Λίγο πριν τις 15:00 της Παρασκευής ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η τουρκική προκλητικότητα. 

Αναμένονται οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπως και των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών.

Το θέμα της Τουρκίας μπήκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων , και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020.

Νωρίτερα, η συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ήταν το πρώτο θέμα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που συζήτησαν οι «27», όπως ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ. «Με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο, αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο.

Οι προσδοκίες της Αθήνας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην παρουσία του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και στην απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο.

Η προκλητικότητα της Αγκυρας στις προκλήσεις και η συνέπεια που οφείλουν να επιδείξουν οι Ευρωπαίοι ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν λάβει, προκειμένου η επιθετική στάση της Τουρκίας να αντιμετωπίσει το ανάλογο κόστος. 

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής.

Το κλίμα το οποίο υπάρχει, είναι ότι η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ1 και αναφερόμενος στις μέχρι τώρα συζητήσεις που διεξάγονται στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πως το κλίμα που επικρατεί δείχνει ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε γιατί η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία. 

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά στα 25.000 πόδια στις 12:24 το μεσημέρι.

«Την ανάγκη για μία ενωμένη και αποφασιστική απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας ώστε να αποκλιμακωθεί η τεταμένη ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.