Σε μία δήλωση «βόμβα» αναφορικά με την τύχη του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, προχώρησε σήμερα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστα Χρυσόγονος, τη στιγμή που όλοι αγωνιούν για τις ποινές που θα ανακοινωθούν από το Εφετείο Αθηνών για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Χρυσόγονος επισήμανε ότι «ο Γιάννης Λαγός, ακόμη και στην περίπτωση που φυλακιστεί, μπορεί να παραμείνει ευρωβουλευτής και να απολαμβάνει όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση».

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής σημείωσε πως «θα γίνει άρση ασυλίας αλλά για την έκπτωση από το αξίωμα θα πρέπει να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη».

Παράλληλα διευκρίνισε πως, «ακόμη και αν ο καταδικασθείς στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, συλληφθεί και φυλακιστεί, θα εξακολουθεί να έχει θεωρητικά το αξίωμά του στην Ευρωβουλή, καθώς στην πράξη δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του».

Όσον αφορά στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που ευνοούν τη μη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, δήλωσε πως «και χωρίς τις αλλαγές, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων δεν θα ίσχυε άμεσα».