Ξεχνώντας τους πλειστηριασμούς που έγιναν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να επιτεθεί εναντίον της κυβέρνησης για τον νέο πτωχευτικό κώδικα και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι το θέμα της οικονομίας θα αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης. Γι αυτό άλλωστε όλη την εβδομάδα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσαν πολιτικά στο θέμα του πτωχευτικού κώδικα ευελπιστώντας ότι έτσι θα καταφέρουν να προσεγγίσουν τους δανειολήπτες που χρωστούν στις Τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει λόγο για τον κίνδυνο που υπάρχει στην κοινωνία για οικονομικό - κοινωνικό χάος και μαζική φτωχοποίηση ενώ θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να πάρει μέτρα για την προστασία των πολιτών , πετάει τους αδύναμους βορά στις τράπεζες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφέρει ακόμα ότι «δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, ούτε ρύθμιση οφειλών. Το νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν αποτελεί δεύτερη ευκαιρία για τους πολίτες αλλά ουσιαστικά είναι η ευκαιρία των τραπεζών να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους. Οδηγεί σε αθρόους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμα και για φυσικά πρόσωπα τα οποία πλέον ωθούνται σε «πτώχευση» και «ολοκληρωτική αρπαγή ιδιωτικής περιουσίας.

Σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις επαφές που έκαναν με όλους τους αρμόδιους φορείς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι διατάξεις που έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών αφορούν την πτώχευση σε επίπεδο φυσικού προσώπου καθώς και τη διαχείριση της πρώτης κατοικίας.

Στην πρώτη περίπτωση, αν η επιχείρηση ενός ανθρώπου πέφτει έξω, οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο θα μπορούν να βάλουν χέρι στα εισοδήματά του, αφήνοντάς του μόνο 611 ευρώ τον μήνα, που είναι το κατώτατο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτός που χρωστάει θα χάνει το σπίτι του και θα αναγκάζεται να πληρώνει ενοίκιο για να παραμείνει σε αυτό επί μία δωδεκαετία.

Όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου «Η ουσία είναι η εξής: έχουμε μπροστά μας μια βαθιά οικονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία - και μάλιστα τη δεύτερη μετά από μια δεκαετία Μνημονίων.