Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
μενδωνη_2
Πολιτική

Μενδώνη από Βουλή: Έχουν δοθεί πάνω από 10 εκατομμύρια ως επιχορήγηση για τις πολιτιστικές δράσεις

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση  του βουλευτή του ΜεΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά πολιτιστικά σωματεία στην εκλογή διοικητικών συμβουλίων, η κ. Μενδώνη τόνισε πως αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το καταστατικό του κάθε συλλόγου, αλλά την προκειμένη στιγμή των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ


Είναι ζήτημα το οποίο εμπίπει στο καταστατικό κάθε συλλόγου και στην προκειμένη στα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ - Aρμόδιο το υπουργείο Ανάπτυξης, όχι το υπουργείο Πολιτισμού


Τα πολιτιστικά σωματεία περιλαμβάνουν ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, που δεν αφορούν πάντα αποκλειστικά πολιτιστικές δράσεις. Για τη λειτουργία τους, το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, γι' αυτό και η σχετική μέριμνα για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, τον Ιούνιο του 2020, έγινε με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και όχι του υπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε στην Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.


Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά πολιτιστικά σωματεία, τα οποία δεν μπορούν εξ αιτίας των μέτρων για την πανδημία να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις και να εκλέξουν τα διοικητικά τους συμβούλια, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως «το ζήτημα του επιτρεπτού ή όχι της μη διενέργειας συνελεύσεων και της εκλογής διοικητικού συμβουλίου, είναι σε συνάρτηση με το τι προβλέπει το καταστατικό του κάθε συλλόγου, και την δεδομένη στιγμή, των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ».


Σχετικά με το ερώτημά του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 για την μη ένταξη των πολιτιστικών σωματείων στο καθεστώς αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως «αυτές είναι πράξεις που αφορούν άλλα υπουργεία, τα οποία έχουν και τη σχετική δικαιοδοτική αρμοδιότητα». Το υπουργείο Πολιτισμού, υπογράμμισε, «εκ του νόμου δεν επιτρέπεται να καλύπτει πάγια μηνιαία λειτουργικά έξοδα συλλόγων».


Η επιχορήγηση για τις πολιτιστικές δράσεις ξεπερνά σε σύνολο τα 10 εκ. ευρώ


Η κ. Μενδώνη όμως, ανέφερε πως αυτό που μπορούσε να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού και έκανε, ήταν να εκδώσει τον Ιανουάριο του 2020 έντεκα προσκλήσεις ενδιαφέροντος για δημιουργία πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες απευθύνθηκαν και σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και σε πολιτιστικά σωματεία, μέσω του μητρώου των πολιτιστικών φορέων. Από αυτές τις έντεκα προκηρύξεις εκδόθηκαν αποφάσεις χρηματοδότησης, και περίπου 8.500.000 ευρώ έχουν διοχετευθεί προς τις κατηγορίες αυτές των πολιτιστικών φορέων, ανάμεσα στους οποίους είναι και πολλά πολιτιστικά σωματεία και πολιτιστικοί σύλλογοι, αλλά για υλοποιήσουν συγκεκριμένες δράσεις.


Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2020 με αφορμή την πανδημία και το lockdown, βγήκε μία επιπρόσθετη προκήρυξη για ψηφιακές δράσεις ενίσχυσης της πολιτιστικής δραστηριότητας φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, και δόθηκε ένα επιπλέον ποσό 1.200.000 ευρώ σε 83 φορείς. Επίσης, εκδόθηκαν και δύο επιπλέον προκηρύξεις, φτάνοντας έτσι τις 14 από την αρχή του έτους, με τις οποίες επιχορηγήθηκαν ακόμα 81 δράσεις και αντίστοιχοι φορείς με ένα ποσό 628.000 ευρώ.