Ένας χρόνος συµπληρώθηκε από µια δύσκολη περιπέτεια που αντιµετώπισε µε την υγεία της η Νόνη ∆ούνια.

Το «Secret» συνάντησε τη βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων της Ν.∆., η οποία µας µίλησε για την επέµβαση καρδιάς που έκανε, καθώς είχε πρόπτωση µιτροειδούς βαλβίδας.

Κατ’ αρχάς, πόσο έχει αλλάξει η καθηµερινότητά σας µετά την επέµβαση; Τι πρέπει να προσέχετε; Εχετε περιορίσει κάτι;

Ευτυχώς, όπως γνωρίζετε, όλα πήγαν καλά µε την επέµβασή µου, από την οποία έχει ήδη περάσει ένας χρόνος. Μπορώ να πω ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στη ζωή µου έπειτα από αυτήν και να ενθαρρύνω όλους όσοι έχουν κάποιο ανάλογο, χρόνιο θέµα υγείας να τολµήσουν να το αντιµετωπίσουν. Ασφαλώς, τις πρώτες ηµέρες µετά το χειρουργείο έπρεπε να προσέχω, όπως, άλλωστε, κάνουµε όλοι µας έπειτα από κάθε επέµβαση. Πέρα από αυτό, όµως, είχα µια πάρα πολύ καλή ανάρρωση. Επέστρεψα άµεσα στην καθηµερινότητα και τα κοινοβουλευτικά µου καθήκοντα και επανήλθα δριµύτερη στο απαιτητικό πρόγραµµά µου, στην άθλησή µου και, γενικά, σε όλες µου τις δραστηριότητες.

Η βιοθεωρία σας έχει αναδιαµορφωθεί µετά την περιπέτειά σας;

Ούσα ένας φύσει θετικός άνθρωπος, έβλεπα πάντα τη ζωή µε αισιοδοξία και θετική διάθεση. Ωστόσο, µετά την επέµβαση αυτή, απέκτησα µια ακόµα πιο θετική στάση ζωής και µπόρεσα να διακρίνω ευκρινέστερα ποια πράγµατα έχουν πραγµατική αξία και ποια όχι. Σε ποια αξίζει να δαπανά κάποιος την ενέργεια και τον χρόνο του και ποια είναι άνευ ουσίας. Επίσης, µε την αφορµή αυτή, είχα την ευκαιρία να αναλογιστώ αν είµαι µε την οικογένειά µου, τους φίλους µου και γενικά µε όλους τους ανθρώπους της ζωής µου ο άνθρωπος που θα ήθελα να είµαι. Αν τους δίνω, δηλαδή, αυτά που θέλω να τους δώσω, αν µοιράζοµαι µαζί τους όλα εκείνα που θα ήθελα να µοιραστώ. Σε αυτόν τον βαθµό και µόνο άλλαξε ο τρόπος που αντιµετωπίζω τα πράγµατα: στο ότι άρχισα να βλέπω τη ζωή µέσα από ένα ακόµα πιο θετικό και ουσιαστικό πρίσµα από ό,τι πριν και στο ότι αποφάσισα να ζω κάθε της στιγµή όσο πιο αληθινά και ανθρώπινα µπορώ.

Η οικογένειά σας, ο άνδρας και τα παιδιά σας, πώς βίωσαν αυτή την περιπέτεια;

Η οικογένειά µου, ο άνδρας µου και τα παιδιά µου, αντιµετώπισαν την περιπέτεια αυτή όπως ακριβώς ήθελα και όπως τους το µετέφερα εγώ: χαλαρά, χωρίς φόβο, µε δύναµη και χιούµορ. Οπως, δηλαδή, κι εγώ η ίδια την αντιµετώπισα. Σαν µια προγραµµατισµένη, απαραίτητη να γίνει επέµβαση. Ηρεµα, χωρίς άγχος και ένταση.

Προσφάτως είδαµε ότι, µε αφορµή το γεγονός πως ο Οκτώβριος είναι ο µήνας πρόληψης του καρκίνου του µαστού, ανεβάσατε στα social media µια φωτογραφία όπου πραγµατοποιείτε τη σχετική εξέταση. Πρόκειται για µήνυµα που θέλατε να περάσετε;

Σαφώς. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που εκτιθέµεθα, πόσω µάλλον οι πολιτικοί, µπορούµε και πρέπει να µεταφέρουµε κάποια θετικά κοινωνικά µηνύµατα και να προτρέπουµε τους συµπολίτες µας σε κάποιες καλές συνήθειες, που πολλές φορές, όπως στην προκειµένη περίπτωση, µπορεί να είναι καθοριστικές για τη ζωή τους. ∆υστυχώς, όπως γνωρίζετε, ο καρκίνος του µαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουµε περίπου 1.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του µαστού. Οσο θλιβερή και αν είναι αυτή η διαπίστωση, πρόκειται, τουλάχιστον, για µια νόσο που θεραπεύεται σε σηµαντικό βαθµό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Η πρόληψη είναι το παν! Σίγουρα όλες µας έχουµε έντονους ρυθµούς ζωής και µια δύσκολη καθηµερινότητα στο σπίτι µας, στις σπουδές και τη δουλειά µας. Σε καµία περίπτωση, όµως, δεν πρέπει να αµελούµε τον εαυτό µας και την υγεία µας. Με αφορµή, λοιπόν, το ότι ο Οκτώβριος έχει οριστεί ως µήνας πρόληψης για αυτή τη δύσκολη, αλλά όχι ανίκητη ασθένεια, κοινοποίησα τη δική µου εξέταση ρουτίνας, για να «θυµίσω» και σε άλλες γυναίκες να κλείσουν το απαραίτητο ραντεβού τους για µαστογραφία, υπέρηχο µαστού ή όποια άλλη εξέταση τους προτείνει ο ιατρός τους.

Αισθάνεστε ότι οι γυναίκες στη Βουλή έχουν τον χώρο για να αναπτύξουν τέτοιου είδους ζητήµατα που απασχολούν την καθηµερινότητά τους;

Οι γυναίκες βουλευτές έχουµε την ευκαιρία να εκφράσουµε στη Βουλή ζητήµατα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα, να τα συζητήσουµε και να τα βελτιώσουµε. Ή, έστω, να προσπαθήσουµε. Τόσο µέσα από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και µέσα από τις σχετικές επιµέρους διατάξεις των νοµοσχεδίων. Υπάρχει ο «χώρος» και η διάθεση να το κάνουµε. Πιστεύω, πάντως, πως, όταν θέλεις να «επικοινωνήσεις» κάποια σηµαντικά ζητήµατα, που απασχολούν όχι µόνο τη δική σου καθηµερινότητα, αλλά, κυρίως, αυτήν των συµπολιτών σου, µπορείς να το κάνεις, όχι µόνο µέσω της ιδιότητας και της επαγγελµατικής σου θέσης, αλλά µε κάθε τρόπο. Ακόµα, δηλαδή και αν δεν βρίσκεις «χώρο», τον δηµιουργείς. Ετσι, ακόµα και να µη βρίσκαµε πρόσφορο έδαφος στη Βουλή, είµαι σίγουρη πως, µε τον δυναµισµό που µας διακρίνει, οι γυναίκες συνάδελφοί µου κι εγώ θα θέταµε τα προβλήµατα του φύλου µας στο επίκεντρο. Οπως το κάνουµε, βέβαια, και µε την εξωκοινοβουλευτική µας δραστηριότητα. Μέσω των social media µας, µέσα από δηµόσιες τοποθετήσεις και συνεντεύξεις µας, αλλά και µε τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις µας.