Η διαγραφή του Σταύρου Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ όπου καταφέρονταν κατά των πρώην συντρόφων του με άθλιους χαρακτηρισμούς. . Το ποτήρι ωστόσο ξεχείλισε όταν ο πρώην υπουργός σε συνέντευξη του ,αναφέρθηκε κατά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι «άθλιοι , συκοφάντες και ψεύτες».

Η φράση λοιπόν «καληνύχτα και καλή τύχη» που του είπε το προηγούμενο βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας όταν ο Σταύρος Κοντονής του τηλεφώνησε για να του πει ότι την επομένη το πρωί θα έβγαινε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη για να δηλώσει την παραίτηση του από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνώντας με τις αλλαγές στο κόμμα αλλά και τους ποινικούς κώδικες που είχε ψηφίζει το κόμμα του είχε την αξία της καθώς στην πραγματικότητα τον αποχαιρετούσε από το κόμμα.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ο πρώην υπουργός προετοίμαζε την απομάκρυνση του από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού χθες το πρωί αναφερόμενος στο θέμα της Χρυσής Αυγής συνέδεσε το θέμα των κωδίκων με τις ποινές των Χρυσαυγιτών δίνοντας έτσι την δυνατότητα στην κυβέρνηση να περάσει στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθύνεται αν κατηγορούμενοι «πέσουν στα μαλακά».

Στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι ο Σταύρος Κοντονής ταυτίστηκε με την κυβερνητική επιχειρηματολογία σε μια στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανιζόταν να πρωτοστατεί στην καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Σταύρος Κοντονής επέλεξε την συγκεκριμένη στιγμή για να κάνει αυτή την κίνηση. Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει καλά ούτε με τον ίδιο του τον εαυτό. Πάντα δημιουργούσε προβλήματα , καθώς πάσχει από «Ναπολεοντισμό».

Στο παρελθόν είχε διαφωνήσει πολλές φορές με κεντρικές επιλογές του κόμματος του ενώ όντας υπουργός Δικαιοσύνης είχε πολύ κακές σχέσεις με τον υφιστάμενο του Δημ. Παπαγγελόπουλου.

Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο σε τηλεοπτική του εκπομπή είχε συνταχθεί με όσα είχαν κατατεθεί εις βάρος του στην προανακριτική επιτροπή τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαχωρίζοντας την θέση του από την υπερασπιστική γραμμή που είχε ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ότι αφορά τα εσωκομματικά οι τοποθετήσεις του έδειχναν ότι ετοιμαζόταν να ανοίξει την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού έκανε λόγο για φέουδα, φαινόμενα αρχηγισμού και λάθη που κακοφορμίζουν .

Στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως υφυπουργός αθλητισμού είχε ανοίξει πολλά μέτωπα με όλες τις πλευρές . Γκρίνιες και παρατράγουδα ακολούθησαν την δεύτερη θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς καθημερινά έφταναν παράπονα απ όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.

Ο πρώην υπουργός ανήκε στην ομάδα των 53 . Μετά την αποδυνάμωση τους ωστόσο έμεινε στην πραγματικότητα χωρίς στέγη και χωρίς βουλευτική έδρα αφού στις τελευταίες εκλογές δεν κατάφερε να εκλεγεί .

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι προφανώς ο πρώην υπουργός δεν κατάφερε να ξεπεράσει το τραύμα του 2018 όπου ο Αλέξης Τσίπρας τον αντικατέστησε βάζοντας στην θέση του τον Μιχάλη Καλογήρου.



Λένε μάλιστα ότι για καθαρά εκδικητικούς λόγους δημιούργησε ένα ολόκληρο πρόβλημα το οποίο στην πραγματικότητα στηρίζεται στις εντυπώσεις καθώς οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στην δίκη της Χρυσής Αυγής εξέφρασαν την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους κώδικες και ο κ. Κοντονής ως νομικός έπρεπε να το γνωρίζει.