«Το δεύτερο κύμα κοροναϊού δεν φέρνει ανατροπές στον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τα lockdown και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν».

Ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι «η πανδημία θα τελειώσει αργά την Άνοιξη» ενώ είπε πως «εάν το 2021 η πανδημία συνεχίσει θα έχουμε ένα σοβαρό οικονομικό κόστος».

Την ίδια στιγμή απέκλεισε το ενδεχόμενο στην παρούσα φάση να ληφθούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «έχει ενισχυθεί το σύστημα υγείας με την πρόσληψη 10.000 καθηγητών» ενώ για τους εξοπλισμούς είπε «πως δίνεται η δυνατότητα να έχουμε αποτροπή επειδή την χρειαζόμαστε».

Ακόμη διευκρίνισε πως «επενδυτικό κενό σημαίνει πως περιορίζεται κάθε χρόνο η δυνατότητα της χώρας να παράγει» σημειώνοντας ότι «η δυνατότητα της χώρας να παράξει πλούτο έχει υποχωρήσει σημαντικά».

Επιπρόσθετα τόνισε πως «πρέπει να λυθεί το θέμα του επενδυτικού κενού καθώς η Ελλάδα κάθε χρόνο που περνά γίνεται φτωχότερη».

Τέλος ανέφερε πως «το πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες της πανδημίας» ενώ είπε πως «το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει την δυνατότητα για σοβαρές επενδύσεις στη χώρα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Ερωτηθείς πόσο θα επηρεάσει την οικονομία το δεύτερο κύμα κοροναϊού και αν φέρνει ανατροπές στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, σημείωσε: «Προς ώρας δεν φέρνει ανατροπές εξαρτάται από το αν θα το βγάλουμε χωρίς μαζικά lockdown που θα διαρκέσουνε πολύ χρόνο ή όχι, και βεβαίως εξαρτάται πάρα πολύ από το εμβόλιο πότε θα έρθει και πότε θα μπορέσει αυτό να ανακουφίσει την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ασφαλώς όμως η αβεβαιότητα υπάρχει, παραμένει, είναι ένα φαινόμενο που δεν έχουμε δει το πώς θα λήξει».

«Οι εκτιμήσεις για το ’20 δεν διαφέρουν πολύ δηλαδή εμείς λέμε 8,2, το ΔΝΤ λεει 9,5, η Κομισιόν λεει 9,2 άλλοι λένε γύρω στα 7,9 δεν πρόκειται για σημαντικές διαφορές στη φάση που είμαστε στο πλαίσιο αυτούς της πολύ αβέβαιης περιόδου. Σε ότι αφορά το’21 βεβαίως εκεί υπάρχει αξιόλογη διαφορά με το ΔΝΤ το οποίο δεν πολύ-λαμβάνει υπόψη του το Ταμείο Ανάκαμψης και το REACT-EU και ταυτόχρονα κάνει μια υπόθεση η οποία είναι στα ψιλά γράμματα, δεν την έχουν προσέξει πολλοί, ότι η πανδημία θα σέρνεται και όλο το ’21 και ένα κομμάτι του ’22 προφανώς άμα συμβεί αυτό πράγματι θα είμαστε σε μια πολύ δυσχερέστερη θέση απ’ ότι στην υπόθεση που κάνουμε εμείς ότι η πανδημία θα τελειώσει κατά βάση αργά την Άνοιξη του ’21. Εμείς έχουμε έναν βασικό σχεδιασμό που λεει ότι θα πάμε στο 2021 έτσι όπως περιγράφουμε, αν είναι χειρότερο αυτό πρακτικά θα έχει αρκετά σοβαρότερο οικονομικό κόστος. Για αυτό λέγαμε στην αντιπολίτευση μη ζητάς να κάνουμε ένα εμπροστοβαρές πρόγραμμα όταν δεν ξέρουμε ποια είναι η ημερομηνία λήξης αυτής της πανδημίας. Όσο κρατάμε καλό το επιτόκιο δανεισμού τόσο αυτή η εξίσωση βγαίνει, όταν θα χαλάσει το επιτόκιο δανεισμού τότε κανένα μαξιλάρι δεν θα μας σώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν θα ληφθούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή έτσι όπως βλέπω τα πράγματα όχι. Δηλαδή επειδή η πανδημία είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και αφορά το σύνολο των οικονομικών και επειδή το έχουμε χειριστεί με πολύ σωφροσύνη τουλάχιστον μέχρι τώρα, έχουμε χειριστεί με προσοχή τα πράγματα συνεπώς δεν νομίζω ότι θα βρεθούμε μόνοι μας σε μια τέτοια κατάσταση ούτε πιστεύω ότι η Ευρώπη, αν η πανδημία συνεχιστεί, θα στραφεί προς δημοσιονομικά μέτρα. Θα συνεχίσει την παρούσα πολιτική μέχρις ότου βγούμε από την πανδημία».

