«Για εθνική προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής και πυξίδας» έκανε χθες λόγω ο τομεάρχης εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δίνοντας έτσι το στίγμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο της συμπόρευσης στα εθνικά θέματα πιέζοντας παράλληλα την κυβέρνηση να αξιώσει από την Ε.Ε. κυρώσεις προς την Τουρκία.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφερόμενοι στην πρόταση του κόμματος για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια έλεγαν ότι η πρόταση αυτή έχει ουσιαστικό εθνικό περιεχόμενο καθώς στέλνει μήνυμα στους γείτονες μας ότι τα κόμματα στην Ελλάδα πιέζουν την κυβέρνηση για πιο σκληρή αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι με την πρόταση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στο κάδρο των ευθυνών στην περίπτωση που η κυβέρνηση κάνει μια τέτοια κίνηση. Όπως ανέφεραν μάλιστα η πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων προέκυψε κατά την διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στην Κουμουνδούρου με την συμμετοχή των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή του πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, αλλά και του πτέραρχου Χριστοδούλου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος χθες ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον Νίκο Δένδια αναφερόμενος σε αυτό το θέμα τόνισε ότι «έθεσα την ανάγκη να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων, άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης, προοπτικά νότια της Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελόριζου. Ξεκινώντας με τα αυτονόητα στις περιοχές αυτές, με το κλείσιμο των κόλπων και τις γραμμές βάσης. Τώρα είναι η ώρα της εθνικής προσπάθειας, η οποία πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής και όχι στο κενό στρατηγικής και την έλλειψη πυξίδας που είχαμε μέχρι τώρα».

Στην Κουμουνδούρου πάντως δεν κρύβουν και τον εκνευρισμό τους για την άποψη που εκφράζουν κάποια στελέχη της κυβέρνησης τα οποία δημόσια αναρωτιούνται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση δεν προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι πέρα από το ότι τότε δεν υπήρχε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο να μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μια τέτοια κίνηση σε ουδέτερο χρόνο θα ήταν ιδιαίτερα επιθετική από την πλευρά της Ελλάδας .