Την σύσκεψη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρεία της Προέδρου της Δημοκρατίας ζητούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου όλα τα κόμματα να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Εν τω μεταξύ τα στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι στο σημερινό συμβούλιο κορυφής η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει το θέμα των κυρώσεων καταγράφοντας μάλιστα συγκεκριμένα τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν. Παράλληλα λένε ότι τώρα είναι η ώρα για να κάνει η Ελλάδα χρήση του νόμιμου δικαιώματος της που είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων σε Κρήτη-ανατολική Μεσόγειο στα 12 ναυτικά μίλια .

Οι θέσεις αυτές συζητήθηκε διεξοδικά στην σύσκεψη που είχε κάνει στις αρχές της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας στην Κουμουνδούρου όπου εκφράστηκαν δυο απόψεις. Η μία που ήταν υπέρ της πιο διπλωματικής οδού και η δεύτερη η οποία και επικράτησε ήταν υπέρ μιας σκληρής στάσης απέναντι στον Ταγιπ Ερντογαν.

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το μέρος των «σκληρών» στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής καθώς θεωρεί ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα πυγμής στους γείτονες μας. Σε αυτή την ομάδα βρίσκονται οι προεδρικοί, και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ . Η μεγάλη μερίδα των « 53¨» και όσοι προέρχονται από το Σημιτικό στρατόπεδο είναι πάντα υπέρ μια πιο ήπιας αντιμετώπισης της κρίσης.

Όλοι πάντως στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι οι κυρώσεις είναι πλέον μονόδρομος και λένε ότι το βέτο ποτέ δεν αποκλείεται ως έσχατο διπλωματικό μέσο, αρκεί να μην είναι ομολογία διπλωματικής αποτυχίας.

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να ορίσει τις κόκκινες γραμμές και όσο αποφεύγει να το κάνει, προσφέρει κακές υπηρεσίες στη χώρα, στέλνοντας λάθος μήνυμα και αποθρασύνοντας την επιθετικότητα της άλλης πλευράς», λένε συγκεκριμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος μάλιστα στην συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να επέμεινε στο θέμα των κυρώσεων .