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας και τις επικρίσεις για τη βούλησή της για ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, δήλωσε: «Μέχρι το Σεπτέμβριο είχαμε βάλει μισό δις στο σύστημα υγείας συν 100 εκατομμύρια για εμβόλια συν άλλα 300εκατομμυρια για την υγεία στον ΕΟΠΥ για να καλύψουμε το έλλειμμα. Είχαμε βάλει δηλαδή κοντά στο 1 δις στο σύστημα Υγείας και μέχρι τώρα έχουμε προσβάλει 10.000 καθηγητές παραπάνω από ότι την περσινή χρονιά. Συνεπώς έχουμε ενισχύσει το σύστημα υγείας, μπορούμε να ενισχύουμε με τη ρήτρα του 1 προς 1 και εκεί πηγαίνουν κυρίως οι προσλήψεις στην Υγεία και στην Παιδεία. Σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς υπήρχε στην ουσία μια πολιτική με το σταγονόμετρο στις Ένοπλες Δυνάμεις που δεν επέτρεπε ούτε βασικά πράγματα σε μερικές περιπτώσεις να γίνονται, αυτή η πολιτική τελείωσε δίνουμε μια δυνατότητα να έχουμε αποτροπή γιατί τη χρειαζόμαστε. Όποιος δεν βλέπει αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα χρειάζεται δύναμη της αποτροπής πρέπει να πάει στον οφθαλμίατρο».

Ερωτηθείς αν μπορεί να συνεχιστεί το επενδυτικό κενό, απάντησε: «Η απάντηση είναι όχι. Το επενδυτικό κενό σημαίνει ότι η δυνατότητα της χώρας να παράγει κάθε χρόνος που περνάει και υπάρχει επενδυτικό κενό περιορίζεται. Αυτό είναι μια ιστορία που κρατάει 8-9 χρόνια, η χώρα έχει υποχωρήσει σοβαρά στη δυνατότητα να παράξει πλούτο και από τον πλούτο που παράγεται βγαίνουν και οι μισθοί και οι κοινωνικές δαπάνες. Το μήνυμα είναι σαφές πρέπει να λύσουμε το θέμα του επενδυτικού κενού και πρέπει να το λύσουμε με τη βοήθεια και του Ταμείου Ανάκαμψης με τρόπο άμεσο. Δεν μας παίρνει να περάσουν άλλα πέντε χρόνια έτσι, η Ελλάδα κάθε χρόνος που περνάει γίνεται φτωχότερη, ασχέτως με το ρυθμό ανάπτυξης γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πλασματικός όταν συνεχίζεις να έχεις επενδυτικό κενό».

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει το πρόγραμμα της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Το πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει προσαρμοστεί στην πανδημία. Επίσης έχουμε όμως και το Ταμείο Ανάκαμψης που μας δίνει τη δυνατότητα να προσχωρήσουμε σε σοβαρές επενδύσεις, αυτός ο συνδυασμός είναι που τελικά θα κρίνει το συνολικό αποτέλεσμα. Αν μπορέσουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να κινητοποιήσουμε όχι μόνο τις δημόσιες αλλά και σοβαρές ιδιωτικές επενδύσεις και να πετύχουμε ένα συνολικό αναπτυξιακό ρυθμό πολύ μεγαλύτερο τότε βγαίνει ο λογαριασμός μια χαρά. Το ταμείο Ανάκαμψης κανει τη διαφορά μετά την πανδημία σε σχέση με την πολιτική μας και αυτό είναι μια επιτυχία του ίδιου του Πρωθυπουργού γιατί αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας και αυτό μας βοήθησε στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση».