Τείνει πλέον να γίνει παράδοση η συγκέντρωση μερίδας… κομμουνιστών αγροτών στις επισκέψεις που πραγματοποιεί ο Μάκης Βορίδης στην περιφέρεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτή τη φορά σειρά είχε η Λακωνία όπου 30 περίπου κομμουνιστές αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από το Ινστιτούτο Μελέτης Βυζαντινού Πολιτισμού στον Μυστρά - όπου πραγματοποιήθηκε εσπερίδα με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη με κεντρικό ομιλητή τον Βορίδη - και στον σύντομο διάλογο που είχαν με τον υπουργό, του επέδωσαν λίστα με τα αιτήματα τους.

Ο Βορίδης δεν έχασε την ευκαιρία και ξεκινώντας την ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. «Έξω διαδηλώνουν κομμουνιστές αγρότες και μάλιστα είχαν και παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο και γι’ αυτό μαζεύτηκαν 30. Από όλη την Πελοπόννησο οι κομμουνιστές αγρότες ήταν 30» είπε ο υπουργός και στη συνέχεια αποδόμησε ένα προς ένα τα επιχειρήματα τους.

«Θέλουν να μην πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος. Το έχουμε ικανοποιήσει αυτό, ανεστάλη και για φέτος και για το 2021» δήλωσε ο Βορίδης. «Θέλουν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Φέτος για πρώτη φορά κατεβλήθη το 100% από τον Αύγουστο και με αυτή την Κυβέρνηση ενισχύθηκε ο ΕΛΓΑ με 35 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ» τόνισε. Αναφορικά με το αίτημα τους για κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών που χάθηκε σε σειρά προϊόντων υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει προϊόν που να έχει δεχτεί διαταραχή από πλευράς κορωνοϊού που να μην το έχουμε ενισχύσει και να μην το ενισχύουμε» και έκανε ειδική αναφορά στην πρόταση ενίσχυσης ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ των ελαιοπαραγωγών που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε από κανέναν».

«Υπάρχει και ένα αίτημα το οποίο, το λέω ευθέως, δεν θα το ικανοποιήσω: Να φύγουμε από την ΕΕ. Το 50% περίπου του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα προέρχεται από άμεσες και συνδεδεμένες ενισχύσεις από την ΕΕ. Η πρόταση τους είναι να μειώσω το εισόδημα του αγροτικού κόσμου κατά 50%» πρόσθεσε και εξήγησε αναλυτικά για μία ακόμη φορά γιατί η επιβολή κατώτατης εγγυημένης τιμής θα απέβαινε καταστροφική για το εκάστοτε προϊόν μέσα στις παρούσες συνθήκες ελεύθερης αγοράς.

«Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί είναι μόλις 30» επεσήμανε ο Βορίδης.