγονός που αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό από το Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικά, μάλιστα, στην περίπτωση της τελευταίας από τις τρεις κατηγορίες, το ζήτημα καθίσταται ακόμα πιο πολύπλοκο, καθώς, αφενός, επηρεάζεται άμεσα το έργο της κυβέρνησης σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία και, αφετέρου, δημιουργούνται συνθήκες αναστάτωσης στους κόλπους του στελεχικού δυναμικού, αφού η προβολή και η γενικότερη παρέμβαση που τους εξασφαλίζει η ιδιότητά τους τους καθιστά, αν μη τι άλλο, σοβαρούς ανταγωνιστές για τους σημερινούς βουλευτές και τους διεκδικητές μιας έδρας μέσω των ψηφοδελτίων της Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, κάποιοι εκ των πολιτευτών του 2019 μοιραία θα «θυσιαστούν» για να πάρουν τη θέση τους οι προαναφερθέντες. Για τον λόγο αυτό, δεν είναι τυχαία τα μηνύματα που δημοσίως ή κατ’ ιδίαν στέλνουν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στους εν λόγω υπουργούς και υφυπουργούς, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο σοβαρών κυρώσεων στους αδιόρθωτους. Ωστόσο, εκείνοι που πραγματικά έχουν με το μέρος τους τις πιθανότητες να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο είναι εκείνοι που, παρά την εμπλοκή τους στην αντίστοιχη φημολογία, κρατούν χαμηλό προφίλ (αφού από την παραμονή τους στο κυβερνητικό σχήμα συναρτάται σχεδόν απόλυτα η τύχη τους στις κάλπες), ενώ κομβικός παράγων στην όλη εξίσωση είναι, φυσικά, και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας που προτίθενται να δώσουν τη μάχη εκλογής στο Κοινοβούλιο, αυτήν τη φορά ζητώντας την έμπρακτη στήριξη των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

τκφυθ

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας, παράμετρος που μοιραία θα προκαλέσει αναδιάταξη δυνάμεων και ανατροπές όσον αφορά τις υπάρχουσες ισορροπίες. Μάλιστα, η συγκεκριμένη λίστα θα πάρει φωτιά, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών της πρωτεύουσας, αυτήν τη φορά με τον πυρσό της Ν.Δ. και όχι τον αλήστου μνήμης «πράσινο» ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια κούρσα δεν αποκλείεται να «τρέξει» και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος, πάντως, θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές πριν λάβει τις τελικές του αποφάσεις, ενώ «γλυκοκοιτάζει» και τον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής.

Κατηφορίζοντας στο μεγάλο λιμάνι και την Α’ Πειραιώς και Νήσων, όλο και πιο πιθανή φαντάζει πλέον η υποψηφιότητα του Πειραιώτη υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα βρίσκεται υπό την ομπρέλα ασφαλείας του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος. Αρρηκτα συνδεδεμένη, όμως, με τη θάλασσα του Πειραιά είναι και η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, το πατρικό της οποίας είναι στο κέντρο της πόλης. Η ίδια έχει μπει στη διαδικασία ιχνηλάτησης του πεδίου για τη διεκδίκηση του σταυρού, χωρίς σε αυτήν τη φάση να υπάρχει, πάντως, κάτι χειροπιαστό.

Στον Νότιο Τομέα θα πολιτευθεί ακόμα ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, προερχόμενο επίσης από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο λόγος για τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος έχει «κλειδώσει» εδώ και μερικούς μήνες. Ως εκ τούτου, έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες προετοιμασίας της μελλοντικής προεκλογικής του εκστρατείας, μέσω επαφών του με τοπικούς «γαλάζιους» παράγοντες και την οργάνωση του πολιτικού του γραφείου. Στη λίστα αυτή δεν αποκλείεται να έχει ως αντίπαλό του τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος, αν και σκέφεται και την παλαιά Περιφέρεια Αττικής, έχει υπολογίσιμη δυναμική στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού, εκτός των άλλων, ο αδελφός του είναι πρώτος δημοτικός σύμβουλος στην Καλλιθέα. Τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας έχει βάλει στο μάτι και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο οποίος, όμως, ζυγίζει την εξάντληση των πιθανοτήτων του και στον Βόρειο Τομέα. Τις δύο κατεξοχήν αστικές περιοχές του Λεκανοπεδίου έχει κυκλώσει και ο έτερος βουλευτής Επικρατείας, Χρήστος Ταραντίλης, για τον οποίο, ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν θα πάρει το «πράσινο φως» από το Μαξίμου. Τελευταία, μάλιστα, τα ερείσματά του στο πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν είναι ανάλογα του παρελθόντος.

Στην ανατολική πλευρά της Περιφέρειας Αττικής θα είναι υποψήφιος, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά στο μέλλον, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ ο κατάλογος κλείνει με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Η πρώτη, αν και διερεύνησε τις συνθήκες στην Α’ Αθήνας, φαίνεται να καταλήγει οριστικά και αμετάκλητα στον τόπο καταγωγής της, το Καρπενήσι, και ο δεύτερος φέρεται να επεξεργάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο επιστροφής του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Αρκαδία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»