Η σημερινή ανακοίνωση του πίνακα κατανομής της τακτικής χρηματοδότησης των λειτουργικών αναγκών των Α.Ε.Ι. με βάση αντικειμενικά κριτήρια, έπειτα από απόφαση της Νίκης Κεραμέως και κατόπιν εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), είναι ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η διαχρονική πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για σύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγησή τους γίνεται νόμος του κράτους. Πλέον, καταργείται η αυθαίρετη κατανομή των πόρων ανάλογα με τις επιθυμίες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και τα Πανεπιστήμια λαμβάνουν την τακτική τους χρηματοδότηση βάσει μετρήσιμων αντικειμενικών κριτηρίων, όπως ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά πρόγραμμα σπουδών, η διάρκεια των προγραμμάτων, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό κ.α.

Η εξωστρέφεια, η έρευνα, η διεθνοποίηση και η ακαδημαϊκή επάρκεια αποτελούν τους άξονες ποιοτικής αξιολόγησης που από την επόμενη ακαδημαϊκη χρονιά θα επιλέγονται από τα ιδρύματα ώστε να συνυπολογίζονται στην κατανομή της επιχορήγησης. Ο εξορθολογισμός γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η τριτοβάθμια εκπαίδευση.